Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ- ποιοι στηρίζουν τον Κασσελάκη;

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ! Θέση υπέρ του “ερωτηματολογίου” που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και το οποίο μετά και την επιστολή του στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, δείχνει να φέρνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα πρόθυρα κατάστασης ολικής ρήξης πήρε μετά τον Ευάγγελο Αποστολάκη και τη Νίνα Κασσιμάτη η Έλενα Ακρίτα.

Με επιστολή του στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ο Στέφανος Κασσελάκης, ενημέρωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση του οργάνου, επικαλούμενος τις επαφές του στο Λονδίνο. Ακολούθησαν πληροφορίες που άφηναν ανοιχτή τελικά την συμμετοχή του, ωστόσο δεν ήταν σαφές τελικά τι θα συμβεί καθώς το πρόγραμμα επαφών που έχει στο Λονδίνο είναι γεμάτο.

Στην επιστολή του επιχειρεί να καθησυχάσει σχετικά με το ερωτηματολόγιο λέγοντας πως είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα και πως τα αποτελέσματά του δεν θα δημοσιοποιηθούν αλλά «θα είναι όμως χρήσιμο εργαλείο και για τα Όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και για εμένα, στις αποφάσεις μας». Ανοίγει μια συζήτηση, δεν λαμβάνονται αποφάσεις καταστατικού χαρακτήρα, επισημαίνει. Ωστόσο παραπέμπει για καταστατικές αποφάσεις σε συνέδριο που θα είναι και καταστατικό το προσεχές φθινόπωρο μετά τις ευρωεκλογές.

Στο μεταξύ, θέτει θέμα διαρροών από τις συνεδριάσεις των οργάνων, δηλώνοντας «απογοητευμένος» ενώ ψέγει τα μέλη του οργάνου και για το ότι ζητούν νεά συνεδρίαση του οργάνου λίγες μέρες μετά την πρόσφατη συνεδρίαση, και για το ότι αυτή δεν γίνεται για ζητήματα όπως οι αγρότες, αλλά το «συμβουλευτικό ερωτηματολόγιο». Και τους μέμφεται ότι κυνηγούν χίμαιρες και τροφοδοτούν συνωμοσιολογίες πως ο ίδιος επιχειρεί να φτιάξει «κόμμα ΙΧ».
Αναβρασμός στελεχών και πρόταση για έκτακτη Κεντρική Επιτροπή

Πάντως, μετά την επιστολή, κάθε άλλο παρά υπήρξε κατευνασμός των μελών της ΠΓ, ενώ στο τραπέζι έπεσε και πρόταση για έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, την Τετάρτη, μια μέρα πριν την έναρξη του Συνεδρίου, για το οποίο πάντως ο Στέφανος Κασσελάκης, διεμήνυσε με την επιστολή του ότι θα γίνει κανονικά – κόντρα στα σενάρια αναβολής – και πως ο ίδιος θα είναι εκεί.

Την πρόταση για έκτακτη ΚΕ φαίνεται να στηρίζει η πλειονότητα των στελεχών ενώ υπάρχει και πρόταση για την αναβολή του συνεδρίου κατά έναν μήνα.

Η συνεδρίαση, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη.

«Στηριζουμε την δυναμική πορεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη για ανοιχτό διαλογο με την βαση και γόνιμη αλληλεπίδραση με την κοινωνία. Προχωράμε μπροστά με καθαρό βλέμμα και προχωράμε σήμερα! Αυτό με σεβασμό στην πλειοψηφία που εξέλεξε τον Πρόεδρο του κόμματος και με την ελπίδα ότι αυτή η πρωτοβουλία θα στεφθεί με επιτυχία» έγραψε στο facebook η Έλενα Ακρίτα, ενώ νωρίτερα ο Ευάγγελος Αποστολάκης υποστήριξε πως «Έχουμε την υποχρέωση να ακούσουμε τον κόσμο και να δώσουμε φωνή στα μέλη του κόμματος».

Αναλυτικά σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ευ. Αποστολάκης γράφει:

“Μετά τις δύο διαδοχικές ήττες στις εθνικές εκλογές και την παραίτηση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα, ακολούθησε μια περίοδος αστάθειας και ανακατατάξεων στο κόμμα. Οι εσωκομματικές εκλογές που ανέδειξαν, ως νέο πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη σηματοδότησαν την ανάγκη του κόσμου για συμμέτοχη στις κομματικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Έχουμε, λοιπόν, την υποχρέωση να ακούσουμε τον κόσμο και την ευκαιρία, μέσα από τα κομματικά όργανα, να δώσουμε φωνή στα μέλη του κόμματος με σκοπό την ανανέωση και τη δημιουργία νέων σταθερών βάσεων. Ενόψει και του συνεδρίου, έχει έρθει η στιγμή που, ως ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ., πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για αναδημιουργία, για παραγωγικές συζητήσεις, για ενότητα και για δράση.”

«Δεν γίνεται ένα κόμμα να μην επιδιώξει την επικοινωνία με τη βάση του» σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη στο OPEN υπερασπιζόμενη το ερωτηματολόγιο που ανάρτησε στο isyriza ο Στέφανος Κασσελάκης. Παράλληλα, για την επαναδιαμόρφωση της ταυτότητας του κόμματος ανέφερε πως «είναι ένα πρόσταγμα του Αλέξη Τσίπρα» και επιτέθηκε σε όσους έλαβαν την πρωτοβουλία για έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, λέγοντας ότι “οι μισοί αποδοκιμάστηκαν στις εκλογές”.

Όπως ανέφερε η κυρία Κασιμάτη: «Είμαστε αντιμέτωποι συνεχώς με προβλήματα και η άποψή μου είναι πως αυτό συμβαίνει γιατί από την αρχή στράβωσε το σίδερο όταν μετά την διπλή και συντριπτική ήττα, ουδείς εκ της συλλογικής ηγεσίας ανέλαβε την ευθύνη για αυτό το αποτέλεσμα, εκτός του Αλέξη Τσίπρα. Ολομόναχος ανέλαβε την ευθύνη ενώ όλοι ξέρουμε η ηγεσία ήταν συλλογική και υπήρχαν ανώτερα Όργανα. Έπρεπε να αναλάβουν την ευθύνη τους όλοι, όχι σε ατομικό επίπεδο, για να στοχοποιηθεί κάποιος ονομαστικά. Να παραιτηθούν όργανα και να οδηγηθούμε σε συνέδριο, να συζητήσουμε τους λόγους της ήττας μας και βάση αυτών των λόγων και των συμπερασμάτων που θα βγάζαμε, να διαμορφώναμε την νέα κατάσταση. Αντ’αυτού η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή κατά πλειοψηφία αρνήθηκαν να συζητήσουμε τα αίτια της ήττας και προχωρήσαμε στην επίσπευση εκλογής προέδρου, η οποία δεν έγινε με ιδεολογο-πολιτικούς όρους αλλά με ονοματολογία, στα γρήγορα. Και για αυτό δεν έγινε και αποδεκτή η εκλογή Κασσελάκη από μεγάλο μέρος του κόμματος και υπήρξε και η διάσπαση, όχι με προστάγματα ιδεολογικά αλλά ιδιοκτησιακά».

Για το ερωτηματολόγιο, η κυρία Κασιμάτη συνέχισε λέγοντας πως «δεν γίνεται ένα κόμμα να μην θέλει και να μην επιδιώκει να έχει άμεση επικοινωνία με τη βάση του, όταν μάλιστα δεν είναι και στα καλύτερά του. Έχουμε ένα ερωτηματολόγιο που ήθελε ο πρόεδρος να ρωτήσει τη βάση συγκεκριμένα πράγματα. Οι πρόεδροι έχουν την δυνατότητα να έχουν ένα εύρος κινήσεων. Και δεν θυμάται για τον Αλέξη Τσίπρα, τον ιδρυτή του μεγάλου ΣΥΡΙΖΑ, να υπήρχε τόση στενή εποπτεία για τις κινήσεις του. Δεν πρόκειται για κίνηση που παραβιάζει κάτι, κάποια απόφαση Οργάνου. Ο κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε πολύωρες συνεδριάσεις. Πρόκειται για ένα ερωτηματολόγιο που θέλει να διακρίνει τις προθέσεις του κόσμου, τις διαθέσεις και τη στάση. Δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης των Οργάνων, σε καμία περίπτωση και δεν έχει φανεί ο κ. Κασσελάκης να μην σέβεται τα Όργανά του, σε καμία περίπτωση. Δεν είναι μανιφέστο τα 5-6 ερωτήματα».

Όπως επισήμανε η βουλευτής: «Δεν υπήρξε κανένας λόγος να υπάρχει δημόσια διάσταση αυτής της διαφωνίας. Θα μπορούσε να έχει κατατεθεί στα Όργανα ή με επιστολή εντός των Οργάνων. Ρίχνει νερό στο μύλο μιας εσωστρέφειας που ήταν αχρείαστη. Πρέπει να αναδιαμορφώσουμε την ταυτότητά μας και την κατεύθυνσή μας χωρίς να μασάει κανένας τα λόγια του. Και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει πως είναι άμεση προτεραιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να επανιδρυθεί. Αυτό δεν είναι ιδέα του Στέφανου Κασσελάκη, είναι ένα πρόσταγμα του Αλέξη Τσίπρα. Δεν είμαστε εκτός τροχιάς». Ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξαναγίνει ξανά μεγάλος, πρέπει να συνδεθεί με την κοινωνία και όχι με την των στελεχών του», κατέληξε.
Ολοκληρη η επιστολή Κασσελάκη:

Αγαπητοί σ. Μέλη της ΠΓ:

Ζητήσατε εκτάκτως τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, παρότι το Όργανο συνεδρίασε πριν από λίγες μόλις ημέρες για ζητήματα εκλογής των συντονιστικών των Οργανώσεων Μελών και των Νομαρχιακών Επιτροπών και για άλλα θέματα του Συνεδρίου.

Όπως γνωρίζετε, βρίσκομαι ήδη από χθες στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκα με απόδημους Έλληνες και σήμερα το απόγευμα θα μιλήσω στο London School of Economics, σε εκδήλωση που έχει τίτλο «Η σύγχρονη Αριστερά για μία προοδευτική διακυβέρνηση» και μέχρι τότε, από νωρίς σήμερα, ακολουθώ πρόγραμμα πυκνών συναντήσεων με επενδυτικούς και επιχειρηματικούς φορείς, με την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου και με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα.

Ως εκ τούτου αδυνατώ να παραστώ στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που ζητήσατε να συγκληθεί εκτάκτως επ’ αφορμής του ότι, ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απηύθυνα προς τα μέλη του κόμματος – μέσω του isyriza – ένα ερωτηματολόγιο συμβουλευτικού χαρακτήρα, για μια σειρά θεμάτων που αφορούν από την εικόνα και τα σύμβολα έως τη λειτουργία του κόμματός μας.

Τα αποτελέσματα αυτού του ερωτηματολογίου δεν θα δημοσιοποιηθούν. Δεν είμαστε δημοσκοπική εταιρεία. Θα είναι όμως χρήσιμο εργαλείο και για τα Όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και για εμένα, στις αποφάσεις μας.

Επειδή είστε όλοι έμπειρα κομματικά στελέχη, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το επικείμενο έκτακτο Συνέδριο δεν είναι καταστατικό. Επομένως, ανοίγει μία συζήτηση, δεν λαμβάνονται καταστατικές αποφάσεις.

Για αυτά θα αποφασίσουμε στο τακτικό Συνέδριο που θα γίνει το φθινόπωρο μετά τις Ευρωεκλογές, το οποίο θα είναι καταστατικό. Το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό.

Όντως θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί τα δύο Συνέδρια, το πολιτικό/προγραμματικό και το καταστατικό, πριν από την εκλογή Προέδρου. Δεν ήμουν στα όργανα, όταν αποφασίσατε να προηγηθεί εκλογή Προέδρου σε χρόνο dt.

Γιατί λοιπόν έβαλα αυτό το ερωτηματολόγιο;

Ακριβώς διότι πρόκειται για θέματα που συζητούνται ήδη από τα μέλη και τους φίλους μας, και μάλιστα έντονα. Πρέπει να δείξουμε και να αποδείξουμε στην πράξη ότι γνωρίζουμε αυτά που τους απασχολούν και ότι κι εμείς από την πλευρά μας είμαστε πρόθυμοι να τους ακούσουμε με προσοχή και να ανοίξουμε μια παραγωγική και δημοκρατική συζήτηση για όλα. Πρόκειται για υπαρξιακή ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Η ανάγκη, άλλωστε, των μελών μας να επικοινωνήσουν μαζί μας και να εκφράσουν τις απόψεις τους, αποδεικνύεται από το τεράστιο ενδιαφέρον και την πολύ μεγάλη ανταπόκριση που έχει το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο μέσα σε δύο μόλις ημέρες (και τα εξαιρετικά χρήσιμα σχόλια και προτάσεις για τη λειτουργία του κόμματος). Οι απαντήσεις των μελών θα συλλεχθούν, θα κωδικοποιηθούν και στον κατάλληλο χρόνο (εν’ όψει του καταστατικού συνεδρίου) θα τις συζητήσουμε μαζί στα Όργανα.

Επισημαίνω ότι δεν έχω καμία διαφωνία με τη λειτουργία της Π.Γ και των Οργάνων γενικά, παρά την βαθιά απογοήτευσή μου για τις επανειλημμένες διαρροές που γίνονται ακόμη και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων και που με αυτόν τον τρόπο δυστυχώς έχουν ευτελίσει την αξιοπιστία του Οργάνου. Για να είμαι δίκαιος, μέχρι και στο Προεδρείο της ΚΟ γίνονται διαρροές, άρα ίσως να είναι ένα ζήτημα ευρύτερο στο κόμμα από την καταστατική λειτουργία.

Έχω αποδείξει ότι δεν φείδομαι κόπου και ενέργειας, όταν πρόκειται για τη συμμετοχή μου σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία του κόμματος. Θυμίζω μόνο ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε διοργανώσει δύο απολύτως επιτυχημένα και παραγωγικά Αναπτυξιακά Συνέδρια, έχω επισκεφθεί πολλά μπλόκα αγροτών, με τους αγρότες να αγκαλιάζουν την παρουσία μου, έχω μετάσχει στην όλως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση για την Παιδεία που διοργάνωσε η Κ.Ο μαζί με το Τμήμα του κόμματος, συμμετείχα στην εκδήλωσή μας στις Βρυξέλλες για το έγκλημα στα Τέμπη και συμπαραστάθηκα στους γονείς των θυμάτων, και βέβαια έχω παρευρεθεί σε αρκετές εκδηλώσεις Οργανώσεων Μελών και της Νεολαίας μας, προκειμένου να ακούσω και να συνομιλήσω με τα μέλη και τους φίλους μας.

Είναι δυνατόν να φοβόμαστε να ρωτήσουμε τα μέλη μας, ειδικά μετά από δύο εκλογικές ήττες που φανέρωσαν βαθύ έλλειμμα γείωσης με την κοινωνία; Που είδαν τη ΝΔ να κερδίζει με 2 -3 φορές τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ; Που έφεραν το κόμμα μας από το 32% στο 18%; Αν δε ρωτάς τα μέλη υπό τέτοιες συνθήκες, πότε τα ρωτάς;

Να μάθουμε όλοι -και πρώτος ο Πρόεδρος- να ακούμε επιτέλους.

Πόσο ακόμα να αγνοούμε τα μέλη μας και την κοινωνία;

Γιατί δεν ζητήθηκε ποτέ να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία για τους αγρότες και για τους φοιτητές που είναι στους δρόμους, για τα φάρμακα που θα πληρώνουν όλοι οι πολίτες από την τσέπη τους με τις ανάλγητες αποφάσεις του Άδωνη Γεωργιάδη, για το σχέδιο νόμου του κ. Φλωρίδη που γυρίζει το ποινικό μας σύστημα εβδομήντα χρόνια πίσω, για την καμπάνια της ακρίβειας που δεν ξεκίνησε ακόμη, για την καμπάνια της στέγασης κι ένα σωρό ακόμη προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, την οποία αγνοεί επιδεικτικά η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη;

Πολιτική Γραμματεία για το γνωμοδοτικό ερωτηματολόγιο; Για την εσωκομματική επιρροή του καθενός σε ένα κόμμα που αποδείχτηκε μη κυβερνητικό και οφείλει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας, η οποία υποφέρει και δεν βλέπει διέξοδο ούτε και ελπίδα.

Το Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει την Πέμπτη θα γίνει! Θα είμαι εκεί. Όλοι μας θα είμαστε εκεί!

Ως τότε το άγχος μας και η αγωνία μας πρέπει να είναι να συζητηθούν τα ζητήματα που πραγματικά αφορούν την κοινωνία και να βρει σε αυτό το συνέδριο τις λύσεις και τις απαντήσεις που ψάχνει.

Σας προτρέπω να κατευθύνετε όλες τις δυνάμεις και όλη την ενέργειά σας προς την κατεύθυνση αυτή.

Σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες, να τροφοδοτείτε σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξω Ι.Χ. κόμμα, γιατί απογοητεύουμε τον κόσμο μας.

Ι.Χ. κόμμα που ακούει τα μέλη του, δεν υπάρχει.

Ι.Χ. είναι το κόμμα που θέλει τα μέλη του χειροκροτητές στην ήττα.

Προσωπικά, θα ακούω τα μέλη, θα με συμβουλεύουν, θα κάνω όσα τους υποσχέθηκα για ένα ανοιχτό κόμμα των μελών.

Αυτά τα μέλη (και καμία «παράδοση») μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αυτό ακριβώς το αίτημα: να τους ακούω.

Σας προσκαλώ λοιπόν να τους ακούσουμε μαζί.

Συντροφικά,

Στέφανος Κασσελάκης

Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ