ο κ. Μητσοτάκης

Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις φωνές για παραίτηση του πρωθυπουργού –όχι μόνο να ακούγονται  αλλά και– να πληθαίνουν, με αιτία το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό, κλυδωνίζοντας το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να δηλώνει άγνοια για όσα συνέβησαν και ετοιμάζεται –με δήλωσή του σήμερα– να επιχειρήσει να σώσει οτιδήποτε μπορεί να σωθεί, διώχνοντας κάθε ευθύνη από το πρόσωπό του.

Ωστόσο, ο κλοιός σφίγγει ασφυκτικά γύρω από την κυβέρνηση, με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές, αποδομώντας τα όποια αφηγήματα του Μαξίμου. Σήμερα, ήταν η σειρά της Ουκρανίας να διαψεύσει κατηγορηματικά τις διαρροές για εμπλοκή του Κιέβου στο θέμα των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκου Ανδρουλάκη.

Το Σάββατο, ο πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα, Τιγκράν Μκρτσιάν, διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της Αρμενίας στο θέμα των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα

Την ίδια ώρα, όλα τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης εξαπολύουν σφοδρά πυρά κατά του Μαξίμου. Έτσι, εκτός από το ΠΑΣΟΚ που ζητά να ερευνηθούν άμεσα οι αποκαλύψεις και χαρακτηρίζει επικίνδυνη την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ήδη έχει ζητήσει την παραίτηση του ίδιου του πρωθυπουργού, ήρθε η σειρά του ΚΚΕ να πει «ναι» στη σύσταση εξεταστικής για τις υποκλοπές. Ο Περισσός ζήτησε επίσης να συμπεριληφθούν και οι υποθέσεις των συνακροάσεων στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί και η χώρα να πάει άμεσα σε εκλογική διαδικασία, τονίζοντας ότι «τρία χρόνια το ΜέΡΑ25 προειδοποιεί για την ερντογανοποίηση-εξορμπανισμό της Ελλάδας που επιβεβαιώνεται τώρα με τις παρακολουθήσεις».

Από το Σάββατο, η Ελληνική Λύση ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των υποκλοπών, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η Βουλή «πλέον της καταγγελίας του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, θα πρέπει να διερευνήσει και τις σοβαρότατες καταγγελίες για την παρακολούθηση 17 Ελλήνων βουλευτών, κάποιοι εκ των οποίων συμμετείχαν σε επιτροπές ύψιστης εθνικής σημασίας».