Μπορεί το modus κατασκοπείας με βίντεο και φωτογραφήσεις έξω από στρατόπεδα και στρατιωτικές βάσεις να θεωρείται απαρχαιωμένο, όμως στην περίπτωση του 59χρονου ελληνοποιημένου Γεωργιανού που συνελήφθη στην Αλεξανδρουπολη, η εμπλοκή της στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας της Ρωσίας GRU, δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων και σεναρίων για το τι κρύβεται πίσω από τη δράση του «ελαιοχρωματιστή – κατασκόπου».
Και αυτό γιατί, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, που μπορεί να εμπλέκεται στο περιστατικό της Αλεξανδρούπολης, αποτελεί την ελίτ των μυστικών υπηρεσιών της Μόσχας, χρηματοδοτείται με άφθονο χρήμα και αναλαμβάνει πολλές «βρώμικες δουλειές». Από διεθνούς εμβέλειας εκστρατείες hacking, μέχρι περιπτώσεις επιθέσεων και δολιοφθοράς σε εχθρικούς στόχους.
Διαθέτει δε, μια μονάδα ειδικών δυνάμεων, που αναλαμβάνει, όταν υπάρχει πρόσφορο έδαφος να κάνει συγκεκριμένα χτυπήματα. Ένα λοιπόν από τα σενάρια που εξετάζει η ΕΥΠ σε συνεργασία με δυτικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών, είναι με βάση τα στοιχεία, τις πληροφορίες, τις φωτογραφίες και το σύνολο του υλικού που έστελνε ο 59χρονος κατάσκοπος στους στρατολόγους του, να σχεδίαζαν να κάνουν δολιοφθορά σε κάποια ΝΑΤΟική πομπή ή βάση, προκειμένου να πλήξουν και συμβολικά αλλά και ουσιαστικά τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στην Ουκρανία.
Η πληροφορία μάλιστα, ότι μια μέρα πριν τη σύλληψη του ελαιοχρωματιστή (ο οποίος φέρεται να έχει εργαστεί σε συνεργείο για την κατασκευή του φράκτη του Έβρου) συγκεκριμένο αμερικανικό πλοίο που μετέφερε στρατιωτικό υλικό, αντί να δέσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έπιασε σε αυτό της Καβάλας,ενισχύει το σενάριο της δολιοφθοράς.
Το μυστικό πρόγραμμα της GRU
Αξίζει να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη στρατολόγηση του ελληνοποιημένου ελαιοχρωματιστή, χρησιμοποιεί, ένα πρόγραμμα «παράνομων κατασκόπων» που δρουν χωρίς διπλωματική κάλυψη και ζουν για χρόνια στις περιοχές – στόχους κάνοντας στην ουσία, μια διπλή ζωή.
Η GRU, για τη στρατολόγηση αυτών των ατόμων, χρησιμοποιεί τη μέθοδο “criminal proxy” και εκτιμάται ότι ενδεχομένως ο 59χρονος ελαιοχρωματιστής να ήταν μια τέτοια περίπτωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κινητό του, εκτός από βίντεο και φωτογραφίες από στρατόπεδα, αυτοκινητόπομπές, λιμάνια και άλλους ευαίσθητους στόχους οι αρχές βρήκαν και μηνύματα που έστελνε στον στρατολόγο του που έλεγαν ότι όλα αυτά τα κάνει χωρίς χρήματα «για τη μητέρα πατρίδα που αγαπά» δηλαδή τη Ρωσία.