Η αφόρητη ζέστη, θολώνει το μυαλό και δεν είναι υπερβολή. Οι υψηλές θερμοκρασίες μας προκαλούν εκνευρισμό, διαταράσσουν τον ύπνο μας, χαλάνε την διάθεσή μας, μας κάνουν επιθετικούς, μας εμποδίζουν να σκεφτούμε καθαρά και να συγκεντρωθούμε. Μελέτες έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ της αύξησης της θερμοκρασίας και μιας σειράς προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η ψυχική κόπωση, η επιθετικότητα και υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών.
Όσοι υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές ενδέχεται, επίσης, να είναι επιρρεπείς σε, προκαλούμενες από την υπερβολική ζέστη, παρορμητικές συμπεριφορές ή άλλες εκδηλώσεις άρσης αναστολών, που δεν μπορούν να τις ελέγξουν, ενώ ασθενείς με άνοια ίσως δεν μπορούν να επεξεργαστούν νοητικά τις ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, ώστε να ενυδατώνονται περισσότερο και να φορούν ελαφριά ρούχα.
Ευάλωτοι είναι και όσοι πάσχουν από ψυχωτικές διαταραχές, σοβαρές διαταραχές του συναισθήματος ή αναπτυξιακές διαταραχές και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει την θερμορύθμιση του οργανισμού τους και είναι περισσότερο επιρρεπείς σε αφυδάτωση και θερμοπληξία.
Ασθενείς με κατάθλιψη, για παράδειγμα, έχει βρεθεί πως εμφανίζουν μειωμένη θερμορυθμιστική ικανότητα, ενώ χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς πολλά από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, μπορεί να επιδεινώσουν τις διαταραχές των ηλεκτρολυτών, εν μέσω κυμάτων καύσωνα. Οι συνθήκες καύσωνα, γενικά μας αποσυντονίζουν όλους και όπως επισημαίνει ο καθηγητής Ψυχιατρικής Αλέξανδρος Βγόντζας, πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα μας, είτε παίρνουμε φάρμακα είτε όχι.
Να μην βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς προστασία, να περιορίσουμε το αλκοόλ και να ζητάμε ιατρική βοήθεια αμέσως μόλις νιώσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας.