Ο Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου

Την επισήμανση ότι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου αντιπαρατίθενται δύο διαφορετικά σχέδια διακυβέρνησης της χώρας έκανε μιλώντας στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν την παράταξή του προκειμένου να αποτρέψουν, όπως τόνισε, την «τρομακτική εκδοχή» δημιουργίας ενός «ασύδοτου καθεστώτος» που επιδιώκει να χτίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε επίσης τρομακτικό το γεγονός μιας κατακερματισμένης και ανίσχυρης αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι στις 25 Ιουνίου «δύο είναι τα εναλλακτικά προγράμματα και τα εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης που τίθενται στην κρίση των πολιτών. Αυτό τη Νέα Δημοκρατία με τις φανερές, αλλά κυρίως τις κρυφές πλευρές του, που αναφέρονται στο μεσοπρόθεσμο που πριν από δύο μήνες κατέθεσε ως κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

«Το διακύβευμα της επόμενης ημέρας δεν είναι αν θα έχουμε κυβέρνηση, αλλά ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο και ασύδοτο», επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας και έριξε ευθύνες στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για την αποτυχία της απλής αναλογικής.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι μπορεί την επόμενη ημέρα των εκλογών να έχουμε στην Ελλάδα ένα καθεστώς τύπου Όρμπαν στην Ουγγαρία.

Αναφερόμενος στο ναυάγιο της Πύλου δήλωσε ότι: «Μπήκα στην πολιτική για να υπηρετώ αξίες. Δεν έχει διαφορά αν ήταν πρόσφυγες ή τουρίστες στο ναυάγιο στην Πύλο. Ήταν άνθρωποι και εγώ έθεσα κρίσιμα ερωτήματα στην ηγεσία του Λιμενικού που έπεσε σε μια σειρά αντιφάσεις. Δεν κάνω τον εμπειρογνώμονα, αλλά επειδή μίλησα με τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους οι μαρτυρίες τους  ήταν συγκλονιστικές. Είμαι ο τελευταίος που θα επιρρίψω ευθύνες στα παιδιά του Λιμενικού, αν υπάρχουν ευθύνες είναι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, στην ηγεσία του Λιμενικού και στον υπηρεσιακό υπουργό».

Για την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο έγγραφο της ΕΥΠ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα έπρεπε να πάρει το Νόμπελ Ανευθυνότητας».

«Δεν έχω συνηθίσει δημόσια να μιλώ για άκρως εμπιστευτικά έγγραφα. Αλλά βλέποντας την ανεύθυνη στάση που κρατά είμαι υποχρεωμένος να το κάνω. Έχει σκοπό να ψαρέψει ψήφους και από το χώρο της ακροδεξιάς. Εγώ έστελνα για ενημέρωση τον αρχηγό της ΕΥΠ στον κ. Μητσοτάκη και όχι χαρτιά. Στο ίδιο σημείωμα γίνεται σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας» αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ίδιο θέμα ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σε σχέση με το θέμα των δηλώσεων που ζητούνται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί «γραμμή Μιχαλολιάκου και Κασιδιάρη».

«Δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τους μουσουλμάνους Έλληνες της Θράκης πριν από τον κ. Μητσοτάκη είχε ζητήσει ο κ. Κασιδιάρης και ο κ. Μιχαλολιάκος και είχαν υποστεί πρόστιμο», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα κάνουμε δηλώσεις εθνικοφροσύνης επειδή ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει το κρίσιμο εθνικό θέμα της Θράκης προεκλογικό ζήτημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως επί ΣΥΡΙΖΑ όλος ο κόσμος έδινε τα εύσημα στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς», είπε χαρακτηριστικά, «αυτό ήταν το πραγματικό έπος της χώρας να γίνει συνώνυμο της ανθρωπιάς σε όλο τον πλανήτη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ευχαρίστησε τους πολίτες της χώρας για τη στάση τους, αναφερόμενος στις ηλικιωμένες γυναίκες που κρατούσαν το μωρό στη Λέσβο, τον φουρνάρη της Κω, τους ανθρώπους του Λιμενικού.

Σε σχέση με την Υγεία, ο κ. Τσίπρας είπε:  «Τα περί διαλογής ασθενών δεν τα είπα εγώ, τα είπε ο κ. Πνευματικός», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με τον σχεδιασμό της ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει τον Δεκέμβριο του 2019 ότι θα ανατριχιάσουμε όταν δούμε τον σχεδιασμό για την Υγεία». αυτός ο σχεδιασμός δεν έγινε πράξη λόγω της πανδημίας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η χώρα μας έχει μετατρέψει τον χώρο της Υγείας σε χώρο κερδοσκοπίας» όπου δρουν τα funds, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αυτό οδηγεί στην απαξίωση του ΕΣΥ.

Για την οικονομία ανέφερε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τη μείωση της έμμεσης φορολογίας και τη φορολογία των υπερκερδών, επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ επισήμανε ότι στο Μεσοπρόθεσμο που έχει καταθέσει η ΝΔ προβλέπεται μείωση 730 εκατομμυρίων στις μισθολογικές ανάγκες. «Άρα θα μειωθούν κατά αυτό το ποσό, εκτός αν υπάρξουν απολύσεις», είπε.

«Η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται πράγματα που δεν θα υλοποιήσει, ενώ θα κάνει πράγματα στα οποία δεν έχει αναφερθεί», συμπλήρωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε και πάλι ότι «πρέπει να γίνουμε Ευρώπη», να σταματήσουμε να αποκλίνουμε από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ανάγκη 15.000 προσλήψεων στο ΕΣΥ, ενώ ο κανόνας 1 προς 1 πρέπει να ανατραπεί προς τα πάνω και οι δημόσιοι υπάλληλοι να πάρουν αύξηση, «όχι τρομακτική αλλά τουλάχιστον στο επίπεδο του πληθωρισμού».

Σε σχέση με το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι κόμμα εξουσίας και δεν θα γίνει κόμμα συμπλήρωμα σε κυβερνητικά σχέδια.  Στη συνέχεια έθεσε και πάλι το δίλημμα ποιος θα κυβερνήσει και ποιος θα διαχειριστεί την ευκαιρία των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης «για το οποίο η ΝΔ δεν δέχτηκε κανένα έλεγχο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 32%».

Για το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι

«Η Ελλάδα την τριετία 2019-22 είχε μείωση του μέσου ονομαστικού μισθού», «η στρατηγική Μητσοτάκη είναι η ενίσχυση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων».