Μπορεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να πέφτει σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα ελληνικά νοικοκυριά ωστόσο συνεχίζουν να βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών στα τρόφιμα.
Μια τάση που αναμένεται να παγιωθεί τον Αύγουστο και θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος του χρόνου, φανέρωσε η προχθεσινή πρόβλεψη της Eurostat για αύξηση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο στην Ελλάδα στο 3,4% από 2,8% που ήταν τον Ιούνιο,όπως αναφέρει το capital.gr
Ο πληθωρισμός στη χώρα, λόγω των συνεχιζόμενων αυξήσεων στα τρόφιμα και τις υπηρεσίες, κινήθηκε σε αντίθετη φορά από αυτή του μέσου όρου της Ευρωζώνης όπου ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμάται ότι μειώθηκε τον Ιούλιο στο 5,3% από το 5,5%.
Πιο συγκεκριμένα, οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων είχαν οριακή επιτάχυνση από το 10,9% τον Ιούλιο, έναντι αύξησης 10,6% τον Ιούνιο, παρά την πτώση των διεθνών τιμών των τροφίμων και των πρώτων υλών τον περασμένο μήνα. Στην Ευρωζώνη οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων επιβραδύνθηκαν οριακά στο 10,8% τον Ιούλιο, από 11,6% τον Ιούνιο.
Η απόκλιση της Ελλάδας από τη γενική τάση της Ευρωζώνης οφείλεται σε ανατιμήσεις από 9% έως και 15% σε βασικά είδη διατροφής όπως το γάλα, τα τυριά, τα κρέατα, τα βρώσιμα έλαια (με πρώτο το ελαιόλαδο), τα αφεψήματα αλλά και τα είδη καθημερινής χρήσης του νοικοκυριού (χαρτιά, απορρυπαντικά).
Οι εκτιμήσεις για Αύγουστο
Δραματική αλλαγή σκηνικού τον Αύγουστο δεν αναμένεται, όπως σημειώνει η naftemporiki.gr.
Μπορεί το ποσοστό της μείωσης των τιμών της ενέργειας να αυξηθεί, καθώς η σύγκριση θα γίνει με τις πολύ υψηλές τιμές του περσινού Αυγούστου. Βέβαια, και στο συγκεκριμένο μέτωπο έχουν αρχίσει να εμφανίζονται «σύννεφα», με κυριότερο την άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, η οποία πιέζει τις τιμές λιανικής -ειδικά στα καύσιμα κίνησης- προς τα πάνω. Όσον αφορά τα τρόφιμα, στον μήνα κατά τον οποίο ο πληθυσμός της χώρας ανεβαίνει στα υψηλότερα επίπεδα λόγω τουρισμού -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση της ζήτησης στα είδη πρώτης ανάγκης- πολύ δύσκολα θα υπάρξει συγκράτηση στις τιμές των τροφίμων. Ενδεχομένως να παίξουν κάποιο ρόλο οι εκπτώσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πορεία του δομικού πληθωρισμού.
Στα τρόφιμα, η Ελλάδα κινείται πλέον πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης με ρυθμό ανατιμήσεων 10,9% έναντι 10,8% στην Ευρωζώνη. Πολλές χώρες εξακολουθούν να έχουν διψήφια ποσοστά ανατιμήσεων. Μεταξύ αυτών, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Σλοβακία, η Γαλλία η Κροατία, και το Βέλγιο, που κινούνται σε επίπεδα ακόμη και άνω του 12%.
H Ρουμανία βάζει πλαφόν
To ποσοστό εμπορικού κέρδους για 14 ομάδες τροφίμων θα είναι περιορισμένο (πλαφόν), από σήμερα, για περίοδο τριών μηνών. Το έκτακτο διάταγμα για τη διακοπή της αύξησης των τιμών των βασικών τροφίμων εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Βουκουρεστίου στα τέλη Ιουνίου.
Μεταξύ των τροφίμων που θα επωφεληθούν από αυτή την έκπτωση είναι: Γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, λαχανικά και φρούτα.
Σύμφωνα με τις αρχές, οι αγρότες δεν θα υπόκεινται στην εν λόγο διάταξη και δεν θα υπάρξει παρέμβαση με κανέναν τρόπο στον καθορισμό των τιμών των προϊόντων τους στην λαϊκή.
Η μη συμμόρφωση με τον νόμο τιμωρείται με πρόστιμα από 100.000 έως 2 εκατομμύρια λέι (400-400.000 ευρώ).