Αυτό το οποίο δεν κατάφεραν Ελλάδα και Γαλλία να ολοκληρώσουν πέρυσι, ανακοίνωσαν επίσημα χθες, λίγο μετά τις 10.00 το πρωί ώρα Ελλάδος, από το Παρίσι. Γεγονός λοιπόν θεωρείται η ιστορική αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για τις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belhara.
Η συμφωνία, εκτός από ιστορική, έρχεται αφενός να καλύψει μέρος του κενού που άφησε πίσω της η αθέτηση συμφωνίας με την Αυστραλία, αλλά και να επιβεβαιώσει το ότι η Γαλλία επιδιώκει να έχει ενεργό και δυναμικό ρόλο πλέον με έναν υπερσύγχρονο ναυτικό και αεροπορικό στόλο που θα έχει προμηθεύσει στην Ελλάδα, την ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει σε χρόνο – ρεκόρ 3+1 φρεγάτες Belhara με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Οι φρεγάτες με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.
Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση εξοπλίζει το Πολεμικό Ναυτικό με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς οι 3 φρεγάτες, με option αγοράς για μία ακόμα, αγοράζονται από την Ελλάδα στην πιο συμφέρουσα τιμή, με πλήρη οπλισμό και με χρόνο παράδοσης-ρεκόρ. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.
Από ελληνικής πλευράς, τις συμφωνίες υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται παράλληλα και η εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind, με option για άλλη μία με πλήρη εξοπλισμό. «Η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και εξασφάλισε μια πολύ ισχυρή αμυντική συνεργασία μετά τις ανακατατάξεις από τη συμφωνία AUKUS», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιο το Πολεμικό μας Ναυτικό, και η οποία είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική.
Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών και εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και αντιβαλλιστικές ικανότητες.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους. Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.