Αυτά είναι 15 αντικείμενα στο σπίτι μας που αποτελούν… υγειονομική βόμβα

Υγειονομική «βόμβα» αποτελούν μία σειρά αντικειμένων που χρησιμοποιούμε επί καθημερινής βάσεως στο σπίτι μας, τα οποία σπάνια καθαρίζουμε:

Πόσοι και πόσες άραγε γνωρίζουν ότι το λουράκι του ρολογιού μας ή για την επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα του σούπερ μάρκετ «κρύβουν» μία ευρύτατη ποικιλία μορφών ζωής;

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα Guardian ο μικροβιολόγος και συγγραφέας του «The Germ Code» Τζέισον Τέτρο «εκτός από τα παθογόνα που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, ως επί το πλείστον, έχουμε να κάνουμε με τα δικά μας βακτήρια».

«Όταν τα βακτήρια αυτά, ακόμη και τα δικά σας, συσσωρεύονται, μπορούν να καταστήσουν ευερέθιστο το δέρμα, να προκαλέσουν φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής, κοιλότητες (κενά) στα δόντια από οδοντόβουρτσες που κρύβουν πολλά βακτήρια». Ποια είναι, άραγε τα πιο βρώμικα αντικείμενα του σπιτιού μας;

Γιατί είναι εστία μικροβίων οι βρύσες

Καθώς πηγαίνουμε να πλύνουμε τα χέρια μας αφότου έχουμε αγγίξει κάθε λογής επιφάνεια, αγγίζουμε τη βρύση. «Αν δεν έχετε αυτές τις βρύσες με μακρύ μοχλό που ανοίγουν προς τα κάτω όπως στα νοσοκομεία, τότε οι βρύσες μετατρέπονται σε μία εξαιρετικά μεγάλη πηγή βρωμιάς» λέει ο Τέτρο.

Επομένως, ο μικροβιολόγος μας συνιστά να καθαρίζουμε τακτικά τις βρύσες του μπάνιου και της κουζίνας.

Δισεκατομμύρια μικρόβια στα σφουγγάρια κουζίνας

Τα σφουγγάρια της κουζίνας αποτελούν σημαντικούς βιότοπους για την ανάπτυξη μικροβίων. Γιατί;

Όπως εξηγεί ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Furtwangen στη Γερμανία, Μάρκους Έγκερτ, «είναι πάντα βρεγμένα, έχουν μια τεράστια εσωτερική επιφάνεια όπου μπορούν να αναπτυχθούν πολλά μικρόβια και καθαρίζεις πολλά διαφορετικά πράγματα με αυτά, έτσι ώστε τα μικρόβια να έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά για να τραφούν. Και σπάνια καθαρίζονται. Γι’ αυτό υπάρχουν τόσα πολλά μικρόβια μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δισεκατομμύρια μικρόβια».

Μάλιστα, όπως τονίζει ο ίδιος, η συγκέντρωση των μικροβίων είναι παρόμοια με ένα δείγμα ανθρώπινου κοπράνου».

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σφουγγάρια μπορούν να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια όπως σαλμονέλα ή καμπυλοβακτηρίδιο, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή τροφική δηλητηρίαση.

Σανίδες κοπής: Ένα από τα πιο παραμελημένα αντικείμενα

Ένα από τα πιο παραμελημένα αντικείμενα στην κουζίνα, σύμφωνα με τον Γκέρμπα, είναι η σανίδα κοπής.

«Οι άνθρωποι απλώς την ξεπλένουν» όπως αναφέρει «ή κόβουν ωμά κρέατα και μετά φτιάχνουν μια σαλάτα πάνω της, και με όλες αυτές τις τομές και τις σχισμές που προκαλούνται από το κόψιμο το καθάρισμα καθίσταται “πρόκληση”».

Έως και 10 εκατ. βακτήρια «φιλοξενούν» οι οδοντόβουρτσες

«Μια οδοντόβουρτσα αποτελείται κυρίως από στοματικά βακτήρια» σημείωσε ο Τέτρο.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μια οδοντόβουρτσα μπορεί να φιλοξενήσει 10 εκατομμύρια βακτήρια. «Αλλά το μικροβίωμα στο στόμα σας θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Εάν τρώτε πολλά ζαχαρούχα, λιπαρά τρόφιμα, μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή του μικροβιώματός σας προς μικρόβια που δεν είναι τόσο μεγάλα, και αυτά θα γίνουν ακόμη πιο πυκνά, και στη συνέχεια απλώς θα εξαπλώνονται» ανέφερε ο ίδιος.

Επομένως η οδοντόβουρτσα πρέπει να καθαρίζεται κάθε ημέρα.

Μύκητες στις βούρτσες μαλλιών

«Μια βούρτσα μαλλιών κρύβει μύκητες» όπως αναφέρει ο Τέτρο.

«Αφού πλένετε τα μαλλιά σας, η χρήση μίας βρώμικης βούρτσας μπορεί να τα μεταφέρει τα μικρόβια στα μαλλιά σας», επομένως θα μπορούσε να προκαλέσει πιτυρίδα ή μολύνσεις του τριχωτού της κεφαλής.

Μπουκάλια νερού

Μελέτη έχει διαπιστώσει πως το 20% των μπουκαλιών νερού περιείχαν κολοβακτηρίδια (κοπρανώδους προέλευσης), ενώ άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ένα μέσο μπουκάλι νερού είχε 20,8 εκατομμύρια μονάδες σχηματισμού αποικιών μικροβίων, 40.000 περισσότερες από αυτές που υπάρχουν σε ένα κάθισμα τουαλέτας.

Λουράκια ρολογιών

Έρευνα του 2023 διαπίστωσε ότι υπάρχουν σχετικά υψηλά ποσοστά βακτηρίων ψευδονωμάτων στο λουράκι από το ρολόι μας και το 60% είχε εντερικά βακτήρια συμπεριλαμβανομένης της E coli.

Τα λουράκια από καουτσούκ και ύφασμα φαίνεται να είναι τα πιο επιβαρυμένα, με τα χρυσά και ασημένια λουράκια να φαίνεται πως είναι πιο καθαρά.

Ακουστικά

Το βακτήριο της E. Coli, εντοπίστηκε και στα ακουστικά, όπως δείχνουν άλλες μελέτες.

Τα ακουστικά τα αφήνουμε να πέσουν στο πάτωμα, τα βάζουμε στην τσέπη μας, τα μοιραζόμαστε με άλλους ανθρώπους και μετά τα βάζουμε στα αυτιά μας, σε ένα ζεστό, σκοτεινό, υγρό μέρος, όπου βρίσκεται η συνηθισμένη βακτηριακή χλωρίδα των ανθρώπων και τώρα γίνεται ένας χώρος για μια σειρά από μικρόβια.

Γυαλιά

Όπως στην περίπτωση των ρολογιών, έτσι και στην περίπτωση των γυαλιών, διαπιστώνεται πως οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα να είναι επιβαρυμένο με βακτήρια. Όπως έχει αποδειχθεί, τα μαξιλαράκια μύτης τα σημεία που άγγιζαν τα αυτιά είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις μικροβίων.

Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 60% των βακτηρίων θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εντοπίστηκαν επίσης βακτήρια που συνδέονται με οφθαλμικές μολύνσεις.

Βάζα μπαχαρικών

Επιστρέφοντας στα αντικείμενα που βρίσκονται στην κουζίνα μας, μία μελέτη του 2023 διαπιστώθηκε ότι τα βάζα με μπαχαρικά ήταν τα πιο μολυσμένα.

Μία αλατιέρα σε ένα εστιατόριο φέρεται να είναι το δεύτερο πιο βρώμικο αντικείμενο στο τραπέζι, μετά τα μενού, ενώ μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια που διεξήχθη το 2008, η οποία εξέτασε αντικείμενα που είχαν ακουμπήσει άτομα που είχαν κρυολόγημα, βρέθηκαν ίχνη του ιού σε όλες τις αλατιέρες.

Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αγορών

Σε μια από τις μελέτες για τα μικρόβια που κρύβονται σε επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες παντοπωλείου διαπιστώθηκε πως περισσότερες από τις μισές περιείχαν κολοβακτηρίδια, τα οποία πιθανώς προέρχονταν από ωμό κρέας και άλλα προϊόντα, ενώ το βακτήριο της E coli ανιχνεύθηκε στο 8% εξ αυτών.

Όταν η ομάδα μόλυνε σκόπιμα τις σακούλες με χυμούς κρέατος και τις αποθήκευσε στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου για μερικές ώρες, τα βακτήρια δεκαπλασιάστηκαν.

Διακόπτες φωτισμού

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον εξέτασε διακόπτες φωτισμού, μεταξύ άλλων σημείων όπως οι νιπτήρες και τα δάπεδα του μπάνιου, σε δωμάτια ξενοδοχείων και διαπίστωσε ότι ήταν σημαντικοί φορείς βακτηρίων.

Σε μια άλλη δοκιμή, σχεδόν το ένα τέταρτο των διακοπτών φωτισμού βρέθηκαν μολυσμένοι με τον ιό που προκαλεί κρυολόγημα μία ώρα αφότου ένας ασθενής τους είχε αγγίξει.

Σημαντική εστία μικροβίων τα τηλεκοντρόλ

Αντίστοιχα, το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης μπορεί να είναι 15 φορές πιο βρώμικο από το κάθισμα της τουαλέτας σας.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων δεν καθαρίζουν ποτέ το τηλεκοντρόλ τους, μια συσκευή που αγγίζεται από μια μέση τετραμελή οικογένεια περίπου 21.000 φορές το χρόνο.

Οι κουρτίνες της ντουζιέρας

Στο μπάνιο εστία μικροβίων αποτελούν και οι κουρτίνες του ντους, καθώς σε μελέτη διαπιστώθηκε πως είχαν 60 φορές περισσότερη βακτηριακή ζωή από την… τουαλέτα.

Σαλμονέλα σε ηλεκτρικές σκούπες

Αναπόφευκτα, οι ηλεκτρικές σκούπες, που αποτελούν βασικό «όπλο» καθαριότητας κρύβουν επίσης αναρίθμητα μικρόβια. «Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν αδειάζετε την ηλεκτρική σκούπα» σημειώνει ο Γκέρμπα.

Ερευνώντας δείγματα οικιακής ηλεκτρικής σκούπας «εντοπίσαμε σαλμονέλα σε περίπου 10% από αυτές».

«Μαζεύετε τα βακτήρια και το εσωτερικό της σκούπας μετατρέπεται σε καφετέρια για βακτήρια».

Πηγή: cnn.gr