Να ενταχθεί και στο 2ο επιστημονικό πεδίο του μηχανογραφικού δελτίου ζητά το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του ΕΛΜΕΠΑ στον Άγιο Νικόλαο. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Τμήματος, αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης, το Τμήμα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε ξεκάθαρα ανοδική πορεία με την υποστήριξη της Πρυτανείας του ΕΛΜΕΠΑ σε υποδομές και σε ανθρώπινο δυναμικό.
Παρόλη την ανοδική πορεία του Τμήματος και των ακαδημαϊκών επιτευγμάτων του, λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) που ίσχυσε πέρσι και της γεωγραφικής θέσης του, το Τμήμα ΔΕΤ δέχθηκε για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 51 φοιτητές μέσω των πανελληνίων εξετάσεων του 2021 από το 4ο επιστημονικό πεδίο. Ο αριθμός αυτός το καθιστά καταρχήν βιώσιμο συγκριτικά με άλλα Τμήματα που δέχθηκαν πολύ λιγότερους φοιτητές, όμως καθώς η ΕΒΕ θα λειτουργεί, τα επόμενα χρόνια είναι άγνωστο πώς θα επιδράσει στη βιωσιμότητα και στον αριθμό των φοιτητών.
Μοναδική λύση που θα ενδυναμώσει τη βιωσιμότητα του Τμήματος αποτελεί η ένταξή του και στο 2ο επιστημονικό πεδίο, ώστε πλέον να ανήκει σε δύο επιστημονικά πεδία (2ο και 4ο). Ο αριθμός των εισακτέων που θα προκύψει μετά την έ-νταξή του αναμένεται να είναι περίπου διπλάσιος από τον σημερινό, οδηγώντας το Τμήμα ΔΕΤ κοντά στον μέσο όρο των Τμημάτων της Κρήτης. H ένταξή του στο 2ο επιστημονικό πεδίο αιτιολογείται πλήρως με ακαδημαϊκά επιχειρήματα που αναφέρονται στο τέλος του κειμένου και ταυτόχρονα είναι σύμφωνη με πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου για εντάξεις Τμημάτων σε πολλαπλά πεδία.
Η απόφαση του Υπουργείου το 2021 για το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Παν. Πειραιά να το εισάγει και στα δύο πεδία (2ο και 4ο), το οποίο επίσης αποτελεί ένα Τμήμα του 4ου πεδίου, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στο ΔΕΤ. Επίσης, χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη υπουργική απόφαση στις 11/5/2022 που περιλαμβάνει την ένταξη Τμημάτων διαφόρων επιστημονικών πεδίων, στο 4ο επιστημονικό πεδίο, όπως τα τρία Τμήματα Περιβάλλοντος που τα εισάγει και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, ενώ βρισκόταν ήδη σε δύο επιστημονικά πεδία (2ο και 3ο). Το καθένα από τα τρία Τμήματα αυτά έλαβαν πέρσι περίπου του μισούς (25 με 30) φοιτητές από όσους έλαβε το ΔΕΤ (51) και είναι κατανοητό πως πλέον θα λαμβάνουν πολύ περισσότερους.
Λαμβάνοντας υπόψην όλα τα παραπάνω, τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος ΔΕΤ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ομόφωνα αποφάσισαν να αιτηθούν στο Υπουργείο Παιδείας την ένταξη του Τμήματος και στο 2ο επιστημονικό πεδίο “Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες”, ώστε πλέον να ανήκει σε δύο επιστημονικά πεδία (2ο και 4ο). Απέστειλαν στο Υπουργείο για δεύτερη φορά σχετικό πεντασέλιδο αιτιολογημένο αίτημα στις 27 Μαΐου, ενώ είχε προηγηθεί αποστολή του ίδιου αιτήματος στις 29 Οκτωβρίου 2021 στο οποίο το Υπουργείο απάντησε αρνητικά στις 16 Μαΐου στο Τμήμα χωρίς να υπάρχει αιτιολογία. Το προσεχές διάστημα αναμένεται επίσης απόφαση στήριξης στο αίτημα του Τμήματος από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας και τη Σύγκλητο του ΕΛΜΕΠΑ.
«Ελπίζουμε οι φορείς της πόλης του Αγίου Νικολάου, του νομού Λασιθίου, της Κρήτης και όσοι κατανοούν το ζήτημα να υποστηρίξουν σθεναρότερα με πολιτικά επιχειρήματα και με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες το παραπάνω αίτημα», αναφέρει ο πρόεδρος του Τμήματος.
Συνάντηση με φορείς
Για να υπάρχει πληρέστερη ενημέρωση των φορέων για το αίτημα του Τμήματος και όσων επιθυμούν, την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουνίου και ώρα 5:30 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος θα γίνει σχετική ενημέρωση από τον πρόεδρο του Τμήματος και θα υπάρχει και δυνατότητα σύνδεσης με τηλεδιάσκεψη.