Σε ανοιχτή σύνδεση βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες το Υπουργείο Παιδείας με τα στελέχη εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους και να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερα η εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Χθες είχαν τηλεδιάσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου οι περιφερειακοί διευθυντές Εκπαίδευσης, οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας, ο διευθυντές δημοτικών και τα μέλη των ομάδων υποστήριξης από την Κρήτη, τη Θεσσαλία και τα Ιόνια, εκτός από τη Ζάκυνθο. Συνολικά συμμετείχαν περισσότερα από 2.000 άτομα!
Ο κ. Αλέξανδρος Γκιρτζής ήταν ο εισηγητής για τη λειτουργία της ψηφιακής τάξης στη σύγχρονη εκπαίδευση.
Και από το βήμα της Βουλής χθες η κ. Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με τους παρόχους κινητής-σταθερής τηλεφωνίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την υπερφόρτωση της χρήσης του δικτύου.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΜεΡΑ25 Σοφίας Σακοράφας, που τόνισε την ανάγκη καθολικής πρόσβασης όλων των μαθητών και φοιτητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία διαθέτει πρόσβαση στο ίντερνετ για τηλεδιασκέψεις με απεριόριστο χρόνο, ενώ παράλληλα το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με τους παρόχους για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται και να διευκολυνθεί η διαδικασία.
«Η συντριπτική πλειοψηφία έχουν σταθερή τηλεφωνία με απεριόριστο χρόνο δεδομένων. Εξασφαλίσαμε τη δυνατότητα μέσω τηλεφώνου και συζητάμε με τους παρόχους για περαιτέρω στήριξη για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση», τόνισε η κ. Κεραμέως.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι υπάρχει πρόβλεψη και για την τηλεφωνική σύνδεση των μαθητών, ενώ έχουν καθιερωθεί ωράρια στη χρήση των διαδικτυακών πλατφορμών για καλύτερη κατανομή του φόρτου που δέχεται το σύστημα μέσα στην ημέρα.
Από την πλευρά της, η κ. Σακοράφα έκανε λόγο για προβληματική λειτουργικότητα της διαδικτυακής πλατφόρμας και για ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Η κ. Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι αναβαθμίζονται διαρκώς όλα τα συστήματα της σύγχρονης εκπαίδευσης, ενώ από τη Δευτέρα ξεκίνησαν στα δημοτικά σχολεία και τα τηλεμαθήματα, στα οποία διαπιστώθηκε μεγάλη συμμετοχή και τηλεθέαση.
Όπως είπε η υπουργός Παιδείας, την πρώτη μέρα εφαρμογής της εκπαίδευσης από την τηλεόραση την είχαν παρακολουθήσει πάνω από 51.000 μαθητές από 4-14 ετών, ενώ τόνισε ότι στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα το ποσοστό των φοιτητών που συμμετέχει στα ψηφιακά προγράμματα ξεπερνά το 90%.
Νυχθημερόν μπροστά στον υπολογιστή
Μέρα και νύχτα αναγκάζονται να εργάζονται πολλοί εκπαιδευτικοί που με πολλή κούραση μεν αλλά και περισσό μεράκι προσπαθούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, τώρα που η τηλεκπαίδευση μπήκε για τα καλά στη ζωή όλων. Το παραπάνω περιγράφει στην “Π” ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μανώλης Καρτσωνάκης.
Όπως αναφέρει, τηλεδιασκέψεις με το Υπουργείο και με στελέχη της εκπαίδευσης γίνονται διαρκώς, εκτός από τη χθεσινή είχαν προηγηθεί και ανάλογες επαφές με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τις προηγούμενες ημέρες.
Στις πλάτες των καθηγητών και των δασκάλων έχει πέσει ένας μεγάλος όγκος δουλειάς, καλούνται να ετοιμάσουν υλικό, να δημιουργήσουν ψηφιακές τάξεις και είναι επί ποδός 24 ώρες το 24ωρο.
Ο κ. Καρτσωνάκης ζεξηγεί πως το υπάρχον Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο δεν είχε δημιουργηθεί για να εξυπηρετεί τέτοιο σκοπό.
Ελέω πανδημίας, έπρεπε να τροποποιηθεί και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, ήταν να στηθεί διοικητικά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, να εμπλακούν σε αυτό διευθυντές, εκπαιδευτικοί και, φυσικά, γονείς και μαθητές και πλέον δίνεται βάρος στο παιδαγωγικό κομμάτι.
Ο περιφερειακός διευθυντής τονίζει πως το σχολείο είναι δίπλα στους μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους στηρίζουν. Πρέπει τα παιδιά να είναι έτοιμα για το επόμενο στάδιο, όταν όλα έχουν τελειώσει και επιστρέψουν στις τάξεις. Εκεί, θα τους περιμένει μια μεγάλη αγκαλιά από την εκπαιδευτική κοινότητα.
Ο διευθυντής του 3ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλεξάκης, αναφέρει πως πλέον, αφού ξεπεράστηκαν τα τεχνικά προβλήματα που στην αρχή συναντούσαν όλοι στον δρόμο τους, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λειτουργεί απρόσκοπτα για όλες τις λυκειακές τάξεις, όπου τα μαθήματα γίνονται κανονικά και με σύγχρονη διδασκαλία.
Όλοι οι μαθητές συμμετέχουν, οι απουσίες είναι ελάχιστες, αν υπάρχουν, και κυρίως παρακολουθούν από τα κινητά τους, που είναι πιο εύκολο για εκείνους. Ρωτούν, μάλιστα, αν θα συνεχίσουν και τις διακοπές του Πάσχα, αφού τα μαθήματα τούς βγάζουν λίγο από τη ρουτίνα του κοροναϊού!
Ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού σχολείου Αρχανών, κ. Κώστας Παραδεισανός, αναφέρει πως η επικοινωνία των εκπαιδευτικών με τους μαθητές γίνεται με διάφορους τρόπους, μέσω των πλατφορμών που έχει ορίσει το Υπουργείο αλλά συχνά “κολλάνε”, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων τρόπων.
Πολλές φορές οι δάσκαλοι αναγκάζονται να μένουν ξάγρυπνοι μέχρι να καταφέρουν να “ανεβάσουν” υλικό στο διαδίκτυο. Σίγουρα το ωράριο 8 το πρωί με 12 το μεσημέρι δεν τηρείται, αφού είναι επί ποδός περισσότερες ώρες.
Ο κ. Παραδεισανός τονίζει πως ο στόχος, εκτός από διδακτικός, είναι να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με τους δασκάλους, να σχεδιάσουν ένα χαμόγελο στο πρόσωπο των παιδιών που αποχωρίστηκαν τόσο απότομα.
Ωστόσο, εκπαιδευτικοί τονίζουν στην “Π” πως αγκάθι παραμένει η πρόσβαση όλων των παιδιών σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Λένε, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως επί δεκαετίες, καμία ηγεσία του Υπουργείου δεν φρόντισε να εξοπλίσει τα σχολεία ούτε με ένα ποντίκι, κάτι που γινόταν από τους συλλόγους γονέων.