Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων

Ακούνε τη λέξη «γραφειοκρατία» και τρομάζουν! Οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων επιθυμούν διακαώς να απαλλαγούν από το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει τη δεδομένη στιγμή για τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν στα ιδρύματα, όπως τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, δεσμεύτηκε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν κινήσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα ελαφρύνει τη γραφειοκρατία των ΕΛΚΕ και θα βοηθήσει την ανάπτυξη της έρευνας. Το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, προετοιμάζει ειδικές ρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του διαχειριστικού κόστους των ΕΛΚΕ. Οι εργασίες αυτές βρίσκονται στο στάδιο της εσωτερικής διεργασίας και όταν προχωρήσουν θα τεθούν υπόψη των πρυτάνεων προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους.

Παράλληλα, το Υπουργείο στοχεύει στην ενίσχυση του αυτοδιοίκητου, την αξιολόγηση και την εξωστρέφεια των ΑΕΙ.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης, αναφέρει στην «Π» πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ανακοίνωσε πως θα δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση στα ΑΕΙ, ύψους 12,4 εκατ. ευρώ.

Η κ. Κεραμέως είπε πως το συγκεκριμένο κονδύλιο θα καλύψει το 50% των αναγκών των Πανεπιστημίων ενώ δεσμεύτηκε πως θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει το σύνολο των χρημάτων που χρειάζονται τα ιδρύματα.

Ο κ. Τσακαλίδης εξηγεί πως πρόκειται για μία χρηματοδότηση που κάθε Σεπτέμβριο λαμβάνουν εκτάκτως τα πανεπιστήμια, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς θα γίνει η κατανομή και τι ποσό θα καταλήξει στο κάθε Ίδρυμα.

Όσο αφορά στις νομοθετικές κινήσεις του Υπουργείου, μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να ληφθούν μέτρα για τον εξορθολογισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ και την απλούστευση των διαδικασιών διαχείρισης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων των Ιδρυμάτων.

Ως τα Χριστούγεννα αναμένεται να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο για το ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο των πανεπιστημίων, αφού όλα τα Ιδρύματα έχουν στείλει τις προτάσεις τους για τα 22 σημεία που είχε ζητήσει η κ. Κεραμέως.

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης
Ο κ. Τσακαλίδης

«Ως Πανεπιστήμιο Κρήτης, είπαμε πως θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα έρθει να ενισχύσει την αυτοτέλεια, το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, συγχρόνως με διαδικασίες αξιολόγησης, λογοδοσίας και σύνδεσης, τουλάχιστον κάποιου μέρους, της χρηματοδότησης με την απόδοση των ιδρυμάτων», σημειώνει ο κ. Τσακαλίδης.

Εξηγεί πως θέματα, όπως οι βάσεις εισαγωγής των ΑΕΙ, ο αριθμός των εισακτέων και η διάρκεια φοίτησης, θα τεθούν σε συζήτηση εντός του ιδρύματος.

«Η γενική αίσθηση είναι ότι η κ. Κεραμέως και η ηγεσία του Υπουργείου θέλει να δώσει μεγαλύτερη αυτονομία στα πανεπιστήμια για να μπορούν να διαμορφώνουν τα προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, να λαμβάνουν πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν τη διεθνοποίηση, την εξωστρέφεια των ιδρυμάτων. Αυτή η στρατηγική ως Πανεπιστήμιο Κρήτης, μας βρίσκει σύμφωνους», σημειώνει ο πρύτανης του Π.Κ.

Ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Νίκος Κατσαράκης

Ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, κ. Νίκος Κατσαράκης, εξηγεί πως δεν έγινε κάποια συζήτηση για τα παλιά ΤΕΙ σε θέματα που παραμένουν «ανοιχτά», όπως τα επαγγελματικά δικαιώματα των παλιών αποφοίτων.

Σημειώνει πως σε ζητήματα όπως είναι η βάση του 10ή ο χρόνος σπουδών δεν υπήρξε ταύτιση απόψεων μεταξύ των πρυτάνεων των πανεπιστημίων και για αυτό δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ανακοινωθέν της Συνόδου.

Στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. έχει ξεκινήσει ένας εσωτερικός διάλογος και αναμένεται σε διάστημα δύο εβδομάδων να ληφθούν αποφάσεις της Συγκλήτου για τα σημεία που έχει θέσει σε διάλογο η υπουργός.