Αντιπροσωπεία της ΔΟΕ με τους εκπροσώπους των τοπικών συλλόγων στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Από την Κρήτη και τη Ρόδο ξεκινούν οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ, προκειμένου να αναδειχθούν κρίσιμα ζητήματα της παιδείας σε καιρό πανδημίας.

Η αρχή γίνεται σήμερα στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας, με την παγκρήτια πανεκπαιδευτική κινητοποίηση, στην οποία καλούν σε συμμετοχή οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος», «Ν. Καζαντζάκης», «Φαιστός» και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου. Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ως τη λήξη του ωραρίου.

Αντιπροσωπεία της ΔΟΕ βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Κρήτη και χθες παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με τους εκπροσώπους των τοπικών συλλόγων. Στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου παρευρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Γιώργος Τρούλης, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Σταύρος Πετράκης, τα μέλη, κ.κ. Μάνθος Κυριακόπουλος και Σπύρος Μαρίνης.

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών βρίσκεται το ΕΚΗ και το Νομαρχιακό Τμήμα Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ, όπως τόνισαν οι κ.κ. Στέλιος Βοργιάς και Γρηγόρης Κοκοβάκης, αντίστοιχα.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχίσουν στην υπόλοιπη Ελλάδα και θα κορυφωθούν στις 3 Μαρτίου στην Αθήνα.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να υπάρξει γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, να υπάρξουν προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στα χιλιάδες οργανικά κενά, να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς, να υπάρχει παιδαγωγική ελευθερία και Δημοκρατία στα σχολεία και να καταργηθούν οι «δοτοί αιρετοί»- όπως χαρακτηρίζονται- από τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Ο κ. Τρούλης, σε δηλώσεις του στην «Π», αναφέρει πως η πανδημία έχει οδηγήσει σε όξυνση των μαθητικών ανισοτήτων ενώ έχουν αναδειχθεί οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, κάτι που γίνεται ξεκάθαρο κάθε φορά που πρέπει να λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση.

Όπως λέει, πανελλαδικά εκτιμάται πως κάθε μέρα τίθενται, λόγω κοροναϊού, εκτός υπηρεσίας 2.500 με 3.000 εκπαιδευτικοί. Η έλλειψη σε προσωπικό είναι κυμαινόμενη, άλλοι επιστρέφουν και άλλοι αποχωρούν γιατί νοσούν. Όπως είναι γνωστό, το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε τρίμηνες προσλήψεις.

Ο κ. Τρούλης κάνει λόγο για ελαστικοποίηση της εργασίας και αναφέρει πως η πραγματικότητα έχει δείξει ότι οι εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται χρειάζονται για μεγαλύτερο διάστημα. Θα είχε νόημα, το προσωπικό να τοποθετείται σε συγκεκριμένη περιοχή, όπου θα καλείται να καλύπτει όποια κενά προκύπτουν, και να μην είναι διαθέσιμο μονάχα για τρεις μήνες.

Τονίζει πως θα έπρεπε η σχολική ύλη να αναδιαμορφωθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για να καλυφθούν τα κενά που δημιούργησε η πανδημία.

Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου χθες το απόγευμα καλούσε σε Γενική Συνέλευση με τη συμμετοχή των γονέων και άλλων φορέων. Όπως περιγράφει, «δυο βδομάδες συμπληρώθηκαν μετά το άνοιγμα των σχολείων και παρά τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σε μαθητές και γονείς η κυβέρνηση επιμένει να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας. Αντίθετα, επιμένουν σε μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία – σωματική και ψυχική – των παιδιών μας, των δασκάλων και καθηγητών τους αλλά και τη δική μας.

Η κυβέρνηση έχει διαψευσθεί πλήρως. Τα σχολεία δεν άνοιξαν με επιτυχία. Πάνω από 30.000 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας με τις απουσίες των μαθητών να φτάνουν στο 20 – 30% στις μικρότερες τάξεις λόγω του φόβου και της ανασφάλειας που νιώθουν πολλοί γονείς.

Στο Ηράκλειο την πρώτη βδομάδα νόσησαν και απουσίασαν πάνω από 220 εκπαιδευτικοί και πάνω από 800 μαθητές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά.

Επιβεβαιώνεται ότι τα αιτήματα των γονέων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών είναι επίκαιρα και αναγκαία για την προστασία της υγείας και της μόρφωσης των παιδιών».