Οι αλλαγές στο Λύκειο, οι ελλείψεις σε καθηγητές και τα κτηριακά προβλήματα οδήγησαν τους μαθητές στους δρόμους
Οι αλλαγές στο Λύκειο, οι ελλείψεις σε καθηγητές και τα κτηριακά προβλήματα οδήγησαν χθες τους μαθητές στους δρόμους

«Φούντωσαν» οι καταλήψεις στα σχολεία του Ηρακλείου, καθώς κλειστά παρέμειναν χθες τα 41 από τα 100 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης που οργάνωσαν οι μαθητές.

Συγκεκριμένα, δεν λειτούργησαν τα 1ο, 2ο, 4ο, 5ο, 8ο, 9ο, 11ο, 12ο Γυμνάσια Ηρακλείου, τα Γυμνάσια Επισκοπής, Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Μύρωνα, Βιάννου, Καστελίου, Κρουσώνα, Πόμπιας, Προφήτη Ηλία, Χάρακα, Τυλίσου, Τυμπακίου και Καλλιτεχνικό καθώς και τα Λύκεια 1ο, 2ο, 4ο, 6ο, 7ο και 8ο Ηρακλείου, τα 1ο, 2ο, 5ο, 6ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο και τα Λύκεια Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Μύρωνα, Ν. Αλικαρνασσού, Ασημίου, Τυμπακίου, Χάρακα, Επισκοπής και Κρουσώνα.

Οι μαθητές έδωσαν το πρωί ραντεβού στην πλατεία Ελευθερίας και πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

«Όταν η αδικία είναι νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον» και «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά» ήταν κάποια από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή κινητοποίηση.

Οι μαθητές διαμαρτύρονταν για την έλλειψη καθηγητών, εκτός από τις ώρες που χάνονται υπάρχουν και περιπτώσεις που καθηγητές άλλων ειδικοτήτων διδάσκουν διαφορετικό αντικείμενο. Επίσης, επεσήμαναν τα κτηριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποια σχολεία, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη του Καπετανάκειου. Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι μαθητές διαμαρτυρήθηκαν για τις αλλαγές στο λύκειο και το νέο προωθούμενο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, «κάνει το σχολείο ακόμα πιο εξοντωτικό».

Στα Χανιά

Συγκέντρωση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χθες μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκφράζοντας, όπως αναφέρει σχετικό ψήφισμα, την αντίθεσή τους στις αλλαγές στην εκπαίδευση που προωθεί η κυβέρνηση.

Παράλληλα, ζήτησαν τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της λειτουργίας των Επαγγελματικών Λυκείων. Την ίδια ώρα, υπό κατάληψη βρέθηκαν 13 σχολικές μονάδες, το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Χανίων τα ΕΠΑΛ Βρυσών, Κισσάμου και Ελευθερίου Βενιζέλου, το 3ο, 4ο και 6ο Γυμνάσιο Χανίων, το 2ο Γυμνάσιο Κισσάμου, το 2ο, 3ο και 4ο Γενικό Λύκειο Χανίων και το Γενικό Λύκειο Κισσάμου.

Ενταση στην Αθήνα

Επεισόδια σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου. Ομάδα περίπου 100 ατόμων που είχε παρεισφρήσει στην πορεία πέταξε φωτοβολίδες, βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά των αστυνομικών στο ύψος του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια με τους αστυνομικούς να τους απομακρύνουν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Στη συνέχεια η ομάδα των νεαρών φορώντας κουκούλες κατευθύνθηκε στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις δυνάμεις που βρίσκονταν επί της λεωφόρου Βασ. Σοφίας δίπλα στο κτήριο της Βουλής, όπου ανά διαστήματα έκαναν επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στα σημεία αυτά.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν ζημιές σε στάσεις λεωφορείων, φωτεινούς σηματοδότες και ΑΤΜ.

Η πορεία των μαθητών είχε ξεκινήσει από τα Προπύλαια και σε αυτή συμμετείχαν πάνω 2.000 άτομα. Οι μαθητές στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου όπου διαλύθηκε, ωστόσο η ένταση μεταξύ αστυνομικών και κουκουλοφόρων συνεχίζεται στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τουλάχιστον μία προσαγωγή ατόμου.

Την κινητοποίηση  των μαθητών στηρίζει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης.
Η πορεία έγινε στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης των μαθητών

Στο πλευρό τους οι γονείς

Την κινητοποίηση  των μαθητών στήριξε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης.

«Τα χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά, τα 27άρια και 28άρια τμήματα, οι καταργήσεις ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, το Νέο Λύκειο που ετοιμάζει η κυβέρνηση με άπειρες εξετάσεις για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καταργώντας στην ουσία τη γενική παιδεία και εντείνοντας τα βάρη στις τσέπες των γονιών με τα εξοντωτικά φροντιστήρια, οι τραγικές ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, οι άθλιες κτηριακές συνθήκες των σχολείων, η συνολική υποβάθμιση της μόρφωσης με τη μείωση της διδακτέας ύλης σε πολλά βασικά μαθήματα, είναι αυτά που παρακινούν τα παιδιά μας να βγαίνουν στους δρόμους.

Έχουν καταλάβει πως το μέλλον τους είναι χωρίς προοπτική, με τεράστια αδιέξοδα».  H Οργάνωση Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, σε ανακοίνωσή της, τόνισε: «Ακολουθώντας πιστά το πνεύμα της αμφισβήτησης της νομιμότητας της οργάνωσης του αγώνα των μαθητών που “διδάσκει” το Υπουργείο Παιδείας, διευθυντές βάζουν εμπόδια στις συλλογικές διαδικασίες του μαθητικού κινήματος, προσπαθούν να παρέμβουν στη συλλογική συζήτηση των μαθητών στις συνελεύσεις των τμημάτων τους όπως σε σχολεία της Κισσάμου, αρνούνται την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων, απειλούν με ποινές για ακυρώσεις των σχολικών εκδρομών, για εισαγγελικές παρεμβάσεις σε σχολεία του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου σε περίπτωση κινητοποιήσεων. Μάλιστα δεν διστάζουν να μοιράζουν αποβολές σε όσους κινητοποιήθηκαν στοχεύοντας στην τρομοκράτηση και των υπολοίπων (Γυμνάσιο Μοιρών).

Αποκορύφωμά της προσπάθειας να σκύψουν οι μαθητές το κεφάλι αποτελούν οι περιπτώσεις που η αστυνομία καλείται να «διαχειριστεί» τις μαθητικές κινητοποιήσεις που προκύπτουν όπως έγινε π.χ στα Γυμνάσια Γουβών και Μοιρών καθώς και τις προληπτικές προσαγωγές μαθητών και ιδιαίτερα εκλεγμένων εκπροσώπων τους όπως  στο Γυμνάσιο Αλικαρνασσού».