Οι καθηγητές των σχολείων του Ηρακλείου ακόμα δεν έχουν βρει απάντηση στο ερώτημα των ημερών, “πώς να πείσεις τους μαθητές να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις;”
Όπως περιγράφουν, κατά τα λοιπά, όλα κυλούν ομαλά, την ώρα του μαθήματος είναι όλοι στις θέσεις που πρέπει, αντισηπτικά και άλλα πολύτιμα, λόγω συγκυρίας, αγαθά υπάρχουν σε αφθονία, οι καθαρίστριες δίνουν τη δική τους μάχη, όμως, τα παιδιά θέλουν να βρεθούν από κοντά με τους φίλους τους, αυτό δύσκολα αλλάζει.
Χθες επέστρεψαν στα θρανία μαθητές της Β΄και Α΄τάξης του Λυκείου αλλά και τα γυμνασιόπαιδα, ήδη παρατηρείται διαρροή παιδιών της Γ΄Λυκείου. Αφού είδαν τους συμμαθητές, τους καθηγητές τους, είπαν “αντίο” στο σχολείο που τους φιλοξένησε στην ωραιότερη ηλικία της ζωής τους και τώρα κάνουν την προετοιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων από το σπίτι.
Ήδη πολλοί σύλλογοι διδασκόντων και γονέων και κηδεμόνων έχουν λάβει αποφάσεις κατά την χρήσης καμερών ή άλλων μέσων, όπως κινητών τηλεφώνων, στο σχολείο. Δεν θέλουν, όπως λένε, να κάνουν το μάθημα ριάλιτι και φοβούνται για τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών κυρίως, αλλά και των εκπαιδευτικών.
Ωστόσο, υπάρχει μία μερίδα μαθητών και γονιών που ζητούν να έχουν “μάτια” και “αφτιά” μέσα στη σχολική αίθουσα, καθώς τα παιδιά για μία σειρά από λόγους πρέπει να απουσιάζουν από το σχολείο. Εκείνο που κάνουν οι εκπαιδευτικοί είναι για συγκεκριμένες περιπτώσεις, να συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και να κρατούν επαφή με όσα άλλα μέσα διαθέτουν.
«Προχωρούμε βήμα βήμα, προσεκτικά, πάντα στη βάση των οδηγιών των ειδικών» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, από το 7o Γυμνάσιο Αθηνών, όπου συνόδευσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκεί επίσκεψή του.
Η υπουργός εξήρε τη στάση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών και σημείωσε ότι «τα παιδιά μας επιστρέφουν στην κανονικότητά τους». «Μένουμε ασφαλείς και στο σχολείο», κατέληξε.
Τι έγινε στα σχολεία του Ηρακλείου
Χθες ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Εμμανουήλ Καρτσωνάκης, επισκέφθηκε το 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, συνομίλησε με τους/τις εκπαιδευτικούς και ενημερώθηκε για την πορεία επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων.
Όπως διαπιστώθηκε, τα σχολεία εφαρμόζουν τα συνιστώμενα μέτρα δημόσιας υγείας, ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια για τους/τις μαθητές/τριες και τους/τις εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές/τριες προσήλθαν χωρίς προβλήματα και επαναλειτούργησαν οι τάξεις των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο διευθυντής του 3ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλεξάκης, αναφέρει στην “Π” πως χθες όλα πήγαν καλύτερα από όσο ο ίδιος περίμενε. Ένα σοβαρό θέμα είναι το γεγονός ότι τα κυλικεία δεν λειτουργούν και τώρα με τη ζέστη τα παιδιά χρειάζονται παγωμένο νερό, για αυτό αναγκάζεται να κρατά ανοιχτές τις πόρτες του σχολείου για να αγοράζουν από άλλα σημεία.
Στο σχολείο έδωσε το “παρών” το 50% με 60% των μαθητών, ενώ τα παιδιά δύσκολα κρατούσαν τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους. Το πρόβλημα είναι στο διάλειμμα, όχι στις τάξεις. Ο διευθυντής του 7ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Δημήτρης Σακελλάρης, αναφέρει ότι πλέον ελάχιστοι είναι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων που δίνουν το “παρών” στο σχολείο.
Κάποιοι μαθητές πήγαν στο σχολείο για να δουν τους φίλους τους και τους καθηγητές τους και τώρα διαβάζουν από το σπίτι τους. Το σχολείο δεν είναι σε θέση να προβεί σε αναμετάδοση του μαθήματος, δεν υπάρχουν οι υποδομές, ο εξοπλισμός, πέρα από τα άλλα προβλήματα που προκύπτουν. Υπάρχουν, ωστόσο, δύο γονείς που έχουν αιτηθεί σχετικά.
Ο διευθυντής του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου, κ. Γιώργος Παυλίδης, αναφέρει ότι απουσίαζε το 1/8 περίπου των μαθητών, ενώ τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής, υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά. Το θέμα είναι οι αποστάσεις μεταξύ παιδιών, ο κάθε επιτηρητής προσπαθεί να επιβάλει την τάξη, αλλά το εγχείρημα είναι δύσκολο.
Το σχολείο έχει ταχθεί κατά των καμερών, όμως υπάρχει μέριμνα για όσους απουσιάζουν, οι καθηγητές ανεβάζουν υλικό στις πλατφόρμες, τα παιδιά μιλούν μαζί τους στο τηλέφωνο και θα κληθούν όσοι μαθητές απουσιάζουν να πάνε στο σχολείο συγκεκριμένη ώρα για να μπορέσουν να συνεννοηθούν με τους εκπαιδευτικούς δια ζώσης.
Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα σχολική χρονιά θα λήξει στις 12 Ιουνίου και οι μαθητές του Γυμνασίου και της Α’ και Β’ Λυκείου θα πρέπει να κρατήσουν όλα τα βιβλία τους για την αξιοποίησή τους και την επόμενη σχολική χρονιά.
Για τα γυμνάσια έως και τις 12 Ιουνίου θα συνεχιστούν τα προγράμματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας. Προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δεν θα γίνουν και η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.
Τέλος, χθες άνοιξαν τα φροντιστήρια και για τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου και τα μαθήματα ξένων γλωσσών.