Με μόλις μία απουσία, λόγω κοροναϊού, ξεκίνησαν χθες οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους στο Ηράκλειο. Πρόκειται για έναν παλαιότερο υποψήφιο που θέλησε να δώσει ξανά εξετάσεις αλλά βρέθηκε θετικός στον ιό.
Η πρώτη μέρα κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα, τα θέματα δόθηκαν εγκαίρως, δεν χρειάστηκε να υπάρξουν διευκρινίσεις από πλευράς Υπουργείου Παιδείας.
Η αρχή έγινε από τα Γενικά Λύκεια με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, όπου οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε κείμενο με τίτλο «Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο». Το θέμα αφορά τα εφόδια και τις δεξιότητες, που πρέπει να έχουν οι νέοι για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής και πώς μπορούν να βελτιώσουν τον κόσμο.
Επίσης, ζητήθηκε από τους υποψηφίους να σχολιάσουν το ποίημα του Γκάτσου «Στον Σείριο».
Σήμερα, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα αρχίσουν και για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ θα συνεχιστούν αύριο, Τετάρτη (16/6), με την εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), των Μαθηματικών (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και της Βιολογίας (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας).
Σαφή, χωρίς παγίδες τα θέματα
Η κ. Μαρία Ορφανού, καθηγήτρια φιλόλογος από το φροντιστήριο “ΙΣΤΩΡ”, αναφέρει «οι φετινοί υποψήφιοι στο μάθημα Συνεξέτασης Γλώσσας – Λογοτεχνίας κλήθηκαν να αξιποι- ήσουν δύο κείμενα από τον ημερήσιο Τύπο και ένα λογοτεχνικό κείμενο του Ν. Γκάτσου. Ειδικότερα, το ζητούμενο ήταν οι δεξιότητες και τα εφόδια των νέων για το μέλλον.
Συνολικά, το κριτήριο που δόθηκε στους μαθητές ήταν βατό και αντικειμενικά κρίνεται ως μέτριας δυσκολίας. Τα θέματα Β1, Β2 ήταν αναμενόμενα ενώ η περίληψη ενδεχομένως προβλημάτισε λίγο περισσότερο τους εξεταζόμενους, εξαιτίας του επικοινωνιακού πλαισίου στο δοθέν κείμενο. Το θέμα Β3 θεωρείται άκρως αναμενόμενο, ενώ το θέμα Γ που αφορούσε τον σχολιασμό του ποιητικού κειμένου, θεωρείται εύληπτο και ενδιαφέρον.
Τέλος, η παραγωγή λόγου στο θέμα Δ διατηρεί τον βιωματικό χαρακτήρα της όπως και πέρσι και εστιάζει στην αναζήτηση εφοδίων και δράσεων από την οπτική γωνία κάθε μαθητή με σκοπό την κοινωνική εξέλιξη, ζητήματα τα οποία απασχόλησαν σίγουρα τους εξεταζόμενους κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους.
Καλή δύναμη!».
Η κ. Κατερίνα Λημνίδη, φιλόλογος από το φροντιστήριο ΠΟΡΕΙΑ, αναφέρει: «Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας άνοιξε η αυλαία και των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους Ημερησίων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων.
Οι μαθητές κλήθηκαν να πραγματευτούν δύο διασκευασμένα κείμενα από τον ημερήσιο Τύπο, με θεματικές που αγγίζουν και άλλες τάξεις του Λυκείου, καθώς και ένα ποίημα του Νίκου Γκάτσου.
Το θέμα Α’ και τα ερωτήματα του θέματος Β’ είναι διατυπωμένα με σαφήνεια, χωρίς δυσκολίες στην κατανόηση των ζητουμένων.
Αντίστοιχα, τα ερωτήματα του θέματος Γ’ είναι ευκρινή, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα.
Το θέμα Δ’ χαρακτηρίζεται ενδιαφέρον, σχετικό με τα εφόδια που απαιτείται να έχουν οι νέοι, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής μας, καθώς και τις δράσεις που πρέπει να αναλάβουν για έναν καλύτερο κόσμο. Οι υποψήφιοι καλούνται με προσωπικά επιχειρήματα να πείσουν για την άποψή τους. Οπωσδήποτε, όμως, χρειάζεται καλή κατανόηση των ζητουμένων και κριτική τοποθέτηση, προκειμένου να οργανώσουν ορθά τα επιχειρήματά τους.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές!»
Ο κ. Γεώργιος Τσελέπης, από το φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «Κατάρτιση», αναφέρει: «Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, οι μαθητές κλήθηκαν να αναπτύξουν τις σκέψεις τους από δύο διασκευασμένα άρθρα του ημερήσιου Τύπου, σχετικά με τα εφόδια που πρέπει να έχουν οι νέοι με τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον κόσμο. Το θέμα έχει ιδιαίρερο εύρος επιχειρημάτων κάτι που απαιτεί τη συγκροτημένη διαχείρισή τους και στο οποίο η χρήση σχεδιαγράμματος θα βοηθούσε ιδιαίτερα τους υποψηφίους.
Η σύνταξη της περίληψης θεωρώ ότι δεν προβλημάτισε.
Οι ασκήσεις στο Θέμα Β ήταν κατανοητές και σύμφωνες με τον τρόπο εξέτασης του νέου συστήματος. Όσον αφορά τη Λογοτεχνία δόθηκε το ποίημα του Νίκου Γκάτσου “Στον Σείριο” από τη συλλογή “Αμοργός”, το οποίο αν και κατανοητό, είχε έναν βαθμό δυσκολίας καθώς οι μαθητές κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ ιδεατού και πραγματικότητας, με αποτέλεσμα κάθε απάντηση να είναι αποδεκτή αρκεί να είναι σωστά τεκμηριωμένη. Ευχόμαστε καλή συνέχεια σε όλους τους υποψήφιους».