«Σχολεία μουσικής σκέψης» θα μπορούσαν να ονομάζονται τα Μουσικά Σχολεία, αφού προσφέρουν σημαντικά εφόδια στους μαθητές τους. Το παραπάνω τόνισε ο σχολικός σύμβουλος Μουσικών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης και ειδικός σε θέματα Πολιτιστικής Διαχείρισης, κ. Κωνσταντίνος Δροσουλάκης, κατά την παραλαβή του βραβείου SILVER Education Leaders Awards 2018.
Τα βραβεία απένειμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η εταιρεία Boussias Communications με σκοπό να αναδειχθούν και να επιβραβευθούν οι βέλτιστες πρακτικές στον χώρο της Εκπαίδευσης. Το βραβείο που έλαβε ο κ. Δροσουλάκης αφορά στο Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης των Μουσικών Σχολείων Κρήτης και συγκεκριμένα την υλοποίηση των βημάτων της πρώτης φάσης που έγιναν σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
«Είχα την τύχη να είμαι αυτόπτης μάρτυρας, την περίοδο της ζύμωσης και μέχρι την υλοποίηση, της «ουτοπικής» για την εποχή ιδέας της δημιουργίας ενός Μουσικού Γυμνασίου, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι το όραμα και τις προοπτικές. Αυτά πριν 30 χρόνια…
Όμως, οι συνθήκες, οικονομικές, κοινωνικές και επομένως εκπαιδευτικές άλλαξαν και μαζί τους και οι εκπαιδευτικές αντιλήψεις και στόχοι. Επομένως είναι ανόητο, να πλέουμε με πυξίδες και χάρτες (μεταφορικά μιλώντας) που δεν έχουν αναπροσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Πόσο μάλλον χωρίς να χαράσσουμε πορεία, με στόχους και όραμα!», τόνισε ο κ. Δροσουλάκης.
Σημείωσε, ακόμα, ότι «Θέαση-Αποδοχή-Δυναμική είναι τα συστατικά στοιχεία του «δείκτη» που καθορίζει τον βαθμό επιτυχίας ενός Μουσικού Σχολείου και πρέπει και τα τρία να τροφοδοτούνται διαρκώς και να βρίσκονται σε ισορροπία και αρμονία την ίδια στιγμή. Πάνω σε αυτό το τρίπτυχο, στηρίχθηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός που βραβεύθηκε με το SILVER Education Leaders Award 2018 και του οποίου τα πρώτα βήματα έχουν υλοποιηθεί.»
Ο κ. Δροσουλάκης πιστεύει ακράδαντα, ότι τα Μουσικά Σχολεία μπορούν να μετατραπούν σε «leaders» της εκπαίδευσης, της πολιτιστικής εκπαίδευσης και της ανάπτυξης, επενδύοντας στην εκπαιδευτική καινοτομία, στην επιχειρηματική εκπαίδευση, στην εκπαιδευτική ποιότητα, το «team working» και άλλα ζητούμενα της εποχής και όλα αυτά με όχημα-εργαλείο τη μουσική παιδεία.
«Εξάλλου, τα σχολεία αυτά, δεν έχουν στόχο τη μουσική, όπως πολλοί πιστεύουν! Αντίθετα, χρησιμοποιούν τη μουσική σαν «εργαλείο» μάθησης, και μάλιστα πολυεπίπεδης μάθησης στο γνωστικό, στο κοινωνικό πεδίο και σε αυτό της αντίληψης και της σκέψης. Θα μπορούσαν να ονομάζονται «Σχολεία Μουσικής Σκέψης» κατά μια έννοια. Η μουσική είναι στα αλήθεια ένα καταπληκτικό παιδαγωγικό και μαθησιακό εργαλείο. Και βέβαια, αρκετοί είναι οι μαθητές που στην πορεία, ανακαλύπτουν και ερωτεύονται τον δύσκολο δρόμο της τέχνης και τον ακολουθούν στη συνέχεια.
Η Πολιτεία, με τη σειρά της, θα πρέπει να επενδύσει σε αυτά τα σχολεία με σοβαρότητα και σωστό σχεδιασμό. Μόνο κέρδος θα έχει!», τόνισε.
Όπως είπε, το βραβείο αυτό αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εκείνον, «αφού μια πολυσυλλεκτική επιτροπή προσωπικοτήτων, προερχόμενη από ακαδημαϊκούς και πανεπιστημιακούς δασκάλους, από τον χώρο της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης αλλά και αυτόν του Επιχειρηματικού κόσμου, διέκρινε τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το εγχείρημα καινοτόμο, σημαντικό, βιώσιμο και βραβεύσιμο.
Αισιοδοξώ να δω σύντομα να αποκτά η Κρήτη και ένα τέταρτο Μουσικό Γυμνάσιο αυτή τη φορά στο νομό Λασιθίου! Συνεχίζουμε…», τόνισε.