ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργάτης της “Π”, κ. Ελευθέριος Ζούρος
του Ελευθέριου Ζούρου*
ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργάτης της “Π”, κ. Ελευθέριος Ζούρος
του Ελευθέριου Ζούρου*

Ένας εξαιρετικός ακαδημαϊκός που έχει καταφέρει να φέρει πιο κοντά την επιστήμη με το ευρύ κοινό, ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργάτης της “Π”, κ. Ελευθέριος Ζούρος, θα παραλάβει το φετινό Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επιδώσει το Βραβείο σε τελετή βράβευσης. Η ημερομηνία τελετής, λόγω της πανδημίας, θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ο ίδιος αναφέρει στην «Π» πως «σε  μια εβδομάδα συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη δολοφονία του Βασίλη Ξανθόπουλου και του Στέφανου Πνευματικού.

Ο πρώτος υπήρξε ένας από τους στενότερους φίλους που έτυχε να έχω στη ζωή μου. Το μίγμα των συναισθημάτων που μου προκαλεί η απονομή του ομώνυμου βραβείου είναι κάτι πολύ ξεχωριστό και ασυνήθιστο, και για αυτό πολύ δύσκολο να το μετατρέψω σε λέξεις.

Η τιμή που εισπράττει κανείς για το έργο του από το ερευνητικό εργαστήριο, από την αίθουσα διδασκαλίας, ακόμα και από τη θέση διοικητικής ευθύνης, νομίζω ότι υπολείπεται σε σύγκριση με την αναγνώριση ότι η αίθουσα της διδασκαλίας του συμπεριλαμβάνει και επεκτείνεται στην τοπική κοινωνία , ίσως και πιο πέρα.

Η ευγνωμοσύνη μου προς τους φοιτητές και συνεργάτες μου στην Ελλάδα και το Εξωτερικό που είχαν την πρωτοβουλία να με προτείνουν για το βραβείο και προς την Επιτροπή που με επέλεξε είναι μεγάλη».

Η προσφορά του  στην επιστήμη

Ο Λευτέρης Ζούρος έλαβε διδακτορικά διπλώματα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Δίδαξε γενετική και εξελικτική Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Dalhousie του Καναδά και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης.

Υπήρξε μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής των περιοδικών Evolution, Molecular Biology and Evolution και Marine Genomics.

Είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τα βιβλία του «Ας συμφιλιωθούμε με τον   Δαρβίνο» (2009), «Σε αναζήτηση σκοπού σε έναν κόσμο χωρίς σκοπό (2014)   και «Όταν ο Χότζας συνάντησε τον Αϊνστάιν» (2019) κυκλοφορούν από της   Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Το λογοτεχνικό «Ίωνος Δελαλίδη,   αποβιώσαντος: Ποιήματα που έγιναν ιστορίες» (2014) κυκλοφορεί από τις   Εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Είναι ιδρυτής και υπεύθυνος της σειράς διαλέξεων για το ευρύτερο κοινό «Δαρβινικές Δευτέρες» που έχουν συμπληρώσει 10 έτη και αριθμούν πάνω από 60 συναντήσεις.

Επίσης είναι συνιδρυτής και πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εξελικτικής Εταιρείας (ΕλΕξΕ). Έχει γράψει πάνω από 120 άρθρα και δημοσιεύματα σε λόγια περιοδικά και στον ημερήσιο τύπο, έχει δώσει πάνω από 80 διαλέξεις για το ευρύτερο κοινό και έχει συμμετάσχει σε διάφορες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παρουσιάσεις και συνεντεύξεις.

Φέτος συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από τη θέσπιση του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας που είναι ο μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα που επιβραβεύει κάθε χρόνο την αριστεία και την αφοσίωση ακαδημαϊκών δασκάλων στην Πανεπιστημιακή Διδασκαλία.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θέσπισε αυτό το Βραβείο για να τιμήσει τη μνήμη των ερευνητών του και καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού. Και οι δύο τους υπήρξαν λαμπροί επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση, που χάθηκαν άδικα το 1990.

Η επιλογή του βραβευόμενου γίνεται από επιτροπή διακεκριμένων ακαδημαϊκών δασκάλων, που αντιπροσωπεύουν όλες τις κύριες γνωστικές περιοχές της Επιστήμης.  Ο κάθε βραβευόμενος, μετά την επιλογή του, γίνεται αυτόματα και μέλος της Επιτροπής.