Βία στα Πανεπιστήμια: Διαγραφές και πρόστιμα

Μετά την εισβολή κουκουλοφόρων στην Νομική Σχολή Αθηνών η κυβέρνηση εξετάζει στοχευμένες δράσεις για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα εξετάζονται συνέπειες σε ποινικό, πειθαρχικό και αστικό επίπεδο για τους δράστες, αυτοματοποιημένες πειθαρχικές κυρώσεις και κυρώσεις σε αστικό επίπεδο για αποκατάσταση ζημιών.

Μία πρώτη εικόνα των μέτρων έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «δεν γίνεται να μην υπάρχουν αυτοματοποιημένες πειθαρχικές συνέπειες για εκείνους τους φοιτητές, οι οποίοι έχουν μπλέξει την ελευθερία της έκφρασης με την οργανωμένη βία». Όποιος φοιτητής συλλαμβάνεται να μετέχει σε βίαια γεγονότα καταστρέφοντας χώρους του πανεπιστημίου θα πληρώνει τις καταστροφές. Επίσης, θα χάνει τη φοιτητική του ιδιότητα – «Οι τραμπούκοι θα πρέπει να αποβάλλονται από το δημόσιο πανεπιστήμιο», τόνισε.

Όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός οι φοιτητές αυτοί θα πρέπει να αποβάλλονται από το δημόσιο Πανεπιστήμιο. «Και σε αυτό θα επιμείνουμε πολύ και θα βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο των ποινικών ευθυνών φοιτητών, θα επιδιωχθεί να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές (πιθανόν να είναι χωρίς αναστολή της εφαρμογής τους) και οι δίκες να ολοκληρώνονται γρήγορα, με λιγότερες αναβολές.

Επιπλέον ανέφερε ότι σε κυβερνητική σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο εξετάστηκε το θέμα της βίας στα Πανεπιστήμια και διευκρίνισε ότι τα φαινόμενα βίας αφορούν ειδικά κάποιες σχολές. Αυτές οι σχολές οφείλουν να εκπονήσουν άμεσα σχέδια ασφάλειας που πρέπει να είναι εφαρμόσιμα και αν δεν το πράξουν τότε θα υποστούν κυρώσεις, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Πρέπει να συνεργαστούμε με τις πρυτανικές αρχές και ναι, θα πρέπει να προτεραιοποιούμε και κάποιες σχολές εμβληματικές. Ξέρουμε ποιες είναι. Πολύ σύντομα πια θα πρέπει να δούμε άμεσα αποτελέσματα και μια τελείως διαφορετική εικόνα. Επαναλαμβάνω ότι τα φαινόμενα που παλιά, ήταν ο κανόνας, τώρα είναι οι εξαιρέσεις. Ούτε η εξαίρεση όμως μπορεί να είναι αποδεκτή», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε στην υπουργό Παιδείας που αναμένεται να κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες για το θέμα στην Σύνοδο των Πρυτάνεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Χαλκιδική από σήμερα 6 Μαΐου έως την Παρασκευή 9 Μαΐου.

Παπαϊωάννου: «Πρέπει πλέον όλοι να βρεθούν ενώπιον των συνεπειών των πράξεών τους»

Μιλώντας στην εκπoμπή «Evening Report» με τον Μάνο Νιφλή, ο ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν ποινικές, πειθαρχικές και αστικές ευθύνες για όσους εμπλέκονται σε φαινόμενα βίας στα Πανεπιστήμια.

«Όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα είναι πράγματα τα οποία συζητήθηκαν το Σάββατο (σ.σ. στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη βία στα Πανεπιστήμια). Είναι ακριβώς έτσι. Και εκείνο το οποίο έχει σημασία να πούμε σήμερα, μετά και τις ντροπιαστικές εικόνες που είδαμε, είναι ότι πρέπει πλέον όλοι να βρεθούν ενώπιον των συνεπειών των εκνόμων αυτών πράξεων», τόνισε ο Νίκος Παπαϊωάννου.

Και πρόσθεσε: «Οι συνέπειες λοιπόν, όπως είπε ο Πρωθυπουργός πολύ σύντομα θα συγκεκριμενοποιηθούν. Μπορούμε όμως να πούμε ότι οι συνέπειες αυτές θα είναι ποινικές, πειθαρχικές και αστικές με ό,τι σημαίνει αυτό. Που εν τοις πράγμασι πλέον, όπως έχουμε δει ότι μετά το 2019 δεν υπάρχει καμία ενεργή κατάληψη σε πανεπιστημιακό κτίριο, όλες αυτές οι επιθέσεις έχουν μειωθεί, δεν έχουν εξαλειφθεί, όμως και μία στο τόσο να συμβαίνουν αμαυρώνουν αυτόν τον ακαδημαϊκό χώρο».

«Υπάρχει ο νόμος 4957 ο οποίος σε άρθρο του έχει διαβάθμιση στις ποινές. Αυτό όμως, για να συμβεί είναι χρονοβόρο και εκεί διαπιστώνουμε ότι δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί. Άρα λοιπόν ορθώς ο πρωθυπουργός, όπως είπε σήμερα, σε αυτές τις ποινικές συνέπειες θα υπάρξει νομοθέτημα όπου θα τελειώνουν όλες οι παράπλευρες διαδικασίες και μέσω μιας συγκεκριμένης νομοθετικής διαδικασίας θα μπορεί ο άμεσα συλλαμβανόμενος να υφίσταται τις συνέπειες των εκνόμων πράξεων» κατέληξε.

Βασίλης Φλωρίδης: Εισηγούμαι τη θέσπιση ιδιώνυμου αδικήματος

Από την πλευρά του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Φλωρίδης μίλησε για το πανεπιστημιακό άσυλο στον Νίκο Χατζηνικολάου από την συχνότητα του Realfm 97,8.

«Να καταλάβουμε επιτέλους ότι πρόκειται για κοινούς κακοποιούς. Δεν έχουν σχέση αυτοί οι άνθρωποι με τα πανεπιστήμια ούτε έχουν σχέση με το άσυλο το ίδιο, με τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Είναι κοινοί κακοποιοί και κατά συνέπεια η προστασία και της ατομικής ελευθερίας των οποιοδήποτε ομιλητών, των φοιτητών, των καθηγητών αλλά και η προστασία της δημόσιας περιουσίας πρέπει να αποτελέσουν ξεχωριστό έγκλημα. Γι’ αυτό και από καιρό εισηγούμαι τη θέσπιση ιδιώνυμου αδικήματος», τόνισε ο Βασίλης Φλωρίδης.

«Ιδιώνυμο είναι το αδίκημα, το έγκλημα από το οποίο παίρνεις ένα βασικό έγκλημα, όπως ας πούμε είναι η φθορά ξένης ιδιοκτησίας, και από αυτό δημιουργείς ένα άλλο έγκλημα το οποίο πρέπει να προστατευθεί. Κάτι που γίνεται σήμερα με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες», εξήγησε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

«Εκεί ξέρετε ισχύει το ιδιώνυμο. Εάν συλληφθείς σε γήπεδο πριν ή μετά ή κατά την τέλεση του αγώνα να τελείς μια αξιόποινη πράξη- απειλή, σωματική βλάβη, φθορές κλ.π.- οδηγείσαι στις φυλακές», είπε ο Βασίλης Φλωρίδης. Και διευκρίνισε: «Μιλάω για ειδική προστασία αφού φαίνεται πια ότι το πρόβλημα υπάρχει, βέβαια επαναλαμβάνω όχι όπως παλιά».

ΠΗΓΗ: enikos.gr