Βγαίνουν από τα στενά όρια της τάξης και παίρνουν… τα βουνά. Μαθητές και καθηγητές του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου είναι «Οι Μυθοκρουσμένοι» και συνεχίζουν τη δράση τους για δεύτερη χρονιά. Η επόμενη εκδρομή της Περιβαλλοντικής Ομάδας του σχολείου έχει τίτλο «Περιήγηση σε μινωϊκά και μεσαιωνικά κατάλοιπα μιας εποχής που το κρασί ήταν η αναπνοή της Κρήτης».
Θα γίνει την Κυριακή 28 Ιανουαρίου και θα ακολουθηθεί η εξής διαδρομή: μινωικό μέγαρο του Βαθύπετρου Αρχανών, στη θέση Πίσω Λιβάδια – Μινωικό πατητήρι στο Βαθύπετρο (το αρχαιότερο πατητήρι που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα) – Πεζοπορία 2 περίπου χιλιομέτρων μέχρι το μεγαλύτερο διασωσμένο συγκρότημα πατητηριών στο χωριό Καταλαγάρι Ηρακλείου – Κάστελος Καταλαγαρίου ή φρούριο της Παλιόχωρας ή Castello del Corner – μεσαιωνικό πατατήρι, με θόλο και χτισμένο με θηραϊκή γη, στη θέση Άγιος Νικόλαος Κουνάβων.
Μέχρι σήμερα… η χάρη τους έχει φτάσει, μεταξύ άλλων, στον Ψηλορείτη, τον Γιούχτα, το Σκοτεινό, τη Στυλίδα και άλλους προορισμούς.
«Μυθοκρουσμένοι»
Σήμερα η ομάδα αριθμεί 35 μέλη και ο μέσος όρος ηλικίας των μαθητών της είναι τα 36 έτη.
Οι υπεύθυνοι καθηγητές είναι ο γεωλόγος (ΠΕ-04-04) κ. Στέλιος Μανωλιούδης, ο μαθηματικός (ΠΕ-03) κ. Εμμανουήλ Αφραθιανάκης, και η φιλόλογος (ΠΕ-02) κ. Ελένη Μπεζιρτζόγλου. Το σύνθημα της ομάδας είναι «αφήνουμε την γκρίνια πίσω και μαζί ανακαλύπτουμε πράγματα».
«Αυτό που μετράει περισσότερο, πιστεύω, είναι ότι οι βιωματικές δραστηριότητες είναι αυτές που γράφονται, όταν πάμε σε έναν καινούργιο χώρο, ο εγκέφαλος δημιουργεί καινούργιες συνάψεις, κύτταρα, τα οποία δε χάνονται, κρατάνε» τονίζει στην «Π» ο κ. Μανωλιούδης. Μία μέρα συνάντησε μία μαθήτρια που είχε πριν από δώδεκα χρόνια, και του είπε ότι από το σχολείο περισσότερο θυμάται μία εκδρομή που είχαν κάνει, ανάλογου περιεχομένου. Οι καθηγητές προσπαθούν να δώσουν βαρύτητα στο βίωμα και να αναπτύξουν στην τάξη δραστηριότητες μη κλασικές, διαφορετικές από τη διδασκαλία από έδρας.
Ο κ. Μανωλιούδης τονίζει ακόμα ότι είναι σημαντικό πως όλα τα μέλη της ομάδας σχεδιάζουν και υλοποιούν από κοινού, ενώ η χαρά είναι το κυρίαρχο συναίσθημα, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, όπως στην ανάβαση στον Γιούχτα, όπου υπήρχαν μικρά προβλήματα.
Ο κ. Αφραθιανάκης αναφέρει πως «μέσα στην ομάδα αυτή, βιώνω ο, τι είχα ονειρευτεί για την εκπαίδευση, την βιωματική αναζήτηση της γνώσης, την ομαδοσυνεργατική μάθηση, την επαφή των μαθητών και εκπαιδευτικών με το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία του τόπου μας, τη διαθεματικότητα και το άνοιγμα του σχολείου προς την κοινωνία». Καθημερινά μαθαίνει και ο ίδιος πολλά πράγματα από τους μαθητές της ομάδας, «όπως να είμαι μαχητής και να διεκδικώ τα δικαιώματά μου και γι’αυτό τους ευχαριστώ» τονίζει.
«Οι ίδιοι οι μαθητές είναι οι καλύτεροι κριτές της ομάδας αυτής, περνάνε καλά, παίρνουν πράγματα, βιώνουν καταστάσεις, τις οποίες δεν είχαν σκεφτεί ποτέ ότι θα ζούσαν» περιγράφει η κ. Μπεζιρτζόγλου. Η ομάδα προσφέρει μία άλλη διάσταση στην εκπαίδευση, πρόκειται για ένα σχολείο εκτός τάξης. «Περνάμε κι εμείς καλά και διευρύνεται ο ρόλος μας, νιώθουμε ότι προσφέρουμε, συνεργαζόμαστε όλοι άψογα, επικρατεί ένα πολύ θετικό κλίμα στην ομάδα» αναφέρει.
Πρόκειται, όπως λέει, για μία δυνατή εμπειρία για τους καθηγητές και τους μαθητές και ένα κίνητρο για όλους να παραμείνουν στο Εσπερινό Γυμνάσιο. Σημειώνεται πως οι καθηγητές βρίσκονται… στο καθήκον εκτός ωραρίου για να σχεδιάσουν τις επόμενες δράσεις αλλά και τις Κυριακές, όταν γίνονται οι εκδρομές.
Στο Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου φοιτούν ενήλικοι μαθητές, οικογενειάρχες, εργαζόμενοι που μέσα από τη συμμετοχή του στην ομάδα έρχονται σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, εξερευνούν τα χαρακτηριστικά του και υιοθετούν μία θετική στάση απέναντι στη φύση. Μαθαίνουν να αξιοποιούν γραπτές πηγές, συνεργάζονται με ειδικούς ενώ δημιουργούν μία εικονική επιχείρηση για την αξιοποίηση του υλικού που συγκεντρώνουν.