Βάσεις 2025: Οι περιζήτητες σχολές, οι 10.000 κενές θέσεις και μία έκπληξη

Κενές θέσεις, που μπορεί να φτάσουν και τις 10.000, αναμένεται να αφήσει και φέτος, ακόμη και σε κεντρικά ΑΕΙ των αστικών κέντρων, το αποτέλεσμα των πανελλαδικών εξετάσεων μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής.

Η φετινή χρονιά ήταν μια χρονιά με ανοδικές τάσεις στις βάσεις εισαγωγής για τα πανεπιστήμια της χώρας (στο 61,5% των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας απαιτούνται υψηλότερα βαθμολογικά «εισιτήρια» σε σχέση με την περυσινή χρονιά). Αφήνει ωστόσο πίσω της τους προβληματισμούς της αναζήτησης ενός δικαιότερου εξεταστικού συστήματος που δεν θα αφήνει κενές θέσεις στα πανεπιστήμια, δεν θα εμφανίζει γραπτά «κάτω από τη βάση» στο 50% ή 60% βασικών μαθημάτων, ούτε θα επιτρέπει την είσοδο σε πανεπιστήμια με εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες.

Κυρίαρχο συμπέρασμα και φέτος, η μετακίνηση ενός μεγάλου όγκου υποψηφίων στο 4ο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής προς αναζήτησή μιας θέσης στον «ήλιο» της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Εμφανής άνοδος εξάλλου καταγράφηκε στα Οικονομικά τμήματα της χώρας.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, οι βάσεις των Νομικών σχολών και των σχολών Ψυχολογίας σημείωσαν μικρή πτώση (με την Νομική Κομοτηνής μόνο να δίνει μια άνοδο 75 μορίων), ενώ οι βάσεις των Ιατρικών σχολών κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με την περυσινή χρονιά. Οι περιζήτητες σχολές Πληροφορικής παρουσίασαν φέτος αυξομειώσεις.

Τα εντυπωσιακά νούμερα

Εντυπωσιακή …επανατοποθέτηση στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης είχαν φέτος τα Πολυτεχνικά τμήματα των πρώην ΤΕΙ (όπου δόθηκαν πλέον τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών), ενώ το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου Πειραιά κατέγραψε μια άνοδο 2.195 μορίων σε σχέση με την περυσινή του πορεία.

Η χαμηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) κάθε Επιστημονικού Πεδίου ήταν στο πρώτο Πεδίο (Ανθρωπιστικές σπουδές) το 9,04 – 13,55, στο δεύτερο (Θετικές σπουδές) 9,82 – 14,73, στο τρίτο (Επιστήμες Υγείας) 9,60 – 14,39 και στο τέταρτο (Οικονομία και Πληροφορική) 8,40 – 12,60.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή ανήλθε σε 70.276, δηλαδή 59.822 από τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και 10.454 από τα Επαγγελματικα Λύκεια (ΕΠΑΛ) και συνολικά εισήχθησαν στα ΑΕΙ στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και στις ακαδημίες της πυροσβεστικής, του εμπορικού ναυτικού και του λιμενικού Σώματος, 62.848 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων των ΓΕΛ (που μπήκαν δηλαδή σε κάποιο τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) ανήλθε στο 97,32% και το αντίστοιχο ποσοστό των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στο 63,42%.

Με τη διαδικασία του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου υποβλήθηκαν 20.825 αιτήσεις και οι επιτυχόντες ανήλθαν στους 16.138, με ποσοστό επιτυχίας εισαγωγής σε ΣΑΕΚ στο 77,5%.