Βάσεις 2024: Πώς θα κινηθούν στις κορυφαίες σχολές

Τη μεγαλύτερη πτώση στις Βάσεις 2024 αναμένεται να δούμε φέτος μετά και τη δημοσιοποίηση των βαθμολογιών για τις Πανελλήνιες.

Μόνο στο πρώτο πεδίο των θεωρητικών επιστημών θα σημειωθούν μικρές αυξομειώσεις.

Στο δεύτερο πεδίο των θετικών επιστημών, σύμφωνα με Τα Νέα, θα δούμε μεγάλη πτώση κυρίως στις υψηλόβαθμες σχολές.

Στις υπόλοιπες η μείωση θα είναι λίγο μικρότερη.

Στο τρίτο πεδίο που ανήκουν και οι ιατρικές σχολές, η Βιολογία και η Φυσική θα φρενάρουν αρκετά τις βάσεις κυρίως στα υψηλά κλιμάκια.

Στο τέταρτο πεδίο που ανήκουν οι οικονομικές σχολές και οι σχολές πληροφορικής θα δούμε μικρές μειώσεις που οφείλονται στα δυσκολότερα θέματα των Μαθηματικών.

Οι βαθμολογίες στα Μαθηματικά που τα θέματα είναι κοινά με το δεύτερο πεδίο των θετικών επιστημών θα είναι κάτω από τα περυσινά επίπεδα, σαφώς όμως πολύ χειρότερες από τις επιδόσεις των υποψηφίων του δεύτερου επιστημονικού πεδίου.

Εκτίμηση

Για την εκτίμηση των βάσεων λήφθηκαν υπόψη η κλιμάκωση της βαθμολογίας σε κάθε μάθημα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των υποψηφίων, οι προσφερόμενες θέσεις και οι συντελεστές βαρύτητας στα 4 εξεταζόμενα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου.

Οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, που δεν μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα γιατί απαιτείται πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό τυχαίο δείγμα. Θεωρήσαμε ότι οι προτιμήσεις των υποψηφίων και η σειρά προτίμησης που θα δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δεν θα έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά από την περασμένη χρονιά.

Οσο για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η εφαρμογή της για τρίτη συνεχή χρονιά θα στερήσει το εισιτήριο εισαγωγής σε χιλιάδες υποψηφίους που δεν θα καταφέρουν να την «πιάσουν» αλλά ο αριθμός των υποψηφίων που δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν πουθενά θα είναι κοντά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με αριθμό που θα ξεπερνάει τις 20.000.