Εντύπωση στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ προκαλούν τα στοιχεία της σοβαρής και τεκμηριωμένης έρευνας της επιστημονικής ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, τα οποία δείχνουν ότι το νησί βρίσκεται (;) στην κατηγορία της μέτριας και χαμηλής επικινδυνότητας στα τροχαία ατυχήματα την περασμένη χρονιά.
Ένα αποτέλεσμα που ξάφνιασε και είναι αντίθετο με τις μετρήσεις των ειδικών (συγκοινωνιολόγων, αστυνομίας κοκ) και σύμφωνα με τις οποίες προκύπτει ότι κάθε άλλο η κατάσταση είναι αυτή που δείχνει η επιστημονική έρευνα που διεξήχθη από την επιστημονική ομάδα του Πολυτεχνείου υπό τον καθηγητή Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη και φυσικά η επάρκειά της δεν αμφισβητείται.
Αυτό που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, σύμφωνα με ειδικούς, είναι το κατά πόσο η έρευνα στηρίχθηκε σε πραγματικά στοιχεία για το νησί, κάτι βέβαια που θα πρέπει να απαντήσει η ΕΛΣΤΑΤ.
Κι αυτό γιατί η Εθνική Στατιστική Αρχή παρουσίασε για την περυσινή χρονιά σε όλη την Κρήτη 46 νεκρούς κι ενώ οι μετρήσεις που έγιναν έδιναν για το 2019 σε όλη την Κρήτη 60 νεκρούς σύμφωνα και με τα στοιχεία του προέδρου του Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, Γιάννη Λιονάκη.
Πρόκειται για μια απόκλιση της τάξεως του 20%, η οποία λόγω του εύρους της διαφοράς αυτής μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα
Η έρευνα
Η έρευνα πάντως που δημοσιεύθηκε κατατάσσει την Κρήτη στην κατηγορία της μέτριας και χαμηλής επικινδυνότητας.
Πιο συγκεκριμένα ο Δρ. Μιχαήλ Νικολαράκης, μέλος του Financial Engineering Laboratory και ο Νίκος Γιανναράκης, Msc, Μέλος του Financial Engineering Laboratory ανέλυσαν όλα τα δεδομένα, με βάση την πολυκριτήρια ανάλυση αποφάσεων, που ακολουθήθηκε και σε ανάλογες έρευνες στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, για κάθε περιφερειακή ενότητα γίνεται αναγωγή της συμμετοχής κάθε είδους τροχαίου ατυχήματος και παθόντων σε σχέση με το σύνολο της χώρας και εν συνεχεία συσχετισμός με στοιχεία όπως: πληθυσμός, κυκλοφορούντα οχήματα, μήκος εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.
Από τους συνδυασμούς αυτούς, δημιουργούνται 18 κριτήρια αξιολόγησης και με την εφαρμογή της πολυκριτήριας μεθόδου ανάλυσης αποφάσεων προκύπτουν τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία οι περιφερειακές ενότητες, ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες, υψηλής, μέτριας και χαμηλής επικινδυνότητας όπως παρατίθενται στον πίνακα 3.
Στον πίνακα (1) καταγράφονται ορισμένα βασικά μεγέθη για τα τροχαία ατυχήματα και τους παθόντες την τελευταία πενταετία, προκειμένου να είναι ευχερής η σύγκριση από έτος σε έτος, ενώ ο πίνακας (2) επικεντρώνεται στις μεταβολές για το έτος 2019 σε σχέση με το 2018. Στον πίνακα (3) παρατίθενται οι περιφερειακές ενότητες της χώρας ανάλογα με την επικινδυνότητα που παρουσιάζουν στα τροχαία ατυχήματα.
Στην Πρώτη θέση της υψηλής επικινδυνότητας, βρίσκονται οι Κυκλάδες, με 224 τροχαία ατυχήματα και 304 παθόντες από αυτά. Οι 12 ήταν νεκροί, οι 39 ήταν βαριά τραυματίες και 253 συμπολίτες μας ήταν ελαφριά τραυματίες. Με πληθυσμό 112.615 κατοίκους και με μικρό οδικό δίκτυο, θεωρείται υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των παθόντων και γι΄αυτό βρίσκεται διαχρονικά στο δείκτη της υψηλής επικινδυνότητας. Παρατηρούμε ότι σε αυτή τη γεωγραφική περιφέρεια υπάρχει διαχρονικά, έντονο πρόβλημα τροχαίων ατυχημάτων.
Τη μεγαλύτερη αύξηση στους νεκρούς από τα τροχαία δυστυχήματα παρατηρούμε στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης με 21 νεκρούς περισσότερους από το προηγούμενο έτος. Ακολουθούν οι: Αργολίδα, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Λασίθι, Μαγνησία, Ξάνθη, Ροδόπη και Χανιά με τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης των νεκρών.
Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη περιφέρεια Φθιώτιδας με 13 νεκρούς λιγότερους από το προηγούμενο έτος, στην Αττική, Δωδεκάνησα και Καβάλα από 8 νεκρούς λιγότερους από το 2018, στο Κιλκίς 6, Άρτα και Κυκλάδες από 5 νεκρούς λιγότερους, Μεσσηνία και Πρέβεζα από 4 νεκρούς λιγότερους από το προηγούμενο έτος.
Το πρόβλημα των ατυχημάτων για το έτος 2019, όπως διαπιστώθηκε και τα προηγούμενα χρόνια, είναι εντονότερο στις περιοχές που το οδικό δίκτυο δεν είναι σε καλή κατάσταση και ιδιαίτερα στα νησιά (Κρήτη, Επτάνησα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) όπου το καλοκαίρι, δέχονται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών, κυκλοφορούν πολλά ενοικιαζόμενα Ε.Ι.Χ αυτοκίνητα και πάρα πολλά δίκυκλα.