Οργίλες αντιδράσεις αναφορικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και τις χιλιάδες κενές θέσεις στα Πανεπιστήμια
Οργίλες αντιδράσεις αναφορικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και τις χιλιάδες κενές θέσεις στα Πανεπιστήμια

Εντονότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιλογή της υπουργού Νίκης Κεραμέως για την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα ολόκληρης της χώρας. Το γεγονός του αποκλεισμού χιλιάδων υποψήφιων από σχολές λόγω της βάσης εισαγωγής, σε συνδυασμό με το ότι πολλές σχολές αναμένεται να μείνουν χωρίς φοιτητές ή να διακινδυνεύσουν τη βιωσιμότητα τους, έχει προκαλέσει πάρα πολλές αναταράξεις, αλλά και τριγμούς.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κρήτης, η οποία και δεν διαφοροποιείται σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου 1322 θέσεις θα παραμείνουν κενές σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι και τα Χανιά.  Η συγκεκριμένη κατάσταση ασφαλώς και οδήγησε σε οργίλες αντιδράσεις, με τον τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής να κάνει λόγο για αδιέξοδο του συστήματος πρόσβασης στα πανεπιστήμια από την πρώτη εφαρμογή.

«Τα τελικά αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων κατέδειξαν το αδιέξοδο του συστήματος πρόσβασης από την πρώτη του εφαρμογή. Πολλοί υποψήφιοι, που έγραψαν καλά ή σχετικά καλά, βρίσκονται εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα παραμένουν πολλές κενές θέσεις» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ όπου και προστίθεται μεταξύ άλλων:

«Σε μια δυσχερή για την κοινωνία περίοδο της πανδημίας, η κυβέρνηση της Ν.Δ. νομοθέτησε ένα σύστημα πρόσβασης, το οποίο οδηγεί σε βίαιη αύξηση του αριθμού των υποψηφίων, που αποκλείονται από την προοπτική του πανεπιστημίου. Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) σε μια τόσο δύσκολη χρονιά δυσχέρανε πολύ τους υποψηφίους, που βίωσαν την εμπειρία της προετοιμασίας αλλά και της εξέτασης σε πρωτόγνωρες συνθήκες».

Όπως τονίζεται επίσης, «την ίδια στιγμή τα Κολέγια μπορούν να δέχονται κάθε υποψήφιο, χωρίς ελάχιστη βάση εισαγωγής, χωρίς επιστημονική εποπτεία από την πολιτεία, με μόνο “προσόν” τα υψηλά δίδακτρα και με επιβράβευση την επαγγελματική ισοτιμία των διπλωμάτων τους με τα πανεπιστημιακά πτυχία. Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη φετινή χρονιά είναι να άρει τις αδικίες που έχουν προκληθεί στους υποψήφιους».

Όπως αναφέρεται επίσης, «για το Κίνημα Αλλαγής μια προοδευτική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση πρέπει να συνδεθεί με την εφαρμογή του “Εθνικού Απολυτηρίου” στο Λύκειο με την ολοκλήρωση ενός κύκλου ουσιαστικής εκπαίδευσης, για την οριστική λύση του προβλήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Σε αντίστοιχους τόνους κινείται και η δήλωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, ο οποίος και επισημαίνει μεταξύ άλλων:  «Μετά τη χαρά γι’ αυτούς που άγγιξαν το όνειρο, έρχεται η οργή για εκείνους που το στερήθηκαν άδικα.

Πάνω από 40.000 υποψήφιοι μένουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όχι λόγω επίδοσης, αλλά χάρη στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που –εν μέσω πανδημίας και τηλεκπαίδευσης- αποφάσισε να θεσπίσει η κυβέρνηση.

Όχι, δεν πρόκειται απλά για ιδεοληψία και μίσος απέναντι στους νέους. Οι πραγματικές προθέσεις της ΝΔ επιβεβαιώθηκαν με τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, αμέσως μετά τη σφαγή χιλιάδων υποψηφίων. Η κα Κεραμέως, χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης, μιλούσε για «απεγκλωβισμό» των νέων αυτών από τα πανεπιστήμια. Τα στοιχεία και για το νησί μας είναι αποκαρδιωτικά.

Στα τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (ΤΕΤΥ) και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι επιτυχόντες είναι 9 και 20, αντιστοίχως, πολύ λιγότεροι από τις διαθέσιμες θέσεις, που ήταν 113 και 158, στο Φυσικό Ηρακλείου ζητούσαν 155 υποψηφίους και περνούν μόλις 34, στο τμήμα  Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, καλύφθηκαν οι 2 μόλις, από τις 118 θέσεις, ενώ στις ιερατικές σχολές της Κρήτης δεν περνά κανένας υποψήφιος, τη στιγμή που σε πανελλαδικό επίπεδο 33 είναι τα τμήματα που θα έχουν ελάχιστους ή καθόλου εισακτέους».

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι δεν «θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, να παρακολουθούμε σε ζωντανή μετάδοση πώς μία κυβέρνηση δέσμια των συμφερόντων που την κρατούν στην εξουσία διαλύει τη δημόσια παιδεία μιας χώρας. Το έργα και οι ημέρες σας ως υπουργός Παιδείας βρίθουν από σκοταδισμό, αυταρχικότητα και ιδιοτέλεια. Ούτε μπορείτε, ούτε θέλετε. Η μοναδική προσφορά σας για την Παιδεία αυτής της χώρας θα είναι η υπογραφή της παραίτησής σας».