Ο τουρισμός και τα σπορ σε σχέση με το νερό ήταν το θέμα της τρίτης προγραμματισμένης διακρατικής συνάντησης του προγράμματος Erasmus+ «Water – A Combining Element» που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στο 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου.
Συνολικά, 21 μαθητές, πέντε από την Γερμανία, πέντε από την Ιταλία, έξι από την Ισπανία και πέντε από τη Φινλανδία, με τους καθηγητές τους, δύο από κάθε χώρα, έφθασαν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης.
Η έναρξη του προγράμματος έγινε τη Δευτέρα στο σχολείο όπου, μεταξύ άλλων, μετά το καλωσόρισμα των αποστολών, ακολούθησε ένα παιχνίδι γνωριμίας, η ανάρτηση των εργασιών των μαθητών για τις αλλαγές τις τελευταίες δεκαετίες σε τουριστικές περιοχές και ανταλλαγή διαφημιστικών τουριστικών φυλλαδίων που οι μαθητές έφτιαξαν μόνοι τους για τις πέντε πόλεις, από τις οποίες προέρχονται τα συμμετέχοντα σχολεία.
Αμέσως μετά περπάτησαν μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να θαυμάσουν τα μέρη του ανακτόρου των μινωικών χρόνων. Η μέρα έκλεισε το βράδυ με το «to know as better» πάρτυ.
Την Τρίτη μετέβησαν στη Λίμνη Κουρνά, ακολούθησε φαγητό στην Αργυρούπολη, με παιχνίδια που οργανώσανε με την γυμνάστρια Δήμητρα Νεονάκη από το γραφείο Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Β’ Βάθμιας Ηρακλείου. Η μέρα έκλεισε με μία βόλτα στην γραφική πόλη του Ρεθύμνου.
Την Τετάρτη, σειρά είχε η ανατολική Κρήτη. Αφού ξεναγήθηκαν το πρωί στο Ενυδρείο «Θαλασσόκοσμος», μετέβησαν με καραβάκι στο ιστορικό νησί της Σπιναλόγκας. Η μέρα συνεχίστηκε στον Άγιο Νικόλαο.
Η επόμενη μέρα, η Πέμπτη, ήταν αφιερωμένη στην πόλη του Ηρακλείου. Αρχικά ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ακολούθησαν στιγμές περιπέτειας και ξεγνοιασιάς καθώς βρεθήκανε φιλοξενούμενοι σε τρία ιστιοπλοϊκά σκάφη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ηρακλείου για ένα μάθημα εισαγωγής στην Ιστιοπλοΐα.
Οι δράσεις συνεχίστηκαν στο Φρούριο του Κούλε και κατόπιν στο κέντρο της πόλης όπου μαθητές όλων των χωρών έπαιξαν ένα κυνήγι θησαυρού και γνώρισαν με αυτό τον τρόπο τα κυριότερα αξιοθέατα του Ηρακλείου.
Την τελευταία μέρα, την Παρασκευή, ξεκινώντας από τον τάφο του Καζαντζάκη στον προμαχώνα Μαρτινέγκο, έκαναν έναν ωραίο περίπατο στα Ενετικά τείχη του Ηρακλείου, και κατέληξαν στο Παγκρήτιο Στάδιο όπου οι μαθητές διασκέδασαν, έμαθαν, δοκίμασαν και δροσίστηκαν σε πρόγραμμα κολύμβησης και παιχνιδιού στην πισίνα αλλά και στον προσομοιωτή κωπηλασίας.
Ακολούθησε ξενάγηση στις πολύ ενδιαφέρουσες μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και προσομοίωση σεισμού. Πίσω στο σχολείο σειρά είχε η αξιολόγηση του προγράμματος από τους καθηγητές και η δημιουργία βίντεο από τους μαθητές για τις πέντε μέρες που περάσανε μαζί. Το κλείσιμο της εβδομάδας έγινε το βράδυ στο σχολείο, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Η επόμενη διακρατική συνάντηση θα γίνει στην πόλη Καλαγιόκι της Φινλανδίας, τον Φεβρουάριο του 2020 όπου θα ταξιδέψουνε πέντε μαθητές του 13ου Γυμνασίου.