Με διερευνητικές τομές βάθους 15 μέτρων στα θεμέλια του ιστορικού σχολικού συγκροτήματος της Ακαδημίας συνεχίζονται οι εργασίες του στατικού ελέγχου με σκοπό να διαπιστωθεί εάν κρίνεται αναγκαία η στατική του ενίσχυση.
Παρά το γεγονός ότι το επίσημο πόρισμα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν έχει σχηματιστεί, οι πρώτες αξιολογήσεις δείχνουν ότι πρόκειται για ένα κτίριο με ποιοτικά στοιχεία κατασκευής σε σχέση με τον χρόνο κατασκευής του, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι φτιάστηκε αμέσως μετά τον πόλεμο. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν να γίνουν πρόσθετες εργασίες ενίσχυσης οι οποίες θα προκύψουν με την ολοκλήρωση του ελέγχου της φέρουσας ικανότητάς του στις σεισμικές δονήσεις.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει οι αναγκαίες εργασίες ώστε να ελεγχθεί ο οπλισμός του κτιρίου, με στόχο να διαπιστωθεί η αντοχή των υλικών. Σε αυτή τη φάση προχωρά η διερεύνηση της κατάστασης της θεμελίωσης και η κατάσταση του εδάφους. Η έρευνα περιελαμβάνει την εκσκαφή τεσσάρων φρεατίων στις θέσεις των πεδίλων κατακορύφων στοιχείων καθώς και τη διάνοιξη τριών γεωτρήσεων, βάθους 10 μ. η πρώτη και 15 μ. οι δύο επόμενες.
Η έρευνα γίνεται με ειδικό γεωτρύπανο και έχει στόχο τον καθορισμό του είδους και των διαστάσεων της θεμελίωσης, καθώς και των χαρακτηριστικών του εδάφους. Τα δείγματα που ελήφθησαν θα σταλούν σε εργαστήριο προκειμένου να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά του εδάφους, τα οποία, στη συνέχεια, θα χρησιμοποιηθούν για την εκπόνηση της γεωτεχνικής μελέτης. Από την διάνοιξη των φρεατίων ελήφθησαν πληροφορίες που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της αποτύπωσης και της τεκμηρίωσης του φέροντος οργανισμού.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που προχωρά με γρήγορο ρυθμό η μελέτη για την αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας του ιστορικού κτιρίου της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
Το ζητούσε επίμονα για σειρά ετών η εκπαιδευτική κοινότητα και χαιρόμαστε που η παρούσα δημοτική αρχή έμεινε συνεπής στην υπόσχεση ότι η μελέτη θα εκπονηθεί ανεξαρτήτως κόστους.
Να σημειωθεί ότι η μελέτη περιλαμβάνει αποτύπωση του φέροντος οργανισμού συνολικής έκτασης 2.580m2, εκπόνηση μελέτης τεκμηρίωσης-διερεύνησης του φέροντος οργανισμού, γεωτεχνική μελέτη του εδάφους θεμελίωσης και στατική μελέτη αποτίμησης φέρουσας ικανότητας και ανασχεδιασμού του συγκροτήματος».
Αντίστοιχη παρέμβαση σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο θα γίνει και στο 21 Δημοτικό Σχολείο Φορτέτσας και σε όποιο άλλο σχολικό συγκρότημα κριθεί αναγκαίο, στο πλαίσιο του ελέγχου που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στην ασφάλεια και υγιεινή των σχολείων.
Όπως είναι γνωστό το σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας είναι ένα από τα ιστορικά κτήρια της πόλης στο οποίο στεγάζονται το 53ο Δημοτικό, το 54ο Δημοτικό, το 1ο Ειδικό Δημοτικό και το 2ο Νηπιαγωγείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία μελετήθηκε από τον Πάτροκλο Καραντινό, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, τη χρονική περίοδο 1932-1938. Θεωρείται δε μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ως ένα από τα δύο σπουδαιότερα έργα του Καραντινού στο Ηράκλειο.