Στην καρδιά και όχι το μυαλό πρέπει να… στοχεύει ένας εκπαιδευτικός για να θεωρείται επιτυχημένος.
Το παραπάνω επισημαίνει στην «Π» η φιλόλογος και πρώτη γυναίκα διευθύντρια του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου, κ. Άννα Παπαδάκη-Δετοράκη, στην οποία απονεμήθηκε χθες το βραβείο Βικτωρίας και Αντωνίου Καπετανάκη.
Το βραβείο δόθηκε, επίσης, στον σύλλογο των καθηγητών με τους οποίους συνεργάστηκε.
Η ίδια είχε διατελέσει διευθύντρια του σχολείου το διάστημα 1992 ως 1997.
Μαθητές επιχειρηματίες
Χθες έγινε η πρώτη απονομή του βραβείου, που θεσπίστηκε από τους μαθητές του σχολείου, οι οποίοι ασχολούνται εδώ και τέσσερα χρόνια και με καινοτόμα προγράμματα, όπως αυτό της Εικονικής Επιχείρησης, του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ/JA Greece).
Το 2019 το διεθνές αυτό Σωματείο (ΣΕΝ/Junior Achievement Worldwide) συμπληρώνει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του και η Ομάδα ΣΕΝ Εσπερινού Γυμνασίου συμμετέχει στους εορτασμούς με την καθιέρωση του Καπετανάκειου Βραβείου, καθώς φέτος συμπληρώνονται και τα 110 χρόνια από τον θάνατο του δωρητή Αντωνίου Καπετανάκη.
Η εκδήλωση έγινε στο χώρο του σχολείου και ξεκίνησε με αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των κτητόρων. Παράλληλα, μαθητές της Ομάδας εξέθεσαν τα προϊόντα των δύο φετινών Εικονικών Επιχειρήσεων, του Δαίδαλου και της Κρητών Αμβροσίας.
«Θέλω περισσότερο ανθρωπισμό»
«Η θέσπιση του βραβείου είναι μία ωραία κίνηση, οι ευεργέτες πρέπει να τιμώνται, σπανίζουν τόσο στην εποχή μας! Το Ηράκλειο και η Κρήτη ολόκληρη οφείλει πολλά στο ζεύγος Καπετανάκη» ανέφερε στην «Π» η κ. Άννα Παπαδάκη-Δετοράκη, η οποία δήλωσε συγκινημένη από τη βράβευσή της.
Ευχαρίστησε τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου, τον σημερινό και εκείνον που η ίδια εκπροσωπούσε την περίοδο που διετέλεσε διευθύντρια του Εσπερινού Γυμνασίου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων, την ομάδα ΣΕΝ του σχολείου και την καθηγήτρια, κ. Παρασκευή Παπαδάκη, όσους, δηλαδή, είναι πίσω από αυτή την πρωτοβουλία.
Σημειώνεται πως η κ. Παρασκευή Παπαδάκη ήταν μαθήτρια της κ. Άννας Παπαδάκη-Δετοράκη, όταν δίδασκε στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου, ενώ ήταν και φοιτήτρια του συζύγου της, κ. Θεοχάρη Δετοράκη, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τη διεύθυνση του σχολείου, «το νυχτερινό έχει ιδιαιτερότητες και δυσκολίες λόγω του ωραρίου και της ηλικίας των μαθητών- τριών του, που είναι οικογενειάρχες, επαγγελματίες, έμποροι… Η υπηρεσία απέφευγε να τοποθετήσει γυναίκα, είχα την τιμή να είμαι η πρώτη διευθύντρια, τύχη αγαθή!» ανέφερε.
«Είμαι ευγνώμων στην υπηρεσία που με τοποθέτησε, η εμπειρία ήταν μοναδική, το νυχτερινό είναι σπουδαία υπόθεση και πρέπει να το αγκαλιάσει η κοινωνία με πολλή στοργή και αγάπη, γιατί εκεί φοιτούν άνθρωποι του μόχθου, μετά από μια κοπιαστική μέρα έρχονται και αρχίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία ως τα μεσάνυχτα» τόνισε. Θυμάται ένα περιστατικό, όταν ένας καθηγητής τη ρώτησε τι να κάνει με έναν μαθητή που είχε αποκοιμηθεί στο θρανίο.
Η ώρα ήταν 11 τη νύχτα, «ως εκεί είχε φτάσει το κουράγιο του παιδιού, συνέστησα να μην το ενοχλήσουν, να το αφήσουν να κοιμηθεί» ανέφερε. Χαρακτήρισε το νυχτερινό «πεδίο ανθρωπογνωσίας», αφού εκεί συναντά κανείς διαφορετικές περιπτώσεις μαθητών, ανθρώπους κάθε ηλικίας, διαφορετικών επαγγελμάτων, οικογενειάρχες και μη.
«Για όλους που υπηρετούν στο νυχτερινό είναι δύσκολο, όμως, είναι μία πολύ σπουδαία εμπειρία και πιστεύω πως όλοι μαζί τα καταφέραμε» τόνισε. Το διάστημα εκείνο, το σχολείο είχε 700 μαθητές, 40 με 50 καθηγητές, δύο υποδιευθυντές, γραμματεία και δύο επιστάτες.
Η κ. Άννα Παπαδάκη-Δετοράκη υπηρέτησε για τρεις δεκαετίες στο Ηράκλειο, αποχώρησε το 1999 ενώ είχε διδάξει στο 3ο Γυμνάσιο, το 3ο Λύκειο και το Καπετανάκειο.
Μίλησε για μία άλλη εποχή, με πειθαρχία και οργάνωση και τόνισε πως και σήμερα οι καθηγητές δίνουν έναν ωραίο αγώνα.
Συναντά μαθητές και μαθήτριές της στον δρόμο και πάντα τη χαιρετούν, γεγονός που της προκαλεί συγκίνηση.
«Το μεγάλο κέρδος του εκπαιδευτικού είναι να διαπλάσει περισσότερο και από το νου, να επηρεάσει την καρδιά, τα αισθήματα των παιδιών, να κάνει ανθρώπους πιο αισθαντικούς, όχι πιο λογικούς.
Ας λειτουργήσουμε λίγο με την καρδιά, όχι μόνο με το μυαλό. Θέλω περισσότερο ανθρωπισμό, όχι τετράγωνη λογική, τεχνογνωσία και ξηρά γνώση.
Αν το κερδίσουμε, κερδίσαμε τον άνθρωπο» τόνισε.