Πρόγραμμα Θεατρικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο»

Ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Θεατρικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο» υλοποίησε το Εθνικό Θέατρο. Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” (ΕΣΠΑ2014-2020).

Συνολικά, 20  σχολεία ανάμεσα στα οποία και το 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου επιλέχθηκαν από όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν σε αυτό το Πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί από το Εθνικό Θέατρο και συντονίζεται από την κ. Βγενοπούλου Σοφία, σκηνοθέτη-παιδοψυχίατρο και καλλιτεχνική υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού.

«Την ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για  αυτήν την ανεπανάληπτη εμπειρία, που έζησαν οι μαθητές μας καθώς και την κ. Ελένη Ζαραφείδου, καλλιτέχνη του Εθνικού Θεάτρου για τα βιωματικά εργαστήρια, που έζησαν οι καθηγητές.

Επίσης, την κ. Έλενα Μεγγρέλη, καλλιτέχνη -εμψυχωτή του Εθνικού Θεάτρου για την απίστευτη όρεξη για δουλειά καθώς και την άμεση και στενή επαφή που απέκτησε με την θεατρική ομάδα σε όλα τα στάδια της θεατρικής διαδικασίας.

Επίσης την κ. Περιστέρη Μελπομένη, γυμνασιάρχη του 3ου Γυμνασίου για την υποστήριξη και την ενθάρρυνση της σε τέτοιες δράσεις.

Επίσης, την κ. Καμμένου Βίκυ για την καλλιτεχνική επιμέλεια και τον κ. Μπριντάκη Γιάννη για την φροντίδα ήχου, την τεχνική υποστήριξη και βιντεοσκόπηση.

Τέλος, ευχαριστούμε τους μαθητές που συμμετείχαν στην δράση αυτή και πιστεύουμε ότι αποκόμισαν πολλά εφόδια στην μελλοντική τους ζωή καθώς επίσης και τους  γονείς για την κατανόηση όλο το χρόνο και τα εδέσματα που έφτιαξαν στην παράσταση», αναφέρει η Υπεύθυνη Καθηγήτρια του Προγράμματος, κ. Μοσχοβάκη Κορίνα.

Τονίζει, ακόμα, τα εξής «η ζωή του σύγχρονου μαθητή δεν είναι εύκολη και ειδυλλιακή μέσα από την πίεση των μαθημάτων και εξετάσεων, ζώντας στις μεγάλες πόλεις χωρίς να υπάρχει συχνά ποιοτική επικοινωνία, βυθισμένος στο χώρο του διαδικτύου και διανύοντας την κρίσιμη περίοδο της εφηβείας.

Οι μαθητές μέσα από αυτές τις δράσεις συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να μιλήσουν με τα μάτια, να εκφράσουν την αγάπη με τα χέρια, να χαιρετίσουν με τα πόδια…….. πράγμα πολύ σημαντικό για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας τους.

Στόχος του προγράμματος δεν ήταν  η παρουσίαση δαπανηρών ή απαιτητικών παραστάσεων στο τέλος της σχολικής χρονιάς αλλά κυρίως η ενεργή ομαδοσυνεργατική προσέγγιση στη θεατρική δημιουργία, η ανάπτυξη της  δημιουργικότητας τους, της φαντασίας τους και κατ’ επέκταση της αντίληψης τους, η τόνωση της αυτοπεποίθησης τους, ο αυτοσχεδιασμός και η επικοινωνία.

Τα εργαστήρια αυτά δρουν ενάντια στην κοινωνική απομόνωση και είναι ένα μέσο έκφρασης, εκτόνωσης της συναισθηματικής έντασης και ψυχαγωγίας. Μάλιστα δρουν ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό καθώς συμμετείχαν μαθητές των τμημάτων ένταξης, που έδωσαν το δικό τους παρόν παίζοντας και μεταφράζοντας σε νοηματική γλώσσα κάποια σημεία του έργου».