..αν και εφόσον δημοτικά και νηπιαγωγεία την 1η Ιουνίου
Με βάρδιες, τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής και μέριμνα για ειδικές περιπτώσεις μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών θα γίνει η επαναλειτουργία των σχολείων της δευτεροβάθμιας και, σε δεύτερη φάση, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Χθες, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Θα εκδοθεί αναλυτικό πρόγραμμα προσεχώς.
Όπως υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, αναμένονται οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για επιμέρους πτυχές του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων.
Το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Παιδείας, όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, στηρίζεται και στην ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού.
«Έχουμε ως κυβέρνηση επιλέξει ένα σχέδιο συντηρητικό, πιο μετριοπαθές σε σχέση με κάποιες προτάσεις ειδικών, και ξεκινάμε μία διαδικασία δυναμική: κάθε βήμα θα αξιολογείται, και θα επανεξετάζεται αν χρειαστεί στο πλαίσιο νέων δεδομένων, τόνισε η υπουργός.
Αναλυτικά, τα σχολεία θα λειτουργήσουν σταδιακά, σε δύο φάσεις. Πρώτα, στις 11 Μαΐου θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Ύστερα, στις 18 Μαΐου θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, και του Γυμνασίου. Επίσης, το διδακτικό έτος θα επεκταθεί στα γυμνάσια και τα λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου. Όσο για τη νέα σχολική χρονιά, 2020-21, θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.
Όσο για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, η αναστολή λειτουργίας τους θα παραταθεί. Όπως σημείωσε η υπουργός, εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου και αυτό «μόνο αν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».
Πάντως, τόνισε ότι εάν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία επαναλειτουργήσουν φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους ως τις 30 Ιουνίου.
- Θα υπάρξουν δύο ζώνες λειτουργίας του σχολείου:
- Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και ανώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.
- Εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.
- Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.
- Συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.
- Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός. Προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα.
- Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.
- Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.
- Θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
Προ της έναρξης, θα σταλούν στους διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με αναγκαία μέτρα προστασίας.
- Θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ.
- Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).
- Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.
- Θα υπάρχει πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας – Διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.
- Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
- Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
- Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.
- Για τα ειδικά σχολεία, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η αναστολή λειτουργία τους.
- Η επαναλειτουργία των δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού θα πραγματοποιείται βάσει απόφασης του συντονιστή εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της κάθε χώρας.
Λειτουργία φροντιστηρίων
Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ’ Λυκείου ξεκινούν στις 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου.
Ωστόσο, η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι ισχύει ισχυρή σύσταση από
πλευράς Πολιτείας για τηλεκπαίδευση. Τα μέτρα πρόληψης, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα θα ισχύουν και στα φροντιστήρια.
Σε σχετική ερώτηση για το αν τα σχολεία έχουν τα απαραίτητα υλικά για να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, είπε ότι κονδύλια πλεονάζουν στους δήμους για αυτό το σκοπό.
Τα Πανεπιστήμια
Συνεχίζεται κανονικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία, και με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Με το κύριο πρόβλημα να εντοπίζεται τη μη πραγματοποίηση εργαστηρίων η υπουργός είπε ότι από την 25η Μαΐου, θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.
Επίσης θα επαναλειτουργήσουν οι εστίες για φοιτητές κλινικών/εργαστηριακών ασκήσεων.
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν, ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας.
Αναμένεται έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με πτυχές του τρόπου διεξαγωγής τους, πρόσθεσε.
Το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά, τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των βιβλιοθηκών η υπουργός σημείωσε ότι «δεν προβλέπεται για την ώρα η επαναλειτουργία τους».
Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσουν σχετικές διατάξεις, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι που θα ορίζουν αναλυτικά όλες τις πτυχές αναφορικά με την επαναλειτουργία δομών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Οι ναοί
Ανοιχτοί για ατομική προσευχή από τις 4 Μαΐου θα είναι οι χώροι λατρείας και από τις 17 Μαΐου οι λειτουργίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται με συμμετοχή πιστών.
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, που θα αποσαφηνιστούν πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Γιατί ανοίγουν τα σχολεία;
Ο λοιμωξιολόγος, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε πως οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχει το περιθώριο να λειτουργήσουν τα σχολεία, λόγω της σχέσης του κοροναϊού με τα παιδιά. Δε νοσούν, σε μεγάλο ποσοστό, έχουν ήπια συμπτώματα και δε μεταδίδουν τη νόσο. Όπως είπε, τα σχολεία έκλεισαν για να περιοριστεί η διασπορά του ιού, είχε εκτιμηθεί ότι με το να μη λειτουργούν, η μείωση της διασποράς έφτανε το 10%.
Είπε ότι οι όποιες αντιρρήσεις δε βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα αλλά στην αβεβαιότητα που επικρατεί στην κοινωνία.
Σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι μαθητές δε θα θερμομετρούνται.
Οι ειδικοί θα παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξη της νόσου και του “πειράματος” που ξεκινά. “Δε μαγειρεύουμε τους αριθμούς”, τόνισε. Το βάρος, όπως είπε, είναι σε όλους μας, ήταν και θα είναι και στο επόμενο στάδιο. Ο στόχος μας, είπε, δεν είναι να μηδενίσουμε τη νόσο αλλά να μετριάσουμε τον ιό.