H νικήτρια ομάδα του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου με την κριτική επιτροπή στο εργαστήριο επιχειρηματικότητας για μαθητές Λυκείου, με τίτλο “1ο Student Entrepreneurship Lab”.
H νικήτρια ομάδα του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου με την κριτική επιτροπή, τον διευθυντή του εργαστηρίου κ. Κώστα Βασσάκη (δεύτερος από δεξιά), τον κ. Αλέξης Κομσέλη, διευθυντή του Kέντρου Επιχειρηματικότητας του Alba Graduate Business School (στην μέση), και δίπλα του την επικεφαλής της 9AM.gr (Εταιρεία Κατασκευής Ιστοσελίδων) κα Βίκυ Ντάλλας

Μικροί επίδοξοι επιχειρηματίες οραματίζονται να επιχειρούν σ’ ένα καλύτερο μέλλον, όπως φάνηκε την Παρασκευή 5 Απριλίου, που διεξήχθη στον χώρο του H2B HUB το εργαστήριο επιχειρηματικότητας για μαθητές Λυκείου, με τίτλο “1ο Student Entrepreneurship Lab”.

Το εν λόγω εργαστήριο διοργανώθηκε από το H2B HUB σε συνεργασία με το δίκτυο Enterprise Europe Network και το Κέντρο Επιχειρηματικότητας AHEAD του ALBA Graduate Business School. Σκοπός του εργαστηρίου ήταν η επαφή και η εξοικείωση των μαθητών με τον επιχειρηματικό κόσμο, η προώθηση της συνεργασίας και η συμβολή στην ανάδειξη νέων καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν 30 μαθητές, από το Λύκειο του Εκπαιδευτηρίου «Το Παγκρήτιον» , το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, το 13ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, το Γενικό Λύκειο Μοχού και το 4ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, όπου παρουσίασαν τις δικές τους εικονικές επιχειρήσεις.

Η δομή του εργαστηρίου αποτελούνταν από δραστηριότητες πάνω σε βασικές επιχειρηματικές έννοιες όπως: οργάνωση μιας επιχειρηματικής  ιδέας, έρευνα αγοράς, εκτίμηση του επιθυμητού κέρδους και λήψη του ρίσκου της επιλογής σε συνδυασμό με την κατάλληλη ηθική επαγγελματική συμπεριφορά.

Οι μαθητές συνεργάστηκαν σε ομάδες, η κάθε μιά των 6 ατόμων, προκειμένου να αντιληφθούν την αξία του ομαδικού πνεύματος που αποτελεί απαραίτητο χαρακτηριστικό για τη λειτουργία μιας ομάδας και κατ’ επέκταση μιας επιχείρησης και έπειτα παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες, για τις ποίες αξιολογήθηκαν από έμπειρους επιχειρηματίες,  τους Γεώργιο Αγριμανάκη,  Αμαλία Νινιράκη,  Γεώργιο Φασουλάκη, Ιωάννη Καψαλάκη και Χριστίνα Χαλκιαδάκη.

Οι ομάδες κατά τη διάρκεια οργάνωσης των επιχειρηματικών ιδεών τους στο εργαστήριο επιχειρηματικότητας για μαθητές Λυκείου, με τίτλο “1ο Student Entrepreneurship Lab”.
H νικήτρια ομάδα του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου με την κριτική επιτροπή, τον διευθυντή του εργαστηρίου κ. Κώστα Βασσάκη (δεύτερος από δεξιά), τον κ. Αλέξης Κομσέλη, διευθυντή του Kέντρου Επιχειρηματικότητας του Alba Graduate Business School (στην μέση), και δίπλα του την επικεφαλής της 9AM.gr (Εταιρεία Κατασκευής Ιστοσελίδων) κα Βίκυ Ντάλλας

Στη συνέχεια, ακολούθησε η βράβευση των ομάδων, με νικητήρια ομάδα το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου. Την δεύτερη θέση κατέκτησε το Λύκειο του Εκπαιδευτηρίου «Το Παγκρήτιον»  και την τρίτη θέση κατέκτησε το 4ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου.

Η εικονική επιχείρηση του Πειραματικού Γενικού Λυκείου ήταν πολύ κοντά στις σύγχρονες τάσεις του επιχειρείν, καθώς αφορούσε μια Start Up εταιρεία που θα πραγματοποιούσε την αγορά εισιτηρίων σε λεωφορεία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η συναλλαγή θα γινόταν αυτόματα από τον τραπεζικό λογαριασμό των επιβατών, δείχνοντας την εφαρμογή από το κινητό. Όπως ανέφεραν, αυτό θα ωφελούσε μαθητές και φοιτητές που χρησιμοποιούν πολύ συχνά τα μέσα μεταφοράς, τουρίστες καθώς η εφαρμογή θα είναι μεταφρασμένη σε όλες τις γλώσσες, ενώ το μεγάλο όφελος θα έχουν τα ΚΤΕΛ, καθώς δεν θα χρειάζεται να συντηρούν αυτόματους πωλητές.

Αξιοσημείωτο της ιδέας ήταν, ότι τα ίδια τα παιδιά θα δημιουργούσαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα βασισμένα  στις γνώσεις τους από την ενασχόληση τους στον τομέα της ρομποτικής.

Το Εκπαιδευτήριο «Το Παγκρήτιο», ανέπτυξε μια ιδέα με βαθιά ενσυναίσθηση και έντονο το αίσθημα αλληλεγγύης. Ειδικό μηχανισμό με συμβατή ζώνη- μέσα στην οποία θα είναι τοποθετημένο τσιπάκι- για άτομα με αναπηρία και άτομα με απώλεια όρασης.

Οι διοργανωτές, οι εισηγητές, η κριτική επιτροπή και οι ομάδες του εργαστηρίου στο εργαστήριο επιχειρηματικότητας για μαθητές Λυκείου, με τίτλο “1ο Student Entrepreneurship Lab”.

Μέσω ειδικών αισθητήρων και δονήσεων θα ειδοποιούνταν τα άτομα με απώλεια οράσης για τα εμπόδια, διαθέτοντας, επίσης, γυροσκόπιο που θα αντιλαμβάνεται έγκαιρα τα εμπόδια και θα ειδοποιεί τα άτομα με αναπηρία, ενώ σε περίπτωση πτώσης θα ειδοποιεί μέσω μηνυμάτων τους συγγενείς τους και αν περάσουν 30 δευτερόλεπτα και δεν λάβει απάντηση, θα καλεί αυτόματα ασθενοφόρο.

Μια ιδέα περιβαλλοντικής πολιτικής και προστασίας παρουσίασε το 4ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου. Πρόκειται για ανακυκλώσιμη παιχνιδομηχανή σε μορφή ΑΤΜ από παλιά παιχνίδια, η οποία θα τοποθετείται σε κεντρικά σημεία του Ηρακλείου, προσελκύοντας τους νέους να γνωρίσουν τα παιχνίδια που έπαιζαν οι γονείς τους και τους μεγάλους να ξαναθυμηθούν τα παιδικά τους χρόνια.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου κ. Κώστας Βασσάκης, ο κ. Αλέξης Κομσέλης,  Διευθυντής του Kέντρου Επιχειρηματικότητας του Alba Graduate Business School και η επικεφαλής της 9AM.gr (Εταιρεία Κατασκευής Ιστοσελίδων) κα Βίκυ Ντάλλας μίλησαν στην «Π», αναφέροντας ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για γνώση και καθοδήγηση και ότι οι νέοι όντας εγκλωβισμένοι στην καθημερινότητα, αναζητούν διεξόδους στις παραδόσεις.

“Έλλειψη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας από τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση”

Ο κ. Κώστας Βασσάκης δηλώνει ότι στόχος του Η2Β HUB ως αρωγός της μαθητικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας είναι να καλύψει το κενό που υπάρχει ανάμεσα στην δημόσια εκπαίδευση και τους νέους και να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα, παρέχοντας τα κατάλληλα εφόδια και εργαλεία στους νέους, προκειμένου να εξελιχθούν στον επιχειρηματικό τομέα και να αλλάξουν το μέλλον της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μια μεγάλη έλλειψη γνώσης, ερεθισμάτων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων -όσον αφορά το κομμάτι της επιχειρηματικότητας- από την δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, βλέπουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε διεξόδους στα παιδιά στο να επιλέξουν τι θέλουν να κάνουν, καθώς η επιχειρηματικότητα δεν είναι μόνο ένα επάγγελμα, είναι σύνολο πραγμάτων», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξη Κομσέλη, υπάρχει δυναμική στα παιδιά του Ηρακλείου, τα οποία ακολουθούν την ευρύτερη κουλτούρα της πόλης και επανασυνδέονται με τον τόπο τους, σε αντίθεση με τις παλαιότερες γενιές  που αναζητούσαν τον εκσυγχρονισμό και προσπαθούσαν να αποκοπούν από τις παραδόσεις.

Υπάρχει η ανάγκη να δημιουργηθεί εκ νέου μια επιχειρηματική παράδοση, η οποία θα ταυτίζεται πιο πολύ με όσα έγιναν στην Ελλάδα ένα αιώνα πριν, παρά με αυτά που έγιναν τα τελευταία χρόνια, πιθανότατα, με μια στρέβλωση της οικονομίας: «Βλέπουμε μια ευαισθησία και ιδέες που θέλουν να βοηθήσουν την κοινωνία και όχι να πάρουν από αυτήν».

Επίσης, ενημερώνει ότι η επιχειρηματικότητα είναι η τέταρτη δεξιότητα μετά τον προγραμματισμό, που ζητούν όλοι οι εργοδότες, γιατί με την ψηφιακή επανάσταση δίνει δυνατότητες και ευκαιρίες να είσαι σε εγρήγορση και να προσαρμόζεσαι στις εξελίξεις.

Aπό την πλευρά της, η κα Βίκυ Ντάλλας, αναφέρει ότι: «Δεν λείπουν οι ιδέες ούτε η διάθεση να δουλέψουν σκληρά. Αυτό που λείπει είναι η καθοδήγηση, ώστε τα νέα παιδιά να αρχίσουν να λειτουργούν με δημιουργικότητα και να μας φέρουν κάτι καινούργιο στην αγορά».