Σε… άντρο παραβατικότητας μετατρέπονται τα σχολικά κτήρια τις ώρες που τα σχολεία είναι κλειστά. Πολλά πρωινά, τα παιδιά επιστρέφουν στις τάξεις και αντικρίζουν χρησιμοποιημένες σύριγγες στις αυλές, παραβιασμένες πόρτες, αλλά και πολλές φθορές στο σχολικό εξοπλισμό.
Η έλλειψη φυλάκων στα σχολεία της Κρήτης είναι παραπάνω από εμφανής και όλοι τονίζουν πως πρέπει να γίνουν αμέσως προσλήψεις και μάλιστα μόνιμου προσωπικού.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο Δήμος Ηρακλείου διαθέτει μόλις 12 μόνιμους φύλακες για 138 σχολικά συγκροτήματα.
Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μανώλης Καρτσωνάκης, αναφέρει στην «Π» πως είναι δεδομένο ότι τα σχολεία χρειάζονται μόνιμους φύλακες, που προσφέρουν πολύπλευρο έργο, προστατεύουν τα παιδιά αλλά και τη δημόσια περιουσία.
Σήμερα τα σχολεία είναι ανά πάσα στιγμή έρημα και εκτεθειμένα και αυτό δεν ισχύει μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλη την Ελλάδα.
Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηρακλείου με την Αγωνιστική Παρέμβαση, φιλόλογος στο 1ο Λύκειο Ηρακλείου, κ. Αρετή Σπαχή, αναφέρει ότι η έλλειψη σχολικών φυλάκων αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και μαθητές. Επιρρίπτει ευθύνες στους Δήμους και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που δεν έχουν επιληφθεί του κρίσιμου ζητήματος.
Τονίζει πως στο Καπετανάκειο στεγάζονται τρία σχολεία, Γυμνάσιο, Λύκειο και Εσπερινό, και δεν υπάρχει φύλαξη ως τη νύχτα που το σχολείο μένει ανοιχτό.
Επισημαίνει πως και μόνο η παρουσία του φύλακα σε ένα σχολείο διασφαλίζει την παιδαγωγική τάξη, αφενός οι μαθητές γνωρίζουν πως υπάρχει κάποιος που έχει την έννοια και τη φροντίδα τους και αφετέρου στέλνει ένα σήμα σε όποιον κακόβουλο θέλει να επιβουλευτεί έναντι της ομαλής σχολικής πράξης.
Θα μπορούσαν να αποφευχθούν τσακωμοί μεταξύ των παιδιών, να ληφθεί μέριμνα σε περίπτωση ατυχήματος. Σημειώνει πως την προηγούμενη χρονιά, όταν το σχολείο είχε γίνει στόχος χρυσαυγιτών, ο φύλακας που υπήρχε τότε στο κτήριο είχε επέμβει αμέσως και είχε κλείσει την πύλη.
Απουσία φυλάκων, οι εκπαιδευτικοί καλούνται συν τοις άλλοις να επιβλέπουν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από το κτήριο.
Αίτημα είναι να μονιμοποιηθούν οι φύλακες ώστε να μην εργάζονται σε καθεστώς ανασφάλειας.
Ο ειδικός γραμματέας του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» και δάσκαλος στο 1ο Δημοτικό σχολείο Γαζίου, κ. Αχιλλέας Τσάμης, αναφέρει πως «ως εκπαιδευτικοί επιθυμούμε τα σχολεία να είναι ανοικτά στην κοινωνία , ανοικτά στα παιδιά για να μπορούν να παίζουν. Καθώς είναι προτιμότερο τα παιδιά να βρίσκονται στις αυλές των σχολείων παρά μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή ή κινητού.
Ωστόσο περιστατικά βανδαλισμών σε σχολικές μονάδες προκαλούν προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα.»
Πρόσφατα περιστατικά είχαμε στο Γάζι αλλά και την Τύλισσο, όπου οι μαθητές αντίκρισαν εικόνες, όπως σπασμένα παγκάκια και κάδους.
Μία λύση, ακόμα, θα ήταν η τοποθέτηση καμερών που θα λειτουργούν εκτός σχολικού ωραρίου.
Οι γονείς πληρώνουν τις κάμερες…
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, κ. Πολύδωρος Κουτσαυτάκης, αναφέρει πως η παρουσία των σχολικών φυλακών προστατεύει το σχολείο από εξωσχολικούς, γονείς ακόμα και άτομα που μπορεί να έχουν παραβατική συμπεριφορά. Παράλληλα, εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων.
Όπως λέει, μετά από κρούσματα βανδαλισμών, γονείς μαθητών Δημοτικού του Ηρακλείου τοποθέτησαν από την τσέπη τους κάμερες για να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς.
Οι εικόνες που ανησυχούν τους γονείς, και όχι μόνο, είναι πεταμένες σύριγγες από άτομα που κάνουν χρήση ουσιών τις απογευματινές ή βραδινές ώρες στους χώρους των σχολείων, επικίνδυνα εργαλεία που τα παιδιά Δημοτικού δεν ξέρουν πώς να τα αποφύγουν. Ακόμα, έχουμε βανδαλισμούς, όπως γκράφιτι και υβριστικά συνθήματα, σπασμένα τζάμια και άλλες καταστροφές.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ίδιοι οι γονείς και πάλι αναλαμβάνουν το βάψιμο του κτηρίου.
Ο κ. Κουτσαυτάκης αναφέρει πως πολλά σχολεία, τις απογευματινές ώρες δε φωτίζονται κανκαι μετατρέπονται σε χώρους ανεξέλεγκτους.