Τμήμα Νομικής και, μάλιστα, ευρωπαϊκών προδιαγραφών και- επιτέλους- Τμήμα Τουρισμού, οραματίζεται για το Πανεπιστήμιο Κρήτης η σημερινή πρυτανική αρχή που χθες πραγματοποίησε μία παρουσίαση των πεπραγμένων της διετούς, μέχρι τώρα, θητείας της.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάκληση του τίτλου Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στον κ. Ρίχτερ, όπως είπε ο πρύτανης του Ιδρύματος, κ. Οδυσσέας Ζώρας, το θέμα θα έχει λήξει ως το τέλος Μαρτίου, αλλά και στη διαμάχη που υπάρχει με το Υπουργείο Παιδείας για τον αριθμό των εισακτέων.
Το ίδρυμα κοιτάει μπροστά
«Βρισκόμαστε στο καλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας», δήλωσε χθες ο κ. Ζώρας και είπε ότι η συζήτηση για την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού γίνεται, πλέον, σε στέρεα βάση και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να εξασφαλιστούν το προσωπικό, οι πόροι και ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα σπουδών. Ευχαρίστησε τον Δήμο Ρεθύμνης για την παραχώρηση χώρου που θα στεγάσει το Τμήμα αλλά και το Ίδρυμα Νιάρχος που δείχνει ενδιαφέρον με τη στήριξή του. Το επόμενο διάστημα θα γίνει ημερίδα στο Ρέθυμνο με θέμα για τον τουρισμό ως επιστήμη σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, στη συνέχεια το αίτημα θα προωθηθεί στο Υπουργείο Παιδείας.
«Πολλές φορές το Υπουργείο έχει άλλα στο μυαλό του από αυτά έχουμε εμείς», σχολίασε αλλά είπε πως είναι αναγκαία η ίδρυσή του.
Όπως τονίστηκε χθες, θα είναι ένα καινοτόμο Τμήμα, όχι με αποκλειστικά οικονομικό προσανατολισμό, θα αγγίζει και άλλες επιστήμες, όπως την αρχαιολογία.
Σε συνάντηση, που έγινε το προηγούμενο διάστημα με τον υπουργό, συζητήθηκε το ενδεχόμενο ίδρυσης ενός Τμήματος Νομικής με ευρωπαϊκή χροιά, πενταετούς διάρκειας. Σύμφωνα με τον κ. Ζώρα, ο υπουργός είπε πως είναι θέμα πολιτικής απόφασης σε υψηλότερο από αυτόν επίπεδο.
Το Ίδρυμα είναι, ακόμα, σε επαφή με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου για την ανάπτυξη στην περιοχή δύο ινστιτούτων, περιβάλλοντος και δια βίου εκπαίδευσης, ενώ οργανώνεται και summer school.
Στις 28 Μαρτίου θα γίνει στο Ηράκλειο ημερίδα για την καιτονομία και την επιχειρηματικότα, σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και την περιφέρεια Κρήτης.
Ο εορτασμός για τα 40 χρόνια του Ιδρύματος θα γίνει στις 2 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στη Φορτέτζα Ρεθύμνου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Ηθικά, ο τίτλος έχει ανακληθεί»
Το ιστορικό της απονομής και τη διαδικασία της ανάκλησης του τίτλου παρουσίασε ο πρύτανης του Ιδρύματος. Μίλησε για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που ακολούθησαν της απονομής, «σε επίπεδο κυρίως ανθρώπινης ευαισθησίας του κρητικού λαού με πολλά στοιχεία αλήθειας» είπε. Υπενθύμισε πως πριν από δύο χρόνια, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης είχε παμψηφεί ταχθεί υπέρ της ανάκλησης, η οποία αποτελεί μία διοικητική πράξη και προβλέπεται μία σειρά διαδικασιών για να ολοκληρωθεί. Τα πρακτικά της Γ.Σ. εστάλησαν στον ίδιο, ο οποίος κλήθηκε σε απολογία και το θέμα αυτή τη στιγμή το χειρίζεται η Κοσμητεία που δεσμεύεται ότι θα το έχει λύσει ως το τέλος Μαρτίου.
«Καταλαβαίνω την αγωνία του κόσμου, όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε αυθαιρεσίες» είπε ο κ. Ζώρας και τόνισε πως «ηθικώς, ο τίτλος έχει ανακληθεί από την πρώτη απόφαση της Γ.Σ.». Χαρακτηριστικά είπε πως αν ο ίδιος ήταν στη θέση του κ. Ρίχτερ, θα είχε από μόνος του επιστρέψει τον τίτλο και κατηγόρησε τον Γερμανό καθηγητή για κακούς χειρισμούς.
Έστειλε το μήνυμα στην κοινωνία να μην αγωνιά, «το Πανεπιστήμιο έχει το νου του» είπε.
Σε ερώτηση τι θα συμβεί αν υπάρξουν αντιδράσεις ή και κυρώσεις εξαιτίας της ανάκλησης, είπε πως «θα αγνοήσω τις απειλές και ελπίζουμε τότε η κοινωνία να είναι δίπλα μας». Σημειώνεται πως στο πλευρό της πρυτανείας ήταν χθες και ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος.
Στη Δικαιοσύνη για τους εισακτέους
Όπως είναι γνωστό, το Ίδρυμα έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητά την ακύρωση της απόφασης του Υπουργείου για τον αριθμό των εισακτέων. Η συζήτηση είχε ορισθεί για χθες αλλά αναβλήθηκε για τις 29 Σεπτεμβρίου. Ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, κ. Γιάννης Καρακάσης, είπε πως πρόκειται για ένα μικρό πανεπιστήμιο όσον αφορά στον αριθμό των διδασκόντων και ένα μεσαίο προς μεγάλο στον αριθμό των φοιτητών. «Κάθε χρόνο μας στέλνουν τριπλάσιους από όσους ζητάμε» τόνισε και είπε πως δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα όσον αφορά στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, στην ασφάλεια, τις υποδομές και τη φοιτητική μέριμνα.
Μεταπτυχιακά
Οι αρχές του Ιδρύματος υποστήριξαν πως η πρόσφατη νομοθεσία δημιούργησε δυσλειτουργία στην εκπόνηση μεταπτυχιακών, όμως, το Πανεπιστήμιο αναπτύσσει νέα, όπως το Biomedical Engineering, σε συνεργασία με Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Κρήτης.
Γίνεται μία προσπάθεια δημιουργίας αγγλόφωνων προγραμμάτων για την προσέλκυση μεταπτυχιακών φοιτητών από όλο τον κόσμο.
Αναφέρθηκαν, ακόμα, και στην επιβολή διδάκτρων, όπως αυτή προωθείται, ενώ τόνισαν πως τα δίδακτρα καλύπτουν τα έξοδα των προγραμμάτων, αλλά κανείς καθηγητής δεν αμείβεται.
Υψηλή έρευνα
Ο αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού, Υποδομών και Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης, είπε πως τα χρόνια της κρίσης δεν υπήρξε δυνατότητα για ανανέωση προσωπικού και αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες που γίνονται για να διατηρήσει το Ίδρυμα την υψηλού επιπέδου έρευνα που παράγει. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στις σχετικές κατατάξεις, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Φοιτητική μέριμνα
Ο αντιπρύτανης Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας, κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, είπε πως οι ανάγκες για φοιτητική μέριμνα εκτοξεύτηκαν στα χρόνια της κρίσης. Μονάχα για τη σίτιση, οι αιτήσεις είναι 5.000 και το Ίδρυμα ικανοποιεί μόλις τις μισές.
Τόνισε ότι χρειάζεται να υπάρξει σχετική νομοθέτηση, ώστε τα διαθέσιμα κονδύλια να αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο.
Σημείωσε, τέλος, ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης διοικητικού προσωπικού και το Ίδρυμα θα είναι από τα πρώτα Πανεπιστήμια που θα συμμετέχουν στο νέο σύστημα κινητικότητας.