Πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη επιχειρεί να χωρέσει το Υπουργείο Παιδείας που στην προσπάθεια να δημιουργήσει ένα πολυνομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και τις αλλαγές στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει καθυστερήσει σημαντικά να προσκομίσει κάτι στη Βουλή.
Ως αποτέλεσμα, το ΤΕΙ Κρήτης, του οποίου η πανεπιστημιοποίηση επίκειται, αγωνιά για το κατά πόσο το πόρισμα που έχει δημοσιοποιήσει η αρμόδια επιτροπή θα ακολουθηθεί κατά γράμμα στο νομοσχέδιο. Από την άλλη πλευρά, οι μαθητές που ετοιμάζονται τώρα για τις πανελλαδικές εξετάσεις δεν γνωρίζουν ακόμα ποια τμήματα θα περιλαμβάνει το μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν.
Όπως έχει γίνει γνωστό, το Υπουργείο Παιδείας θέλει οι αλλαγές που προωθεί στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως και η εισαγωγή των φοιτητών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να γίνει με τα νέα δεδομένα.
Το παραπάνω αποτελεί και επιθυμία του ΤΕΙ Κρήτης που «αγκάλιασε» το πόρισμα με τις αλλαγές που φέρνει στη δομή του.Ωστόσο, διανύουμε την πρώτη βδομάδα του Απριλίου ενώ ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Γαβρόγλου, είχε δηλώσει ότι το σχετικό σχέδιο νόμου θα ετίθετο σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα Μαρτίου και θα ψηφιζόταν στις αρχές Απριλίου, χρονοδιάγραμμα που, φυσικά, δεν τηρήθηκε.
Μέχρι σήμερα, το Υπουργείο έχει δώσει στη δημοσιότητα τις διατάξεις για το Λύκειο και την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου. Σημειώνεται πως στο επικείμενο νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνονται οι αλλαγές μόνο για το ΤΕΙ Κρήτης αλλά και για άλλα ΑΕΙ της χώρας αφού στόχος του Υπουργείου είναι να υπάρξει ένας νέος χάρτης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα αποτελείται μονάχα από πανεπιστημιακά Ιδρύματα, κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από συνέργειες.
Στην περίπτωση, βέβαια, του ΤΕΙ Κρήτης η πανεπιστημιοποίησή του γίνεται χωρίς τη συνεργασία άλλων Ιδρυμάτων, όπως είναι ήδη γνωστό. Ίσως η μεγαλύτερη αγωνία για τους ανθρώπους του Ιδρύματος είναι κατά πόσο θα μετεξελιχθεί η σημερινή Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών σε Πολυτεχνική, κάτι που θα σήμαινε την προσέλκυση περισσότερων φοιτητών.
Τα τμήματα μηχανικών, όπως και γεωπονίας, στη Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων, σύμφωνα με το πόρισμα, γίνονται πενταετούς φοίτησης. Πρόκειται για τη σημαντικότερη τομή που φέρνει το πόρισμα αλλά και το σημείο που προκαλεί τις περισσότερες αντιδράσεις, εκτός του Ιδρύματος , λόγω του ανταγωνισμού που προκαλείται.
Η «Π» επικοινώνησε με τον αντιπρύτανη του Ιδρύματος. Κ. Θρασύβουλο Μανιό, ο οποίος ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας για το πότε θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο, «ευελπιστούμε ότι την επόμενη βδομάδα θα υπάρξει μία εξέλιξη» σχολίασε.
Θεωρεί πως η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα που αφορούν και σε άλλα Ιδρύματα, όχι μόνο το ΤΕΙ Κρήτης.
Οι μέχρι σήμερα τοποθετήσεις του υπουργού δείχνουν ότι υπάρχει η πολιτική απόφαση να καταργηθεί η τεχνολογική εκπαίδευση και στο εξής οι φοιτητές να εισάγονται σε πανεπιστημιακά τμήματα.
Σε ερώτηση της «Π» για τις πιέσεις που πιθανόν δέχεται το Υπουργείο όσο αφορά στην Πολυτεχνική Σχολή, ο κ. Μανιός είπε χαρακτηριστικά ότι: «Νομίζω πως όλοι θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή και να δούμε τι θα πει το Υπουργείο.»
Εξάλλου, οι αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι πολλές, το νομοσχέδιο θα είναι πλούσιο και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που έχουμε την καθυστέρηση. «Είναι ένα σημαντικό πολιτικό βήμα και χρειάζεται υπομονή» σχολίασε ο κ. Μανιός.