Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, κ. Ηλίας Γεωργαντάς
Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, κ. Ηλίας Γεωργαντάς

Κάθε μέρα που περνά, μετά από την προκήρυξη των εκλογών, κορυφώνεται η αγωνία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ειδικής και γενικής αγωγής, για το τι μέλλει γενέσθαι με τους διορισμούς.

Χθες το ΑΣΕΠ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει ότι σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «κατά το διάστημα που μεσολαβεί από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών έως την ορκωμοσία της Κυβέρνησης που προκύπτει κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος απαγορεύεται πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων η έκδοση πράξεων που αφορούν το διορισμό ή την πρόσληψη κάθε κατηγορίας προσωπικού των υπηρεσιών και νομικών προσώπων».

Τι γίνεται, όμως, με τους διορισμούς 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής; Υπενθυμίζεται πως η προκήρυξη έχει ήδη βγει, οι αιτήσεις με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έχουν κατατεθεί και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπήρχε, οι διορισμοί θα γίνονταν φέτος.

Παράλληλα, αναμενόταν η προκήρυξη για τους 10.500 διορισμούς στη γενική παιδεία που θα ολοκληρώνονταν τα αμέσως επόμενα σχολικά έτη.

Εν αναμονή…

Το Υπουργείο Παιδείας, ήδη από τις 13 Ιουνίου, έχει ανακοινώσει ότι έχει αποστείλει αίτημα προς στην αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας με το οποίο ζητά την εξαίρεση από τις προβλέψεις του νόμου ώστε να εξακολουθήσει η διαδικασία του ΑΣΕΠ για τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών.

Η εξαίρεση αφορά τους 4.500 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής Α/θμιας κ Β/θμιας Εκπαίδευσης, ΕΕΠ και ΕΒΠ για το σχολικό έτος 2019 – 2020 και 10.500 εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης για τα σχολικά έτη 2020 – 2021 και 2021 – 2022 και την κατάρτιση των νέων ενιαίων πινάκων αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, καθηγητής, Ηλίας Γεωργαντάς, αναφέρει στην «Π» πως μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση από το ΣτΕ. Όπως εξηγεί, αν δεν δοθεί εξαίρεση, οι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή θα «παγώσουν» ενώ αναφορικά με την Γενική Αγωγή, αν έρθει αρνητική απάντηση από το ΣτΕ, το ΑΣΕΠ δεν θα προχωρήσει τη διαδικασία της σχετικής προκήρυξης.

Σε ερώτηση της «Π» για το τι θα συμβεί με τους πίνακες των αναπληρωτών που στην ειδική αγωγή ενδέχεται να αλλάξουν μετά από την υποβολή των δικαιολογητικών, ο κ. Γεωργαντάς σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να απαντήσει, δεδομένου ότι έρχονται εκλογές. «Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση, όταν ξεκινάει μία διαδικασία», λέει χαρακτηριστικά.

Τονίζει πως το Υπουργείο Παιδείας, θεσμικά, έκανε ο, τι μπορούσε, ακολούθησε μία συντεταγμένη διαδικασία και το ΣτΕ είναι εκείνο που θα κρίνει με τις δικές του διαδικασίες την έκβαση. Εκτιμά ότι η απάντηση θα έρθει το αμέσως επόμενο διάστημα.