Όταν υπάρχουν μαθητές που δεν έχουν τα μέσα για να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση, τι βαθμό θα πρέπει να τους βάλουν οι εκπαιδευτικοί; Είναι μία απορία που εκφράζουν πολλοί καθηγητές και δάσκαλοι με αφορμή την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών για το α’ τετράμηνο.
Πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί που αντιδρούν, θεωρούν ότι δεν είναι σε θέση να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για τον κάθε μαθητή, άλλοι σημειώνουν ότι έχουν το περιθώριο να μη βάλουν βαθμό ενώ όλοι ελπίζουν πως τα επόμενα τετράμηνα δε θα χρειαστεί να μπουν σε ανάλογα διλήμματα αφού θα έχουν όλοι επιστρέψει στην τάξη.
Η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου (Ανωγειανό), κ. Ελένη Πανακάκη, αναφέρει στην «Π» πως την τρέχουσα περίοδο είναι δύσκολο να βαθμολογήσει κανείς τους μαθητές. Στο σχολείο, ένα 30% με 40% των μαθητών δε συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση ή παρακολουθούν μέσω κινητού τηλεφώνου. Υπάρχουν γονείς που χρησιμοποιούν τα δεδομένα του κινητού και επιλέγουν, λόγω χρημάτων, να μπαίνουν σε συγκεκριμένα μαθήματα. Οι εκπαιδευτικοί εκτυπώνουν ασκήσεις στα παιδιά για να μπορούν να τις προμηθεύονται οι γονείς.
Αυτή είναι η επαφή που έχουν κάποιοι μαθητές με το σχολείο. «Το θέμα είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να βγουν ανώδυνα από αυτή τη διαδικασία, η βαθμολόγησή τους είναι κάτι δευτερεύον και, πέρα από το τυπικό της υπόθεσης, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες», αναφέρει. Διαπιστώνει πως τα παιδιά έχουν μεγάλη διάθεση να παρακολουθήσουν το μάθημα και οι ίδιοι προσπαθούν να τα βοηθήσουν με όποιο μέσο διαθέτουν, μέσω email, viber.
Η διευθύντρια του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου, κ. Αντωνία Κοκοτσάκη, αναφέρει πως δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένα εργαλεία για την αξιολόγηση των μαθητών. Κάθε τετράμηνο, ο εκπαιδευτικός κάνει ένα διαγώνισμα επαναληπτικό στα παιδιά, που παίζει σημαντικό ρόλο στην βαθμολογία που βάζει.
Η κ. Κοκοτσάκη αναφέρει πως ό,τι ισχύει γενικότερα για την τηλεκπαίδευση ισχύει και για τη βαθμολόγηση, δεν υπάρχει η ίδια αλληλεπίδραση, η διάδραση καθηγητών και μαθητών. Όπως λέει, τα εργαλεία που δίνονται στους καθηγητές δεν είναι ιδανικά, αλλά θα πορευτούν με αυτά που διαθέτουν στις παρούσες συνθήκες.
Ο διευθυντής του Λυκείου Ν. Αλικαρνασσού, κ. Μανώλης Μηλάκης, τονίζει πως δεν εξασφαλίζεται η ισότητα με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, κάποια παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματα, άλλα όχι, συνεπώς η μεταχείριση δεν είναι η ίδια. Ακόμα, στην εποχή της τηλεκπαίδευσης παίζουν σημαντικό ρόλο οι γονείς, οι οποίοι δεν είναι το ίδιο υποστηρικτικοί για όλα τα παιδιά. Θεωρεί, λοιπόν, ότι, ουσιαστικά, αξιολόγηση δε θα γίνει.
Ωστόσο, πιστεύει πως πρέπει οι καθηγητές να αναζητήσουν τη χρυσή τομή. Οι μαθητές δεν πρέπει να αισθάνονται ότι δε θα αξιολογηθούν καθόλου. Τονίζει, πάντως, ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να προσφέρουν και ψυχολογική στήριξη στους μαθητές τους, την τρέχουσα περίοδο. Η ουσιαστική βαθμολογία θα γίνει τα επόμενα τετράμηνα.