Πανεπιστήμιο Κρήτης

Να κάνουν το κουμάντο τους εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων της κυβέρνησης προσπαθούν οι πρυτάνεις των ελληνικών Πανεπιστημίων που περηφανεύονται ότι κέρδισαν το μεγάλο στοίχημα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Στη συζήτηση για το άνοιγμα των ΑΕΙ, σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι οι φοιτητές είναι από διάφορα μέρη της χώρας, πρέπει να μπουν σε καράβια, αεροπλάνα και λεωφορεία για να επιστρέψουν στα αμφιθέατρα, δεν ισχύει ό,τι και για τα σχολεία.

Παράλληλα, οι πρυτάνεις καλούνται να τοποθετηθούν για το νομοσχέδιο που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έθεσε σε διαβούλευση τις προηγούμενες ημέρες. Την ερχόμενη Τετάρτη 29 Απριλίου θα γίνει, μέσω τηλεδιάσκεψης, έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων με τη συμμετοχή της υπουργού, κ. Νίκης Κεραμέως, και του αρμόδιου υφυπουργού, κ. Βασίλη Διγαλάκη.

Οι τρεις σημαντικές αλλαγές που αφορούν στα Πανεπιστήμια είναι η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων χωρίς την υποχρεωτική συνεργασία του Διεθνούς Πανεπιστημίου, η θεσμοθέτηση του ενιαίου ψηφοδελτίου πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων και η ηλεκτρονική ψηφοφορία και, τέλος, η θέσπιση ακαδημαϊκού κριτηρίου για τις μετεγγραφές.

Σημειώνεται πως τόσο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όσο και στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, οι Σύγκλητοι αναμένεται να συνεδριάσουν την ερχόμενη Πέμπτη και να τοποθετηθούν επίσημα για τις αλλαγές που προωθούνται.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης, αναφέρει στην “Π” πως το Ίδρυμα έχει συγκεκριμένο πλάνο, όποτε και αν αποφασιστεί να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια. Εξάλλου, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση γίνεται με τρόπο αξιοπρεπή, αφορά περίπου το 90% των μαθημάτων, μόνο πρόβλημα αποτελούν τα εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα που χρειάζονται την φυσική παρουσία των φοιτητών.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με την εξεταστική, αν πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο ή αν θα γίνει διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβριο, πάντα με την τήρηση κανόνων ασφαλείας, ενώ σε ορισμένα μαθήματα οι καθηγητές μπορεί να επιλέξουν εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης. Ο κ. Τσακαλίδης τονίζει πως το Ίδρυμα οφείλει να είναι έτοιμο να προσαρμοστεί σε όλα τα πιθανά σενάρια.

Για τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών αλλά και τη δυνατότητα εκπόνησης προγραμμάτων με τη συνεργασία Τμημάτων ή και Ιδρυμάτων, χωρίς επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες, θεωρεί πως είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Για το ενιαίο ψηφοδέλτιο των πρυτανικών εκλογών, αναφέρει πως το νομοσχέδιο κινείται στη λογική του νόμου Διαμαντοπούλου, στο εξής θα υπάρχουν τέσσερις αντιπρυτάνεις για όλα τα ΑΕΙ, όπως και για το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ωστόσο, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου οι διοικητικοί υπάλληλοι, το τεχνικό, εργαστηριακό προσωπικό, που μέχρι σήμερα η ψήφος τους είχε χαμηλότερο συντελεστή βαρύτητας από των μελών ΔΕΠ. Η Σύγκλητος του Π.Κ. θα τοποθετηθεί για αυτό το θέμα, ο κ. Τσακαλίδης θεωρεί ότι θα πρέπει να συμμετέχει και το λοιπό προσωπικό στις εκλογές.

Όπως έχει γράψει η “Π”, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο Ίδρυμα θα προκηρύσσονταν εκλογές τον ερχόμενο Μάιο και θα γίνονταν τον Ιούνιο, τώρα όλα είναι ρευστά και είναι κάτι που το Π.Κ. συζητά με το Υπουργείο Παιδείας,

Η θητεία της σημερινής πρυτανικής αρχής λήγει στις 31 Αυγούστου και υπάρχει μία περίπτωση να παραταθεί, αναλόγως τις αποφάσεις που θα ληφθούν από την κυβέρνηση για τον κοροναϊό.

Ο κ. Τσακαλίδης είναι θετικός στη θέσπιση ακαδημαϊκού κριτηρίου στις μετεγγραφές καθώς θεωρεί πως διορθώνεται ένα στρεβλό σύστημα, όπου ένας υποψήφιος, για παράδειγμα, με 8.000 μόρια, τελικά, εισάγεται σε ένα τμήμα με βάση 18.000 μορίων.

Ο στόχος

Ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, κ. Νίκος Κατσαράκης, αναφέρει πως το Ίδρυμα υλοποιεί, στο μέτρο του δυνατού, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύγχρονη και ασύγχρονη. Υπάρχουν κάποια εργαστήρια που έχουν μείνει πίσω, αφορούν το 5% με 6% των μαθημάτων για το Ίδρυμα, ενώ προχωρά μονάχα το θεωρητικό τους κομμάτι.

Αν τα ΑΕΙ ανοίξουν προς τα τέλη Μαΐου, τότε θα έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να ολοκληρώσουν ό,τι χρειάζεται. Μέλημα του ΕΛΜΕΠΑ είναι να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μη χαθεί κανένα μάθημα.

Αν οι φοιτητές επιστρέψουν στα αμφιθέατρα, θα πρέπει να γίνει με προσοχή, με κανόνες υγιεινής και σύμφωνα με τους ειδικούς.

Για το νομοσχέδιο, ο κ. Κατσαράκης σημειώνει πως τέθηκε σε διαβούλευση εν μέσω διακοπών του Πάσχα και κοροναϊού και τονίζει πως το Ίδρυμα θα τοποθετηθεί μέσω της Συγκλήτου του.

Θεωρεί πως για τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, μπορεί να τεθεί νομικό ζήτημα που αφορά στο άρθρο 16 του Συντάγματος, καθώς θα κληθούν να καταβάλουν δίδακτρα φοιτητές και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος, αν και κάποιος Έλληνας θέλει να τα παρακολουθήσει, να διεκδικήσει και να κερδίσει μία θέση στο αμφιθέατρο. Ωστόσο, δε θα είναι δωρεάν.

Ακόμα, εισάγεται η λογική του προγράμματος σπουδών σε αντιδιαστολή με το ακαδημαϊκό τμήμα, έχουμε, δηλαδή, συνεργασία τμημάτων, σε ποσοστό 75% και 25% και τη δυνατότητα λήψης διπλού πτυχίου, εδώ δημιουργείται μία διαφοροποίηση και μία διάκριση μεταξύ ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων προγραμμάτων.

Για την αποχή του υπόλοιπου προσωπικού από τις εκλογές, ο κ. Κατσαράκης σχολιάζει πως ο εκάστοτε πρύτανης δεν επιλέγεται βάση των ακαδημαϊκών του προσόντων αλλά καλείται να διοικήσει το σύνολο του Ιδρύματος, συνεπώς όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα επιλογής.

Θεωρεί θετικό ότι θα υπάρχουν στο εξής ενιαία ψηφοδέλτια ενώ για την ηλεκτρονική ψηφοφορία θέτει θέμα αδιάβλητου. Παράλληλα, πιστεύει πως οι εκλογές είναι ένας θεσμός και θα μπορούσαν να γίνονται με κάλπες, έστω στην πρώτη ψηφοφορία.

Για τις μετεγγραφές, αναφέρει πως γίνονται για λόγους κοινωνικούς, για τους οικονομικά αδύνατους φοιτητές, συνεπώς δεν είναι σκόπιμο να υπάρχουν ακαδημαϊκά κριτήρια.

Θεωρεί θετικό το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα σε ένα φοιτητή, σε ένα δεύτερο κύκλο, να επιλέγει τμήμα ίδιου επιστημονικού πεδίου. Όπως αναφέρει, σε πολλές περιπτώσεις, οι υποψήφιοι δεν έχουν σαφή εικόνα για το τι θέλουν να σπουδάσουν, μόλις έρθουν σε επαφή με ένα Τμήμα γίνονται πιο συνειδητοποιημένοι. Παράλληλα, είναι ένα βήμα προς την ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ.