Δεν έκρυβε εκπλήξεις η χθεσινή ημέρα για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων. Τα θέματα του μαθήματος της Φυσικής (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) χαρακτηρίζονται αρκετά βατά.
Χθες εξετάστηκαν και οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, που έχουν επιλέξει το παλαιό σύστημα, στο μάθημα των Λατινικών.
Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, από το φροντιστήριο Θεμέλιο, αναφέρει ότι τα θέματα της Φυσικής του νέου συστήματος ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας με σαφή διατύπωση.
Κάλυπταν όλο το εύρος της ύλης και απαιτούσαν πλήρη κατανόηση της από τους μαθητές. Επιπλέον θα έπρεπε να υπάρχει σωστή διαχείριση του χρόνου από τους μαθητές λόγω των απαιτητικών πράξεων.
Ακόμα υπήρχαν ερωτήματα όπως το Γ.4 όπου απαιτούσε γνώσεις Β΄ Λυκείου. Γενικά τα θέματα χαρακτηρίζονται βατά.
Όσον αφορά τα θέματα Φυσικής του παλαιού συστήματος ήταν και αυτά διαβαθμισμένης δυσκολίας και πιο απαιτητικά από τα περυσινά. Ιδιαίτερης προσοχής έχρηζε το ερώτημα Δ5.
Ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης, από τον φροντιστηριακό όμιλο ΕΝΑ, αναφέρει πως τα θέματα Φυσικής των φετινών πανελληνίων εξετάσεων για τους υποψηφίους του νέου συστήματος ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, διατυπωμένα με σαφήνεια και σίγουρα απευθύνονταν σε μαθητές καλά προετοιμασμένους.
Πιο αναλυτικά, το θέμα Α ήταν απλό όπως αντίστοιχα και το Β1. Το Β2 ήθελε προσοχή και το Β3 απαιτούσε ένα μεγάλο αριθμό πράξεων ώστε να προκύψουν σωστά τα αποτελέσματα.
Για τη διεκπεραίωση του ζητήματος Γ ο μαθητής έπρεπε να έχει εμπεδώσει προϋπάρχουσες γνώσεις και να τις εφαρμόσει σωστά για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Τέλος, το θέμα Δ χαρακτηρίζεται κλασικό που ωστόσο εξέταζε αρκετά κεφάλαια της ύλης σε θεμελιώδη ζητήματα της Φυσικής.
Καταληκτικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα θέματα κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης, απαιτούσαν καλή γνώση της Φυσικής, ακόμα και προηγούμενων τάξεων, αλλά ήταν υπερβολικά σε όγκο. Όμως, οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές θα μπορούσαν ικανοποιητικά να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις με επιτυχία.
Η φιλόλογος, κ. Ειρήνη Καλογεράκη, από το φροντιστήριο Ξύστρα, αναφέρει πως τα θέματα των λατινικών της Ομάδας Ανθρωπιστικών Σπουδών χαρακτηρίζονται ως μέτριας δυσκολίας και απαιτούσαν την προσοχή των υποψηφίων σε ορισμένα σημεία.
Ζητήθηκε από τους υποψηφίους η μετάφραση τριών αποσπασμάτων από τα κείμενα 14, 29 και 38 του σχολικού βιβλίου, με έμφαση στη μετάφραση του κειμένου 29.
Οι ασκήσεις της γραμματικής κάλυπταν όλο το εύρος της ύλης και αφορούσαν μεταξύ άλλων περιπτώσεις φαινομένων που συχνά δημιουργούν σύγχυση στους μαθητές.
Στο σκέλος του συντακτικού οι ασκήσεις ήταν διατυπωμένες με σαφήνεια, με ελάχιστες ιδιαιτερότητες. Στο σύνολο των ασκήσεων του συντακτικού εξετάστηκαν μονομερώς ορισμένα συντακτικά φαινόμενα, όπως αυτά της αναγνώρισης μιας δευτερεύουσας πρότασης και της σύμπτυξης προτάσεων.
Προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν οι υποψήφιοι στη σωστή συντακτική αναγνώριση των λέξεων στην άσκηση Γ1α και στον μετασχηματισμό της δεύτερης πρότασης στην άσκηση Γ2β.
Οι πολύ καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να κατακτήσουν έναν πολύ υψηλό βαθμό.