το ασφαλέστερο άνοιγμα των σχολείων λόγω κοροναϊού

«Ναι» στο άνοιγμα των σχολείων, αλλά με μέτρα που θα κάνουν όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας να αισθάνονται ασφαλή, λένε οι εκπαιδευτικοί. Θεωρούν ότι για ακόμα μια φορά λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς καμία επιστημονική βάση, με αποτέλεσμα καθηγητές, δάσκαλοι και μαθητές να γίνονται πειραματόζωα.

Ο κ. Ρηγάκης
Ο κ. Ρηγάκης

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης, αναφέρει πως τα σχολεία θα ανοίξουν όπως ακριβώς έκλεισαν, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι ενδιάμεσα, χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα και σχεδιασμό για να κυλήσουν όλα ομαλά.

Θεωρεί πως ως εξήγηση θα προβληθεί πως τα παιδιά έχουν χαμηλό ιικό φορτίο, όταν, όμως, ανοίξουν τα σχολεία, έναν μήνα μετά το φορτίο θα γίνει υψηλό και θα πρέπει να μπει για ακόμα μια φορά λουκέτο στις σχολικές μονάδες.

Ο κ. Ρηγάκης αναφέρει πως θα έπρεπε να υπάρχουν 15αρια τμήματα και να γίνονται τεστ, κάτι που πλέον θεωρεί επιβεβλημένο μέτρο.

«Πηγαίνουμε στα τυφλά και ό,τι γίνει» αναφέρει και θεωρεί πως η συνέχεια είναι γνωστή, θα συμβεί ό,τι και τους προηγούμενους μήνες.

Ανησυχεί σε σχέση με τον Σεπτέμβρη, καθώς είμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα, η μετάλλαξη του ιού ήρθε και στη χώρα μας και προβλέπει πως «το πείραμα θα αποτύχει εν τη γενέσει του».

Οι όποιες ανακοινώσεις γίνονται την τελευταία στιγμή είναι σαν η κυβέρνηση, πολύ απλά, να μας κάνει πλάκα.

Ο κ. Ρηγάκης τονίζει πως η παρωδία, όπως τη χαρακτηρίζει, της τηλεκπαίδευσης δεν μπορεί να συνεχίσει, έχει και ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά, ενώ τρομακτικά προβλήματα έχουν οι μαθητές των τελευταίων λυκειακών τάξεων.

Όπως αναφέρει, σε μία μέρα κλήθηκαν να δηλώσουν την ύλη που έχει διδαχθεί, ενώ ζητήθηκε να προχωρήσουν σε αξιολόγηση των μαθητών, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης
Ο κ. Μακράκης

Πρόχειρα και βιαστικά λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις, αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης.

Θεωρεί πως ήταν λάθος ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, να δηλώνει στις 2 Ιανουαρίου ότι θα ανοίξουν όλες οι μονάδες από τις 11 Ιανουαρίου.

Θεωρεί πως βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων είναι παρακινδυνευμένη η επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Οι εκπαιδευτικοί θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία αλλά να γίνει με όρους και προϋποθέσεις, να γίνεται έλεγχος της διασποράς στα σχολεία, να διενεργούνται τεστ σε εκπαιδευτικούς και όσους μαθητές χρειάζεται. Ακόμα, ζήτημα αποτελεί ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, άτομα που εργάζονται με συνωστισμό ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι 50 ετών.

Παράλληλα, δεν αξιοποιήθηκε ο χρόνος που έμειναν κλειστά τα σχολεία για να «σπάσουν» τα μεγάλα τμήματα, με χρήση, για παράδειγμα, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων.

Ακόμα, προβληματισμός επικρατεί επειδή διανύουμε χειμωνιάτικη περίοδο, τα παιδιά θα μένουν εντός της αίθουσας περισσότερη ώρα. Θα πρέπει, ακόμα, να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων.

Μάσκες στα σχολεία

Ξεκινά σήμερα το πρωί η διανομή της δεύτερης παρτίδας μασκών πολλαπλής χρήσης για τους μαθητές των σχολείων του Ηρακλείου.

Οι διευθυντές των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης θα προσέλθουν στο Παγκρήτιο Στάδιο και συγκεκριμένα στη Θύρα 1, προκειμένου να παραλάβουν τις συσκευασίες με τις μάσκες που προορίζονται για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η διανομή που ξεκινά σήμερα διενεργείται από τους υπαλλήλους του Τμήματος Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου και  θα διαρκέσει έως το τέλος της εβδομάδας. Πρόκειται για 60.150 μάσκες που προορίζονται για τους μαθητές και τους δασκάλους νηπιαγωγείων και δημοτικών και 59.790  μάσκες για τους μαθητές και τους καθηγητές γυμνασίων και λυκείων. Κάθε μαθητής και εκπαιδευτικός θα παραλάβει από δυο επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες ατομικής προστασίας.

Να σημειωθεί ότι η προμήθεια και της δεύτερης παρτίδας των μασκών έγινε μετά από διαγωνισμό που διενήργησε η ΚΕΔΕ, η οποία ανέλαβε και τη διανομή τους στους δήμους όλης της Ελλάδας.