Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Γιώργος Μακράκης - Ο αιρετός στο ΑΠΥΣΔΕ Κρήτης, κ. Γιάννης Αστρινάκης - Ο πρόεδρος της ένωσης γονέων δήμου Ηρακλείου, κ. Πολύδωρος Κουτσαυτάκης

Ένα “αντίο” που δεν ειπώθηκε ποτέ, κάποιες προσπάθειες επαφής με όχημα την  τεχνολογία που άλλες καρποφόρησαν και άλλες όχι. Η επιστροφή στα θρανία είναι κάτι που οι περισσότεροι περιμένουν με αγωνία αλλά για να γίνει ακίνδυνα χρειάζονται όροι, προϋποθέσεις αλλά και εγγυήσεις από τους ειδικούς.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει στην “Π” πως οι δάσκαλοι θα ακολουθήσουν τις οδηγίες που θα δοθούν από τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν αναλάβει να συμβουλεύσουν την κυβέρνηση. Η επαναλειτουργία των σχολείων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, είναι ανάγκη να τηρούνται οι αποστάσεις, να λαμβάνονται όλα τα μέτρα υγιεινής,  κάτι εξαιρετικά δύσκολο όταν μιλάμε για παιδιά νηπιαγωγείου ή πρώτων τάξεων του δημοτικού.

Ο κ. Μακράκης αναφέρει πως υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα σχολικά κτήρια είναι έτσι διαμορφωμένα που οι μαθητές στοιβάζονται στην τάξη, ο αριθμός τους ξεπερνά κατά πολύ την χωρητικότητά τους. Συνεπώς, πώς θα τηρούνται οι αποστάσεις;

Εκείνο που απαιτείται είναι να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για να γίνεται το μάθημα.

Μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να τακτοποιηθούν, αν, για παράδειγμα, προταθεί η λύση να υπάρξουν βάρδιες στα σχολεία, είναι τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς που μοιράζουν το ωράριό τους σε σχολεία άλλων περιοχών.

Φυσικά, πέρα από τον παππού και τη γιαγιά, σε ευπαθή ομάδα μπορεί να ανήκει και κάποιος εκπαιδευτικός, οπότε είναι ανάγκη να προστατευτεί και εκείνος.

Ο αιρετός στο ΑΠΥΣΔΕ Κρήτης, κ. Γιάννης Αστρινάκης, αναφέρει πως η επιστροφή πρέπει να γίνει με όρους και προϋποθέσεις και πάντα σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών. Αν κριθεί σκόπιμο, θα μπορούσε να δοθεί προτεραιότητα στους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων, για λόγους εκπαιδευτικούς αλλά και συναισθηματικούς.

Όλη τη χρονιά αλλά και τα προηγούμενα σχολικά έτη, οι καθηγητές ήταν δίπλα στους υποψήφιους, ένιωθαν την αγωνία τους και τους προετοίμαζαν για τις εξετάσεις και τώρα τους αποχωρίστηκαν τόσο βίαια…

Ο κ. Αστρινάκης καταλαβαίνει πως στην Ελλάδα δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις πανελλαδικές, είναι ένας θεσμός για τη χώρα μας και δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να μην υλοποιηθούν, όπως αποφασίστηκε στις αντίστοιχες εξετάσεις στη Γαλλία ή είναι υπό εξέταση στην Γερμανία.

Τονίζει πως πρώτο μέλημα όλων πρέπει να είναι η υγεία, η επαφή με τα παιδιά είναι κάτι που όλοι το θέλουν, αλλά δεν μπορεί να γίνει σε καθεστώς ανασφάλειας και σε συνθήκες που θα προβληματίζουν.

Ο πρόεδρος της ένωσης γονέων δήμου Ηρακλείου, κ. Πολύδωρος Κουτσαυτάκης, αναφέρει πως ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι ότι το 50% των παιδιών τα προσέχουν οι παππούδες και γιαγιάδες.

Οι γονείς, όπως λέει, φοβούνται την ώρα της επιστροφής στα σχολεία και, φυσικά, κανείς δεν θέλει να δει 25 μαθητές σε μια αίθουσα. Ακόμα, δεδομένων και των συνθηκών, τα ωράρια θα πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες των εργαζόμενων γονιών, οι οποίοι δεν θα έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά.

Ο κ. Κουτσαυτάκης αναφέρει πως όσο τα σχολεία έμειναν κλειστά, απαξιώθηκε το δημόσιο σχολείο και τονώθηκε η ιδιωτική εκπαίδευση. Υπενθυμίζει τον τραγέλαφο με τα τάμπλετ στα σχολεία ενώ αναφέρει ως παράδειγμα ότι μια περιοχή του Δήμου Ηρακλείου είχε μείνει χωρίς ίντερνετ για 15 ημέρες, συνεπώς πώς θα ήταν εφικτή η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Είναι πολύ σημαντικό να δούμε, επίσης, και πώς θα προχωρήσουν οι απολυμάνσεις των σχολικών κτηρίων.