Αξιολόγηση

Όλα τα είχαν, η αξιολόγηση τους έλειπε… Κάπως έτσι αντιδρούν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων αλλά και οι συντονιστές εκπαιδευτικού έργου της Κρήτης στην εφαρμογή της αξιολόγησης.

Υπόμνημα με τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης εστάλη στο Υπουργείο Παιδείας ενώ πρόταση κατέθεσαν 62 διευθυντές σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ηράκλειο.

Οι διευθυντές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως «σε συνθήκες πίεσης και καθημερινού άγχους, λόγω της πανδημίας, δεν θέλουμε Κυρία Υπουργέ, δεν αντέχουμε, να ζήσουμε την ένταση που συνεπάγεται η υλοποίηση της αξιολόγησης, όπως αποτυπώνεται στην απόφαση 6603/ΓΔ4. Λειτουργούμε πράγματι στα όρια μας! Μια αντιπαράθεση με τους συναδέλφους, στους Συλλόγους, η οποία είναι δεδομένη λόγω των πολλών επιφυλάξεων και ενστάσεων που ήδη εισπράττουμε, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή σε μια τόσο δύσκολη και εύθραυστη σχολική χρονιά.»

Προτείνουν τα εξής:

-Αναστολή υλοποίησης της αξιολόγησης για το διάστημα, Φεβρουάριος – Ιούνιος 2021

-Κατάργηση της εξωτερικής αξιολόγησης

-Υιοθέτηση ενός μοντέλου – μεθόδου Προγραμματισμού, προκειμένου η εσωτερική αυτο-αξιολόγηση να αποκτήσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τέτοια που ταιριάζουν σε οργανισμούς δυναμικούς, όπως είναι μια Σχολική Μονάδα. Θα πρέπει όμως να δίνεται η δυνατότητα οι παράμετροι αυτοί να τροποποιούνταικαι να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε Σχολικής Μονάδας, παραμένοντας ταυτόχρονα ανοικτές σε καινοτόμες ιδέες.

-Διαδικασία εσωτερικής αξιολόγησης με στοχοθεσία για κάθε σχολική μονάδα σε βάση τριετούς σχεδιασμού.

-Πιλοτική εφαρμογή τριετούς διάρκειας, ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος συντονισμός και η αφομοίωση, επιμόρφωση επί της μεθόδου αυτοαξιολόγησης (προγραμματισμός, σχέδια δράσης, κτλ)

-Η πλατφόρμα του Σχολικού Δικτύου μπορεί να συμπληρώνεται σε ετήσια βάση και να αποτυπώνει τον Προγραμματισμό και την υλοποίηση κάθε σχολικής Μονάδας.

-Η αποτίμηση για να έχει ουσία και περιεχόμενο πρέπει να είναι περιγραφική.

«Θα θέλαμε πράγματι να μας ακούσετε με προσοχή, γιατί οι επισημάνσεις – προτάσεις μας στοχεύουν στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Υιοθετώντας τις παραμέτρους που ωθούν σε βελτίωση της ποιότητας και διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή παρεχόμενη  δημόσια εκπαίδευση, την οποία υπηρετούμε με ευθύνη και έγνοια, προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας ευσυνείδητα», τονίζουν.

Προβληματισμοί από το ΠΕΚΕΣ Κρήτης

Το ΠΕΚΕΣ Κρήτης τονίζει πως

«(α) Από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, μέσα σε πρωτόγνωρες και πολύ δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, υποστήριξαν συνειδητά το έργο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με γνώμονα τη διατήρηση της σημαντικής σχέσης παιδαγωγού-μαθητή, την υποστήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους και τη συνέχιση της μαθησιακής διαδικασίας. Οι εκπαιδευτικοί επιδόθηκαν σε έναν τεράστιο αγώνα, αξιοποιώντας εργαλεία και διαδικασίες σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, χωρίς προγενέστερη εμπειρία και χωρίς επαρκή επιμόρφωση για την υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Μετά το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, ο αγώνας των εκπαιδευτικών συνεχίζεται σε ένα εξαιρετικά θολό τοπίο με αβέβαιο ορίζοντα, λόγω της αντίξοης συγκυρίας που διανύουμε και συνακόλουθα της εναλλαγής της δια ζώσης με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Έχοντας ξεπεράσει, ήδη, το μέσο του διδακτικού έτους, κύριο μέλημα των εκπαιδευτικών είναι αφενός η ασφαλής λειτουργία των σχολικών μονάδων και αφετέρου η συναισθηματική και η παιδαγωγική υποστήριξη των μαθητών καθώς και η κάλυψη της διδακτέας ύλης. Κάτω από αυτές τις επιβαρυμένες συναισθηματικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά συνθήκες, με δεδομένες τις δυσκολίες λειτουργίας των σχολικών μονάδων, των Συλλόγων Διδασκόντων και των εκπαιδευτικών στην επιτέλεση του εκπαιδευτικού έργου, θεωρούμε ότι η χρονική στιγμή της εφαρμογής του εγχειρήματος του συλλογικού προγραμματισμού και της εσωτερικής και της εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό έργο, δεν είναι κατάλληλη και γι’ αυτό προτείνουμε την αναστολή της.

(β) Το παιδαγωγικό έργο των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου επικεντρώνεται πρωτίστως στον υποστηρικτικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζουν, ανάλογα με τις δυνατότητες, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε εκπαιδευτικής συλλογικότητας και κάθε εκπαιδευτικού. Ο μετασχηματισμός αυτού του ρόλου από καθοδηγητικός διαμεσολαβητικός, ανατροφοδοτικός και υποστηρικτικός σε ρόλο «εξωτερικού αξιολογητή», θα διαρρήξει την παιδαγωγική σχέση των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου με τους εκπαιδευτικούς. Η πρότασή μας, με βάση το θεσμοθετημένο καθηκοντολόγιό μας, είναι: η ουσιαστική παρουσία μας στον σχεδιασμό και την οργάνωση του προγραμματισμού των σχολικών μονάδων ευθύνης μας, αλλά και η εποπτεία και η υποστήριξη στο πεδίο της υλοποίησής του.

Για την ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου χρειάζεται να παρεμβαίνουν συμβουλευτικά, με παιδαγωγική ευελιξία, και με τεκμηριωμένες παιδαγωγικά προτάσεις, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες της κάθε σχολικής μονάδας και να λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις και τις ιδέες των εκπαιδευτικών και όχι να λειτουργούν «εξωτερικά» και με κριτική αποστολή και στάση. Δίνουμε βαρύτητα σε μια αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου η οποία θα έχει ανατροφοδοτικό χαρακτήρα και όχι σε μια μορφή αξιολόγησης η οποία θα δίνει έμφαση στις γραφειοκρατικές διαδικασίες και στις πολλαπλές αξιολογικές εκθέσεις.

Το κοινό όραμα όλων είναι η θεμελίωση μιας αξιολογικής διαδικασίας, η οποία θα αποτελεί σημαντικό διαμεσολαβητικό παράγοντα για τη διαμόρφωση δυναμικών περιβαλλόντων, τα οποία θα οδηγούν στην προαγωγή της μάθησης και στην ουσιαστική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού έργου και της εκπαιδευτικής κοινότητας.»