Αυξομειώσεις των βάσεων δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έρχονται από τα βαθμολογικά κέντρα και τα θέματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Αστάθμητος παράγοντας που δύσκολα μπορεί να συγκρίνει κανείς τα φετινά δεδομένα με προηγούμενων ετών είναι η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας, όπως αναφέρουν στην «Π» φροντιστηριούχοι του Ηρακλείου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Ηρακλείου, διευθυντής του φροντιστηρίου ΟΡΟΣΗΜΟ κ. Μανώλης Καζαντζάκης, αναφέρει ότι είναι δύσκολο να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για τις βάσεις από τη στιγμή που δεν έχουν ανακοινωθεί οι βαθμολογίες καθώς επίσης και από το γεγονός ότι φέτος δεν υφίστανται οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων, πράγμα που θα διαφοροποιήσει σε σημαντικό βαθμό τα μόρια των υποψηφίων.
Στηριζόμενοι όμως στις πληροφορίες που συλλέγουμε από τους υποψήφιους και τα πρώτα συμπεράσματα των μαθημάτων που ήδη έχουν βαθμολογηθεί, μπορούμε να υποθέσουμε τα εξής.
Για το πρώτο επιστημονικό πεδίο τα θέματα στα μαθήματα των Αρχαίων, της Κοινωνιολογίας και της Ιστορίας δεν θα διαφοροποιήσουν ιδιαίτερα την περσινή εικόνα. Εξαίρεση αποτελεί το μάθημα της Έκθεσης-Λογοτεχνίας, στο οποίο εξαιτίας υποκειμενικότητας στην αξιολόγηση των λογοτεχνικών θεμάτων, οι επιδόσεις είναι κατώτερες από της περσινές.
Για το δεύτερο και τρίτο επιστημονικό πεδίο, των θετικών δηλαδή και ιατρικών σπουδών, τα θέματα στο σύνολο σχεδόν των μαθημάτων, ήταν αυξημένης δυσκολίας και δημιούργησαν προβλήματα κατανόησης και επάρκειας χρόνου στους υποψήφιους. Η πτωτική πορεία των βάσεων σε αυτά τα πεδία πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Για το τέταρτο επιστημονικό πεδίο, τα θέματα στα μαθήματα της Πληροφορικής και της Οικονομίας ήταν αναμενόμενα , οπότε τα μαθήματα των Μαθηματικών και της Έκθεσης είναι αυτά που θα καθορίσουν τις βάσεις των σχολών του πεδίου αυτού. Πιθανολογούνται σχετικά μικρές αυξομειώσεις των βάσεων.
Πρέπει, ολοκληρώνοντας, να επισημάνουμε ξανά τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της Έκθεσης-Λογοτεχνίας στις φετινές βαθμολογίες λόγω της κατάργησης των συντελεστών βαρύτητας για φέτος.
Ο διευθυντής του φροντιστηρίου Ορίζοντες, κ. Γιώργος Μανδαλάκης, αναφέρει πως τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων μπορούν να χαρακτηρισθούν αρκετά απαιτητικά στα περισσότερα μαθήματα. Προφανώς απευθύνονταν σε μαθητές που είχαν προετοιμαστεί και είχαν θέσει υψηλούς στόχους καθ’ όλη τη διάρκεια του Λυκείου και όχι μόνο στην τελευταία τάξη.
Στο μόνο μάθημα που δημιουργήθηκε πανελλαδικά πρόβλημα όσο αφορά τη διατύπωση του θέματος ήταν εκείνο της έκθεσης.
´Εύχομαι σε όλα τα παιδιά καλά αποτελέσματα, να είναι υγιή και να μη χάσουν ποτέ το χαμόγελό τους.
Και αν κάποια παιδιά αποτύχουν να εισαχθούν στις σχολές πρώτης προτίμησής τους να μην απογοητευτούν αλλά να προσπαθήσουν ξανά.
Να μην ξεχνούν ότι στη ζωή τους θα προσπαθούν διαρκώς για ένα καλύτερο μέλλον», τονίζει.
Ο διευθυντής του Φροντιστηριακού Ομίλου ΕΝΑ, κ. Γεώργιος Γραμματικάκης, αναφέρει ότι η αυλαία των φετινών εξετάσεων έπεσε με τους υποψηφίους να καλούνται να διαγωνίζονται σε πρωτόγνωρες μέχρι σήμερα συνθήκες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι τελειόφοιτοι μαθητές του λυκείου διένυσαν μία δύσκολη χρονιά, κατά την οποία χρειάστηκε να διαχειριστούν ιδιαίτερες καταστάσεις εγκλεισμού και απομόνωσης λόγω της καραντίνας, η οποία εντέλει και βάσει των πρώτων στοιχείων από τα βαθμολογικά κέντρα, φαίνεται να επηρέασε θετικά τους καλούς μαθητές και αρνητικά τους μέτριους.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι φετινές βάσεις μάλλον θα παρουσιάσουν μία διπλή κίνηση προς τα πάνω ή προς τα κάτω και λόγω του διαφορετικού ρυθμού προετοιμασίας των υποψηφίων και λόγω της κατάργησης των συντελεστών βαρύτητας.
Συγκεκριμένα, στο μάθημα της Έκθεσης αλλά και στην πλειοψηφία των μαθημάτων παρατηρείται συσσώρευση χαμηλών βαθμολογιών, ενώ στα Μαθηματικά, στη Φυσική και στη Βιολογία επισημαίνεται έλλειψη μεσαίων βαθμολογιών. Συνεπώς, είναι πιθανό να παρατηρήσουμε άνοδο των βάσεων στις περιζήτητες σχολές και αντίστοιχη πτώση στις μεσαίες και χαμηλές. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από τη διόρθωση του μαθήματος της Χημείας, η οποία δυσκόλεψε τους υποψηφίους των δύο πεδίων καθώς τα θέματα περιείχαν ασάφειες, ήταν απαιτητικά και μεγάλα σε έκταση.
Επομένως, στο 1ο επιστημονικό πεδίο ίσως παρατηρηθούν αυξομειώσεις των βάσεων στις μεσαίες σχολές και ενδεχόμενη πτώση στις περιζήτητες σχολές της Νομικής και της Ψυχολογίας.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται σχετική στασιμότητα στις υψηλόβαθμες σχολές και πτώση στις μεσαίες, γιατί σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι υποψήφιοι του πεδίου αυτού επηρεάστηκαν περισσότερο από όλους ως προς το διάβασμα τους λόγω της καραντίνας. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και το 3ο πεδίο, στο οποίο επίσης το μάθημα της Φυσικής και της Χημείας δυσκόλεψαν τους μαθητές εξαιτίας των ασαφών διατυπώσεων και του όγκου.
Στις οικονομικές σχολές του 4ου πεδίου πιθανό να παρατηρηθεί αύξηση των βάσεων, αφού το μάθημα της Πληροφορικής και της Οικονομίας διευκόλυναν τους υποψηφίους. Όμως και στο πεδίο αυτό, όλα θα κριθούν μετά την τελική διόρθωση των γραπτών στα Μαθηματικά και την Έκθεση.
Καταληκτικά θα λέγαμε ότι καθοριστικό ρόλο στη διακύμανση των βάσεων θα έχει η συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι μαθητές και οι γονείς θα επιλέξουν σχολή ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους. Συνεπώς, η επιλογή αυτή θα επηρεάσει αξιόλογες σχολές της επαρχίας.
Ο μαθηματικός, από το ΘΕΤΙΚΟ Φροντιστήριο, κ. Κώστας Τζανιδάκης, αναφέρει πως σε μια χρονιά με πολλές και απρόβλεπτες δυσκολίες, οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι «εδώ» για να αξιολογήσουν και πάλι το σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος. Ζητούμενο βέβαια στην παρούσα φάση η σύγκριση των θεμάτων με τα περσινά, η αποτελεσματικότητα των μαθητών και η διακύμανση των βάσεων.
Είναι γεγονός ότι ο εγκλεισμός των μαθητών προκάλεσε εκνευρισμό και εξωστρέφεια, έδωσε όμως και την δυνατότητα σε τρίμηνη επανάληψη. Η ύλη στα φροντιστήρια είχε ολοκληρωθεί από τον Φεβρουάριο, περιορίστηκε τον Μάρτιο και οι μαθητές είχαν πολύ χρόνο να επαναλάβουν και να προσομοιώσουν πολλά θέματα.
Η φετινή χρονιά έχει μια θεμελιώδη διαφορά, την έλλειψη συντελεστών βαρύτητας (σ.β.) και μια ουσιαστική διαφορά στην εξέταση της Έκθεσης με τη Λογοτεχνία. Η Κοινωνιολογία που αντικατέστησε τα Λατινικά πέρασε αδιάφορα.
Κατά γενική ομολογία τα θέματα, σε σύγκριση με τα περυσινά, ήταν πιο απαιτητικά στα Αρχαία, τη Βιολογία, τη Χημεία και τουλάχιστον ισοδύναμα στα Μαθηματικά. ´Όμως η κλιμακούμενη και στρωτή ροή από την αρχή προς το τέλος εκτιμώ ότι θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από 8 – 17 , λιγότερα άριστα στα παραπάνω μαθήματα.
Συνυπολογίζοντας τη δυσκολία της Έκθεσης με Λογοτεχνία, τις πολύ καλές επιδόσεις σε Οικονομία και Η/Υ. Κάνω μια εκτίμηση για συγκράτηση των βάσεων στις Ανθρωπιστικές, Θετικές και Επιστήμες Υγείας. Με ανοδική τάση στις οικονομικές επιστήμες και κυρίως στις επιστήμες Υπολογιστών (προβλέπεται νέα άνοδος στην σχολή Η/Υ Ηρακλείου)», αναφέρει.
Ο κ. Τζανιδάκης λέει πως «όπως και να είναι, απευθυνόμενος στους μαθητές, η δουλειά έγινε. Εύκολα ή δύσκολα τα θέματα, ας μην ξεχνάμε ότι εισάγονται στις σχολές αυτοί που γράφουν καλύτερα από τους άλλους, χωρίς κατ’ ανάγκη να χρειάζονται 18άρια και 19άρια. Αυτό που επηρεάζει κυρίως τις βάσεις είναι ο αριθμός εισακτέων ανά σχολή. Είναι ώρα για ξεκούραση και διασκέδαση με πρωτόκολλο Covid – 19 … να μην ξεχνιόμαστε.
Προσοχή στο μηχανογραφικό, αφού η έλλειψη σ.β. θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές ισοβαθμίες. Είμαστε πάντα στη διάθεσή τους και στα μηχανογραφικά.
Να έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε και αισιοδοξία, όλα φαίνονται καλύτερα από την φωτεινή τους πλευρά…
Καλή αρχή!ª
Ο φιλόλογος, διευθυντής Φροντιστηρίων Πουκαμισάς & Πιστοποιημένου Κέντρου Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, κ. Μανόλης Μαυράκης, προβλέπει ότι οι βάσεις πέφτουν.
Προς το παρόν μόνο εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε για την κίνηση των βάσεων στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η επίδοση των υποψηφίων σε σχέση με την περσινή χρονιά μπορεί να μας δώσει μία πρώτη εικόνα.
Σύμφωνα λοιπόν με τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα προκύπτουν τα εξής:
Οι χαμηλότερες επιδόσεις στα Αρχαία Ελληνικά αλλά και την Νεοελληνική Γλώσσα – Λογοτεχνία θα πιέσουν προς τα κάτω της βάσεις του 1ου Επιστημονικού Πεδίου. Η πτώση θα είναι μικρή στα περιζήτητα τμήματα και μάλιστα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στα τμήματα της περιφέρειας η πτώση θα είναι μεγαλύτερη.
Οι δραματικά χαμηλές επιδόσεις στο μάθημα της Χημείας σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά και στη Φυσική αλλά και στην Νεοελληνική Γλώσσα – Λογοτεχνία θα έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση των βάσεων στις σχολές του 2ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου.
Αυτό θα αφορά και τις περιζήτητες σχολές, όπως Πολυτεχνικές, Ιατρικές κλπ.
Δεν αποκλείεται σε αρκετές περιπτώσεις από αυτές η πτώση να είναι θεαματική, ιδιαίτερα σε τμήματα «μεσαίας βαθμολογίας» της περιφέρειας !
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο και κυρίως τις οικονομικές σχολές , το επίπεδο των βάσεων θα διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα, χωρίς να αποκλείεται μια μικρή πτώση στα τμήματα της περιφέρειας.
Τα τμήματα Πληροφορικής όμως, όσα τουλάχιστον βρίσκονται και στο 2ο Επιστημονικό πεδίο θα κινηθούν πτωτικά.
Ένας παράγοντας πάντως που θα επηρεάσει τις βάσεις και ο όποιος δεν μπορεί να «εκτιμηθεί», καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο, είναι η κατάργηση των συντελεστών στα εξεταζόμενα μαθήματα.
Αναμένοντας λοιπόν τις βαθμολογίες των υποψηφίων… θα επανέλθουμε.