Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας

Μόλις ένα έγγραφο απομένει για να προχωρήσει το έργο της ανέγερσης του κτηρίου που θα στεγάσει το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τα όσα κάνει γνωστά στην «Π» η νόμιμη εκπρόσωπος της μελετητικής ομάδας, κ. Θεοδώρα Κυριαφίνη.

Σε απάντησή της στο ρεπορτάζ της «Π» για το γεγονός ότι το ΣΕΠ ακόμα περιμένει το κτήριό του, αναφέρει πως «παρατηρούμε πως διαδίδονται από μη γνώστες του θέματος ασάφειες και αναλήθειες λόγω έλλειψης γνώσης των πραγμάτων.

Θα θέλαμε να κάνουμε σαφές πόσο απλά και εύκολα είναι τα πράγματα όταν δεν παρερμηνεύονται. Και πόσο εύκολο είναι να υλοποιηθεί αυτό το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας. Αυτή τη στιγμή το θέμα έχει κολλήσει σε ένα – δύο ανθρώπους και μπορούμε να βοηθήσουμε να ξεκολλήσει.

Ενώ η κυβέρνηση το θέλει (σύμφωνα με τα λόγια του διευθυντή και του ΓΓ του Υπουργείου), ο περιφερειάρχης το θέλει και εδώ και χρόνια περιμένει να το στηρίξει οικονομικά, το Ευρωπαϊκό Σχολείο το θέλει και το περιμένει, ο κ. Πρύτανης περιμένει εδώ και ενάμιση χρόνο ένα έγγραφο από τις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ για να προωθηθεί για υπογραφή. Και οι επιβλέποντες του έργου στις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, που το γνώρισαν από πρώτο χέρι, το επικροτούν και είναι ενθουσιώδεις».

Σύμφωνα με το ιστορικό που έχει στην κατοχή της η «Π», όπως υποστηρίζει η κ. Κυριαφίνη, «φαίνεται ξεκάθαρα πως ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα πρακτικό κώλυμα. Όλα είναι θέμα προώθησης ενός εγγράφου από ΚΤΥΠ στον κ. Πρύτανη». Στο ιστορικό αναφέρεται πως το 2012 ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων και η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων προκήρυξαν Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το σχολείο στις Βούτες, σε οικόπεδο που παραχώρησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο

Το διαγωνισμό κέρδισε το αρχιτεκτονικό γραφείο «Θεοδώρα Κυριαφι νη – Φωτεινή Λυμπεριάδου και ΣΙΑ Ε.Ε. / Αρχιτεκτονική του Ευ Ζην. Ακολούθησαν μία σειρά από διαδικασίες, συναντήσεις των αρμοδίων και σήμερα «η Μελετητικη Ομά δα ει ναι σε αναμονη για να ολοκληρω σει την 3η φάση της Μελέτης Εφαρμογή ς με τα τελικα σχε δια λεπτομερειω ν και τα τευ χη Δημοπρα τησης, ώστε να μπορέσει να ξεκινη σει α μεσα η υλοποίηση του σχολείου» αναφέρεται στο ιστορικό.

Η εκπρόσωπος της ομάδας τονίζει πως «το έργο ούτε περισσότερο στοιχίζει από όλα αυτά τα κτήρια που κτίζονται γύρω μας, ούτε ο αριθμός των μαθητών που θα φιλοξενήσει είναι μεγάλος για πρότυπο σχολείο που θα έχει αυξημένη ζήτηση. Πρόκειται για 4 σχολεία ουσιαστικά και όχι ένα. Νηπιαγωγείο με 60 μαθητές, Δημοτικό με 300 και Γυμνάσιο μαζί με Λύκειο 420.

Ούτε ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, ο οποίος είναι καθαρά θέμα σωστού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, ούτε η ανθρωπιστική κλίμακά του και η φιλόξενη αρχιτεκτονική του ανεβάζουν το κόστος. Πρόκειται για ένα έργο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο όχι μόνο θα έχει γίνει απόσβεση, αλλά θα έχει μηδαμινό κόστος ενεργειακής κατανάλωσης καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, σε αντίθεση με άλλα σχολεία και κτήρια που κτίζονται με εσφαλμένο σχεδιασμό σήμερα και είναι ενεργοβόρα.

Πέραν αυτού, λόγω της φιλοσοφίας του σχεδιασμού του, προσδίδεται μία ιδιαίτερη κοινωνική διάσταση, η οποία θα το καταστήσει πρότυπο για την εκπαίδευση.

Γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση εγγραφών για το συγκεκριμένο σχολείο από όλη την ευρύτερη περιοχή. Εξάλλου θα χρησιμοποιείται ταυτόχρονα και από το Πανεπιστήμιο για συνέδρια, σεμινάρια κλπ., θα αξιοποιείται όλους τους μήνες και όλες τις μέρες του χρόνου, και θα αποτελέσει έναν κοινό τόπο πολιτισμού και εκπαίδευσης, ένα φυτώριο ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου».