φοιτητές

Σε αχαρτογράφητα νερά κινούνται φέτος τόσο οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων όσο και τα πανεπιστήμια αφού το φετινό σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ είναι ένα πρώτο τεστ των αλλαγών που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.

Αυτές τις μέρες, τα πανεπιστήμια στέλνουν τις προτάσεις τους στο Υπουργείο για τους συντελεστές της βάσης εισαγωγής για τα γενικά μαθήματα και τα ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ήδη το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο έχουν καταρτίσει τις προτάσεις τους, βάσει όσων ζητούν τα τμήματά τους. Όμως, κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά πώς θα επηρεαστούν τελικά οι βάσεις εισαγωγής.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει ο αριθμός των εισακτέων που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί από το Υπουργείο.

Δύο πράγματα θεωρούνται σχεδόν σίγουρα, πολλοί υποψήφιοι με χαμηλές βαθμολογίες θα μείνουν εκτός αμφιθεάτρων, ενώ κάποια τμήματα κυρίως σε περιφερειακά ΑΕΙ, θα δεχτούν ελάχιστους εισακτέους.

Τι ορίζει η απόφαση του Υπουργείου

Υπενθυμίζεται ότι με Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως καθορίστηκαν τα όρια του συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), που αποτελεί από φέτος και στο εξής προϋπόθεση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αναλυτικότερα, ορίστηκαν ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της Ε.Β.Ε. των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι τιμές 0,80 και 1,20 αντίστοιχα. Επίσης, ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ορίστηκαν οι τιμές 0,70 και 1,10 αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι ως συντελεστής της ΕΒΕ μπορεί να οριστεί αριθμός με έως δύο δεκαδικά ψηφία, ο οποίος βρίσκεται εντός του ανωτέρω διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΒΕ, που θεσπίστηκε με τον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν 4777/2021 και θα ισχύσει από τις Πανελλαδικές εξετάσεις της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, καθορίζεται ως ο μέσος όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου.

Από εκεί και πέρα, κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως δική του ΕΒΕ ένα ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου. Το ποσοστό αυτό θα κυμαίνεται, με βάση τα παραπάνω, μεταξύ του 80% και 120%.

Για παράδειγμα, εάν ο μέσος όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου είναι το 10/20 και ένα πανεπιστημιακό τμήμα επιλέξει να ορίσει την ΕΒΕ του στο 90% του μέσου όρου (συντελεστής 0,90), αυτό σημαίνει ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στο εν λόγω τμήμα θα είναι το 9.

Οι προτάσεις των ΑΕΙ

Ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος κ. Μιχάλης Παυλίδης
Ο κ. Παυλίδης

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα και έκανε αποδεκτές τις προτάσεις των τμημάτων του. Οι βάσεις κυμαίνονται από 0,8 ως 1,2.

Ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος, κ. Μιχάλης Παυλίδης, αναφέρει πως το νέο μέτρο δεν θα επηρεάσει τις υψηλόβαθμες σχολές, όπως είναι η Ιατρική, που η βάση της κυμαίνεται στα 18.500 μόρια.

Αν, όμως, ένα τμήμα έχει βάση 12.000 και θέσει συντελεστή υψηλό, τότε οι υποψήφιοι θα πρέπει να γράψουν πάνω από 14, για παράδειγμα, με αποτέλεσμα πολλοί να μείνουν εκτός.

Ο κ. Παυλίδης αναφέρει πως αναμένουμε και τον αριθμό των εισακτέων. Ακόμα, δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει το σύστημα με τα διπλά μηχανογραφικά που και πάλι ισχύει φέτος για πρώτη φορά.

Τονίζει πως «δεν μπορεί κανείς να κάνει προβλέψεις. Υπάρχουν τμήματα που είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, όμως τις υψηλόβαθμες σχολές δεν τις επηρεάζει».

Τα πανεπιστήμια είχαν ζητήσει να έχουν λόγο στον αριθμό των εισακτέων, όπως είναι γνωστό κάθε χρόνο το Υπουργείο ζητά τις προτάσεις των τμημάτων και τελικά ορίζει πολύ υψηλότερο αριθμό.

Οι όποιες εκτιμήσεις γίνονται με βάση τα περσινά δεδομένα.

Ο αντιπρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, κ. Μανώλης Δρακάκης
Ο κ. Δρακάκης

Ο αντιπρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, κ. Μανώλης Δρακάκης, αναφέρει πως τα περισσότερα τμήματα προτείνουν τον ελάχιστο συντελεστή με εξαίρεση τα δύο πιο δημοφιλή, τα Κοινωνικής Εργασίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού που βρίσκονται στο Ηράκλειο.

Υπάρχει ο φόβος να μείνει κενό το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στον Άγιο Νικόλαο αλλά και στο Ρέθυμνο το Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια τι θα γίνει, όλες οι εκτιμήσεις γίνονται με ό,τι συνέβη την περσινή χρονιά.

Ο κ. Δρακάκης αναφέρει πως πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν όλα τα περιφερειακά Ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.