Κι ενώ όλη η εκπαιδευτική κοινότητα αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν από τη νέα σχολική χρονιά, οι χθεσινές δηλώσεις της υπουργού ήρθαν περισσότερο να προβληματίσουν παρά να φωτίσουν ένα ομιχλώδες τοπίο.
Αναφορικά με τη χρήση μάσκας από τα παιδιά όλων των τάξεων, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι η μάσκα αποτελεί ασπίδα για την υγεία των παιδιών, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τη φορούν όλη την ώρα στο σχολείο, αλλά μόνο στους εσωτερικούς χώρους.
Η υπουργός διευκρίνισε επίσης ότι δεν θα είναι υποχρεωμένοι οι μαθητές να φορούν τη μάσκα κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων ή κατά την ώρα του μαθήματος της γυμναστικής.
«Η χρήση της μάσκας θα είναι στους εσωτερικούς χώρους. Στους εξωτερικούς θα είναι μόνο αν υπάρχει συνωστισμός» ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός και πρόσθεσε:
«Στους εξωτερικούς, στη γυμναστική ή στα διαλείμματα κ.ο.κ. δεν θα χρειάζεται τα παιδιά, οποιασδήποτε ηλικίας να φοράνε μάσκα», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
«Η μάσκα είναι ένα προσωπικό αντικείμενο που θωρακίζει τον καθένα από μας. Είναι ευθύνη του καθενός να προμηθεύσει μία υφασμάτινη μάσκα η οποία μπορεί να πλένεται. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα υπάρξουν οδηγίες από τους ειδικούς, τόσο για το ποιες μάσκες είναι ενδεδειγμένες όσο για το πώς θα πρέπει να τις χρησιμοποιούν τα παιδιά», επισήμανε ακόμη η κ. Κεραμέως.
Η υπουργός έκανε ξανά σαφές σε όλους τους τόνους ότι οι αποφάσεις που λαμβάνει δεν είναι προσωπικές, αλλά βασίζονται στις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, κάνοντας σαφές πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους ειδικούς επιστήμονες.
Οι διευκρινίσεις πάντως Κεραμέως ήρθαν να εντείνουν ακόμα περισσότερο το κλίμα σκεπτικισμού που έχει διαμορφωθεί, με δεδομένο ότι για πολλούς, ο περιορισμός χρήσης μάσκας εντός των σχολικών μονάδων εκλήφθηκε ως υπαναχώρηση της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή ακόμα περισσότεροι και κυρίως εκπαιδευτικοί, θεωρούν πως το μέτρο χρήσης μάσκας είναι ανεφάρμοστο στην πράξη, ειδικότερα για τις μικρότερες ηλικίες και εντελώς άνευ ουσίας για τμήματα στα οποία φοιτούν 25 μαθητές.