ΕΑΠ

Θα… ξενιτευτούν και φέτος οι Κρητικοί φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου που καλούνται να μεταβούν σε Αθήνα ή και Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν μαθήματα και να δώσουν εξετάσεις.

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φοιτητών και Αποφοίτων ΕΑΠ, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΑΠ, κ. Οδυσσέα- Ιωάννη Ζώρα, αναφέρει πως «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας, στη φετινή κατανομή των φοιτητών σε τμήματα για την παρακολούθηση των ΟΣΣ (ομαδικών συμβουλευτικών συναντήσεων) δεν ελήφθη υπόψη η πρώτη επιλογή τους (ή και η δεύτερη), εκείνη της δια ζώσης παρακολούθησης, σε τμήματα τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στα παραρτήματα του ΕΑΠ στην Κρήτη, βάσει του ικανού αριθμού συμμετεχόντων σε αυτά.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τις περιπτώσεις φοιτητών του 3ου εξαμήνου του τετραετούς πτυχιακού προγράμματος στη «Δημόσια Διοίκηση», του «Ευρωπαϊκού» και «Ελληνικού Πολιτισμού», καθώς και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Διαχείριση Τεχνικών Έργων»

. Επίσης είναι ορατός κίνδυνος το ΕΑΠ να χάσει επί της ουσίας τα παραρτήματα του στην Κρήτη  (Χανιά και Αρχάνες), διότι ενώ μέχρι πέρυσι ο απαιτούμενος αριθμός φοιτητών για τη δημιουργία δια ζώσης τμήματος ήταν 8 ξαφνικά φέτος αυξήθηκε σε 15.

Πολλοί από τους φοιτητές αυτούς (εργαζόμενοι, γονείς ή άνεργοι), η πλειονότητα των οποίων έχουν δηλώσει τρείς θεματικές ενότητες και κατοικούν στην Κρήτη, δεν τοποθετήθηκαν καν στη δεύτερη επιλογή τους σε ηλεκτρονικά τμήματα.

Κατανεμήθηκαν σε τμήματα δια ζώσης παρακολούθησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και καλούνται να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην επιπλέον σημαντική δαπάνη μετακίνησης τους από και προς την Κρήτη, συχνά και της αναγκαστικής παραμονής τους στα αστικά κέντρα.

Το πρόβλημα δε, λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις με τον ορισμό εξεταστικών κέντρων σε θεματικές εκτός Κρήτης.

Οι όποιες μεμονωμένες καταθέσεις προβλημάτων  και αιτημάτων φοιτητών έως σήμερα, είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά, στα αρμόδια τμήματα του ΕΑΠ δεν έτυχαν καμίας απάντησης».

Οι φοιτητές τονίζουν, ακόμα, πως «πιστεύουμε πως η κατανομή των φοιτητών της Κρήτης, η κατάργηση τμημάτων δια ζώσης παρακολούθησης και εξεταστικών κέντρων στα παραρτήματα της Κρήτης, υλοποιήθηκε χωρίς γεωγραφική μελέτη και αξιολόγηση των αντικειμενικών δυσχερειών μετάβασης από μια νησιωτική περιοχή σε ένα αστικό κέντρο και αντιστρόφως (δαπάνη, καιρικές συνθήκες κ.ά.).

Αποδυναμώνει την Περιφέρεια και το ρόλο των παραρτημάτων της Κρήτης. Αδικεί τον μεγάλο αριθμό των Κρητών φοιτητών που στηρίζουν και συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομική ευημερία του ΕΑΠ και δικαιούνται ίσης μεταχείρισης.

Σεβόμενοι την προσφορά σας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, την ακαδημαϊκή κοινότητα και γενικότερα στον τόπο μας και επισημαίνοντας ότι για πρώτη και από όλη την Ελλάδα,  την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά λειτούργησε πιλοτικά στις Αρχάνες με μεγάλη επιτυχία το  Περιφερειακό  Εξεταστικό Κέντρο του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου στην Κρήτη. Όμως την ακαδημαϊκή χρονιά που διανύουμε  οι Κρήτες φοιτητές θα αναγκαστούν να μεταβούν στην Αθήνα για τις εξετάσεις.

Το εξεταστικό κέντρο στις Αρχάνες  ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα του συλλόγου για  παροχή ισότιμων εκπαιδευτικών ευκαιριών στους φοιτητές  της Κρήτης οι οποίοι διευκολύνθηκαν και  απαλλάχθηκαν από την  οικονομική  επιβάρυνση,  που κάθε θεματική ενότητα απαιτούσε για μετάβαση στην Αθήνα.

Λειτούργησε για όλες τις θεματικές ενότητες των ετήσιων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων καθώς επίσης και για εξαμηνιαίες θεματικές ενότητες  τόσο στις τακτικές όσο και στις επαναληπτικές εξεταστικές περιόδους.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούμε όπως οριστεί στο Ηράκλειο μια συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας μαζί σας, προκειμένου να συζητηθούν από κοινού και να κατατεθούν αναλυτικότερα και ονομαστικά τα αιτήματα των φοιτητών, με στόχο την επίλυση τους, καθώς και θέματα που αφορούν τόσο στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Προγραμμάτων ΕΠΟ και ΕΛΠ, όσο και την αναβάθμιση των προγραμμάτων και συγγραμμάτων του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου».