οι προτεινόμενες δράσεις του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της βίας στα Πανεπιστήμια
Σε τρεις άξονες οι προτεινόμενες δράσεις του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της βίας στα Πανεπιστήμια

Η ίδρυση σώματος προστασίας των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η συνολική αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας στα πανεπιστήμια και η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας, ήταν οι τρεις βασικοί άξονες που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε με τους πρυτάνεις όλης της χώρας.

Με αφορμή τα πρωτοφανή γεγονότα κατά τα οποία άγνωστοι πέρασαν στο λαιμό του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ πινακίδα που έγραφε «αλληλεγγύη στις καταλήψεις», ο πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα «άτυπου φασισμού» όπως τα χαρακτήρισε, παράλληλα με τις πράξεις ατόμων που δρουν στη λογική του «παρακράτους».

«Αυτός ο ιδιότυπος φασισμός, γιατί περί φασισμού πρόκειται άσχετα αν φορά άλλον ιδεολογικό μανδύα, θα τελειώσει» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει:

«Και καθώς η Ελλάδα θα μπει στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν θα φοβηθεί αυτούς τους εκφραστές του παρακράτους και θα αναμετρηθεί μαζί τους και τελικά θα τους νικήσει».

Από την πλευρά της η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη διάρκεια της παρέμβασής της ανέλυσε τις προτάσεις οι οποίες, όπως είπε, «πρέπει να προσαρμοστούν στην ιδιαιτερότητα κάθε ιδρύματος», ενώ τόνισε ότι «αυτή η αποτρόπαια εικόνα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο κινητοποιεί ακόμη περισσότερο την κοινωνία».

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την ακαδημαϊκή κοινότητα θα καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των Πανεπιστημίων.

Οι Πρυτάνεις, στο πλαίσιο των τοποθετήσεων τους, υποστήριξαν ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση κι ότι απαιτείται, πέραν της συνεργασίας με την πολιτεία, η κινητοποίηση της πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε να τελειώσουν τα φαινόμενα ανομίας. Ανέφεραν ωστόσο ότι έχουν γίνει βήματα βελτίωσης σε σύγκριση με το παρελθόν.

«Εννοείται ότι μέχρι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές θα πρέπει να ενεργοποιηθούν διατάξεις που ήδη ισχύουν, όμως συναντούν τον δισταγμό ή μερικές φορές και τον φόβο εκείνων που οφείλουν να τις θέσουν σε κίνηση» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος και υπεραμύνθηκε των μέχρι τώρα πολιτικών της κυβέρνησης στην κατεύθυνση βελτίωσης της εικόνας που παρουσιάζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

«Αυτό το οποίο πιστεύω, για το οποίο είμαι σίγουρος, είναι ότι η κοινωνία είναι απολύτως έτοιμη να κάνει το τολμηρό βήμα οριστικής απελευθέρωσης των Πανεπιστημίων από το παρακράτος» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει:

«Και αυτό είναι σημαντικό να το αντιληφθούν πια σήμερα όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Η καταδίκη της βίας πρέπει να είναι ενιαία, χωρίς επιφυλάξεις, χωρίς αστερίσκους, χωρίς «ναι μεν αλλά». Γιατί μέσα από κάθε μικρό κενό στη στάση των πολλών πέρνα το δηλητήριο των λίγων τραμπούκων και η δημοκρατική άμυνα θα πρέπει να είναι καθολική».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός παράλληλα «το τελευταίο περιστατικό ντροπής πιστεύω ότι πρέπει να κινητοποιήσει τον καθένα ξεχωριστά. Είναι στο χέρι όλων μας να στερήσουμε το οξυγόνο από αυτούς τους σάπιους πνεύμονες του περιθωρίου, γιατί ακριβώς αυτή είναι και η διαφορά ανάμεσα στα καθαρά πρόσωπα της πλειοψηφίας και στις σκοτεινές κουκούλες της μειοψηφίας. Και η δράση της κορυφής πρέπει πάντα να αντλεί τη δύναμή της από την αποδοχή της βάσης».

Αναφέρεται ότι από την πλευρά της κυβέρνησης στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Βασίλης Διγαλάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Απόστολος Δημητρόπουλος, ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Στην τηλεδιάσκεψη μετείχε επίσης ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Περικλής Μήτκας.

Εκπροσωπώντας τα Πανεπιστήμια, στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι Πρυτάνεις του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Μπουραντώνης, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Κίντζιος, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Νικόλαος Τρανός, του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών Χριστίνα Κουλούρη, του Πανεπιστημίου Πειραιώς Άγγελος Κότιος, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στυλιανός Κατρανίδης, του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, του Πανεπιστημίου Κρήτης Γεώργιος Κοντάκης, του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, του Πανεπιστημίου Αιγαίου Βιτσιλάκη Χρυσή, του Ιόνιου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Μαρία Νικολαΐδη, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Κατσής, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παναγιώτης Καλδής, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Αθανάσιος Καίσης (Πρόεδρος Δ.Ε.), του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νικόλαος Κατσαράκης και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας.