Με «όπλα» τα self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές και τον εμβολιασμό των καθηγητών και δασκάλων από αδιάθετες δόσεις εμβολίων, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
Η αρχή ενδέχεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και σειρά θα πάρουν τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά.
Τη βούληση του Υπουργείου Παιδείας να ανοίξουν σχολικές μονάδες από την ερχόμενη εβδομάδα επιβεβαίωσε χθες η αρμόδια υπουργός, κ. Νίκη Κεραμέως.
Όπως ανέφερε, εξετάζεται -σε πρώτη φάση- η διά ζώσης λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων. «Γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία» τόνισε.
Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο θα έχει η αρμόδια Επιτροπή των ειδικών, η οποία θα συνεδριάσει στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας για να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πρόταση του υπουργείου για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σημειώνεται ότι στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας προβλέπεται η διά ζώσης λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων με την παράλληλη διενέργεια self-test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς κάθε εβδομάδα, «για να θωρακιστεί η εκπαιδευτική κοινότητα». Όπως εξήγησε η κ. Κεραμέως, προβλέπεται τα τεστ να πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στο σπίτι. Σε περίπτωση που το τεστ βγαίνει θετικό, προβλέπεται επαναληπτικό σε ένα από τα κέντρα, όπου διενεργούνται τα τεστς.
Επιπλέον, όσον αφορά τον προγραμματισμό του σχολικού έτους, έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν θα διεξαχθούν μαθήματα κατά τις ημέρες του Πάσχα, ότι θα υπάρξει παράταση του σχολικού έτους μέσα στον Ιούνιο, καθώς, επίσης, ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά εντός Ιουνίου (με τη μειωμένη ύλη που ήδη έχει ανακοινωθεί).
Για τη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων αλλά και το άνοιγμα των υπόλοιπων εκπαιδευτικών δομών, ακόμη το Υπουργείο δεν έχει λάβει κάποια απόφαση. Γενικότερα, για το άνοιγμα των δομών τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί, ενώ θεωρείται ακόμη πολύ νωρίς για να εξεταστεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής ή όχι των προαγωγικών εξετάσεων.
“Ναι μεν αλλά, από γονείς και εκπαιδευτικούς”
Ο τρόπος που θα γίνονται τα υποχρεωτικά τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών προβληματίζει την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ θεωρείται πως θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν οι δάσκαλοι και καθηγητές τεθούν σε προτεραιότητα όσο αφορά στους εμβολιασμούς και δεν αξιοποιούνται μονάχα τα αδιάθετα.
Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Γιάννης Καραγιαννίδης, αναφέρει στην «Π» πως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, δεν ξέρει κατά πόσο τα αδιάθετα εμβόλια θα καλύψουν όλους τους εκπαιδευτικούς.
Αυτή τη στιγμή γίνεται εκδήλωση ενδιαφέροντος και θα πρέπει οι καθηγητές να είναι σε ετοιμότητα να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα όταν τους ζητηθεί.
Σημειώνει πως τα ειδικά σχολεία, το προσωπικό αλλά και οι μαθητές άνω των 16 ετών, είναι ήδη σε προτεραιότητα, ως ξεχωριστή ομάδα, ωστόσο οι εμβολιασμοί δεν έχουν ξεκινήσει.
Πρόκειται για σχολεία που δεν έκλεισαν ποτέ και υπάρχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντί τους.
Σημειώνεται πως η περίπτωση με τα αδιάθετα εμβόλια αφορά στους «μάχιμους» εκπαιδευτικούς, όσους βρίσκονται στις τάξεις και δεν είναι σε διοικητική, για παράδειγμα, θέση.
Αναφορικά με τα τεστ, δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση για το πώς θα γίνονται.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και διευθυντής του 45ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου, κ. Χρήστος Ντρουμπογιάννης, αναφέρει πως τα μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο προκύπτουν ορισμένα ερωτηματικά. Παρόλο που τα τεστ θα είναι υποχρεωτικά, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ο προγραμματισμός και το πλαίσιο του πώς θα γίνονται, από ποιον και αν αρκούν τα τεστ για όλους.
Στη σωστή κατεύθυνση είναι και ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, ωστόσο, δε θα έπρεπε να γίνεται από τα αδιάθετα εμβόλια αλλά να αφορά όλους τους δασκάλους και καθηγητές. «Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι στις ομάδες προτεραιότητας για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία», αναφέρει.
Ο διευθυντής του 2ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Κώστας Κωνσταντίνου, αναφέρει πως ήδη συγκεντρώνονται υπεύθυνες δηλώσεις από όσους καθηγητές θέλουν να εμβολιαστούν.
Όπως λέει, αυτό το μέτρο είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά θα έπρεπε να είχε γίνει και πιο νωρίς.
Για τα τεστ, αναφέρει πως είναι θετική κίνηση, αλλά υπάρχουν ακόμα ασάφειες για το πώς θα γίνονται.
Κινητοποιήσεις από γονείς
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, κ. Πολύδωρος Κουτσαυτάκης, αναφέρει πως αίτημα των γονέων είναι τα σχολεία να ανοίξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με ασφαλή μέτρα.
Για τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών, αναφέρει πως θα πρέπει να γίνουν συντεταγμένα και όχι από τα… περισσεύματα.
Το μέτρο με τα τεστ είναι θετικό, ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί ο τρόπος που θα γίνονται. Αν το κάνει ο καθένας στο σπίτι του μπορεί το αποτέλεσμα να μην είναι έγκυρο ή ακόμα και να μη μεταφέρεται το αληθές αποτέλεσμα στα σχολεία.
Οπότε θα πρέπει να γίνονται υπό την ομπρέλα ενός δημοσίου φορέα που θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα του αποτελέσματος.
Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Γονέων αναφέρει πως «η απαράδεκτη κατάσταση με κλειστά σχολεία δεν πάει άλλο! Όλοι οι γονείς πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας και να αντιδράσουμε».
Οργανώνονται παραστάσεις διαμαρτυρίας την Πέμπτη 1 Απριλίου στη 1 το μεσημέρι, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και την Παρασκευή 2 Απριλίου, στη 1 το μεσημέρι, στον Δήμο Ηρακλείου.
Σε ψήφισμα που καλούνται να υπογράψουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Μετά από ένα χρόνο πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τη δική της ευθύνη!
Διεκδικούμε:
- 15 μαθητές ανά τμήμα.
- Πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών με βάση τις νέες αυξημένες ανάγκες.
- Επαρκές και μόνιμο προσωπικό καθαριότητας.
- Επαναλαμβανόμενα δωρεάν προληπτικά τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
- Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.
- Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών.
- Να στηριχθούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξη.
- Πρόσληψη σχολιάτρων για κάθε σχολική μονάδα.
- Επιπλέον μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών.
- Να μην εφαρμοστεί ειδικά φέτος η τράπεζα θεμάτων ούτε το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
- Ιδιαίτερη μέριμνα για τα ειδικά σχολεία και τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής»