πανελλήνιες εξετάσεις

Κάθε χρόνο, λίγες βδομάδες πριν από τις πανελλήνιες εξετάσεις, τα θρανία της Γ΄Λυκείου αδειάζουν. Φέτος, πολλά παιδιά προτιμούν να μένουν σπίτι για να μελετούν και λόγω κοροναϊού. Δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι που φοβούνται πως μπορεί να νοσήσουν και να μην καταφέρουν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις. Μόνο μια ματιά να ρίξει κανείς στον χάρτη με τα κλειστά σχολεία που δίνει στη δημοσιότητα του Υπουργείο, καταλαβαίνει την έκταση του προβλήματος.

Το Υπουργείο Παιδείας χθες έκανε δεκτό αίτημα που είχε λάβει και από το Ηράκλειο και αποφάσισε το διδακτικό έτος να ολοκληρωθεί νωρίτερα, προκειμένου ακόμα και σε περίπτωση νόσησης, να έχει λήξει η περίοδος καραντίνας.

Συγκεκριμένα, τελευταία ημέρα μαθημάτων για το φετινό διδακτικό έτος των ημερησίων και εσπερινών Γυμνασίων, Ειδικών Γυμνασίων, ημερησίων και εσπερινών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, Ειδικών Λυκείων και Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) ορίζεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021. Για τη Γ’ τάξη όλων των λυκείων τα μαθήματα θα λήξουν την Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2021.

Ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Γιάννης Καραγιαννίδης, είπε στην «Π» πως ήταν ένα αίτημα που είχε μεταφερθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αφού υπήρχε ανησυχία τόσο από μαθητές, όσο και από εκπαιδευτικούς.

Ο διευθυντής του 2ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Κώστας Κωνσταντίνου, ανέφερε πως η σχολική κοινότητα προτιμά να υπάρχει ένα δεκαήμερο ασφαλείας πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Όπως είπε, κάθε χρόνο τα θρανία αδειάζουν, φέτος ακόμα περισσότερο λόγω κοροναϊού.

Οι υποψήφιοι στην Κρήτη

Σημειώνεται πως στις φετινές εξετάσεις θα λάβουν μέρος 6.495 υποψήφιοι σε όλη την Κρήτη, 4.797 υποψήφιοι ΓΕΛ (εκ των οποίων 287 προφορικά εξεταζόμενοι) και 1.698 υποψήφιοι ΕΠΑΛ (εκ των οποίων 251 προφορικά εξεταζόμενοι). Σε επίπεδο Περιφέρειας θα λειτουργήσουν δύο ειδικά εξεταστικά κέντρα για τα ΕΠΑ.Λ. (ένα στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά) και έξι ειδικά εξεταστικά κέντρα για τα ΓΕ.Λ. (τρία στο Ηράκλειο,  ένα στα Χανιά, ένα στο Ρέθυμνο και ένα στο Λασίθι).

 

Πιο… ευέλικτο πρωτόκολλο

Το νέο πλαίσιο διαχείρισης κρουσμάτων κοροναϊού στα σχολεία ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με το οποίο ακόμα και περίπτωση συρροής περισσότερων από τεσσάρων κρουσμάτων στο ίδιο σχολείο, «δεν πρέπει να οδηγεί αυτόματα και με ευκολία στην αναστολή της λειτουργίας όλης της σχολικής μονάδας».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, προϋπόθεση για την επιλογή αυτή είναι η διερεύνηση και κατά το δυνατόν τεκμηρίωση του ενδεχομένου ενδοσχολικής μετάδοσης και διασποράς, «μετά από ουσιαστική εκτίμηση κινδύνου και αξιολόγηση των τοπικών επιδημιολογικών και ιολογικών δεδομένων».Μάλιστα, στα κρούσματα αυτά δεν θα πρέπει να προσμετρώνται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής ή άλλης εξωσχολικής μετάδοσης.

Μαθητής ή μέλος του προσωπικού που είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19, επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού -χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών- και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.

Σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή, μπορεί το απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων να φθάσει τις 20 ημέρες, σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού και εξαιρείται της υποχρέωσης του self test για διάστημα 90 ημερών από τη διάγνωση. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων κοροναϊού κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού, θα πρέπει να γίνεται διαγνωστικός εργαστηριακός έλεγχος με ταχύ τεστ ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή με μοριακό έλεγχο (RT-PCR) σε δομή υγείας.

Στις νέες οδηγίες διευρύνεται αριθμητικά η έννοια της συρροής κρουσμάτων σε σχέση με το προηγούμενο υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας. Συγκεκριμένα αυξάνεται κατά ένα ο αριθμός των κρουσμάτων που θεωρούνται συρροή, δηλαδή από δύο ή τρία επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 σε «τέσσερα ή περισσότερα».