Μέρα – ορόσημο για την Κρήτη και το χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, στο σύνολό της, ήταν η χθεσινή με την τελετή για την έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Το ΤΕΙ Κρήτης ανήκει πια στο παρελθόν, η πορεία του, όμως, ήταν εκείνη που του εξασφάλισε την ένταξή του στον πανεπιστημιακό χώρο.
Συγκίνηση και ενθουσιασμός ήταν τα δύο συναισθήματα που επικράτησαν στην τελετή, όπου παρευρέθηκε ο υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Γαβρόγλου.
Ο ίδιος, σε ερώτηση της «Π» για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ομόσπονδου Πανεπιστημίου στην Κρήτη, απάντησε πως «θα έχετε παρακολουθήσει ότι ο τρόπος που λειτουργήσαμε ήταν να συνεννοηθούν οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι, τα άτομα που εμπλέκονται άμεσα σε αυτά τα εγχειρήματα. Υπήρξε μία αποστασιοποίηση και του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης από αυτό το εγχείρημα.
Η ζωή συνεχίζεται, νομίζουμε ότι είναι ένα πολύ ρεαλιστικό ενδεχόμενο η απόκτηση ενός εξαιρετικά ισχυρού και πολύ μεγάλου Πανεπιστημίου» και πρόσθεσε πως είναι στο χέρι, κατ’ αρχάς, των Ιδρυμάτων να προχωρήσουν σε τυχόν συζητήσεις.
Η χθεσινή μέρα, πάντως, ανήκε αποκλειστικά στο 24ο Πανεπιστήμιο της χώρας, το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και ο πρύτανής του, κ. Νίκος Κατσαράκης, τόνισε πως «το ΤΕΙ Κρήτης καταργήθηκε και ιδρύθηκε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με έδρα το Ηράκλειο και εγκαταστάσεις σε όλες τις πόλεις της Κρήτης». Τόνισε πως τίθενται στο εξής υψηλοί στόχοι και επιθυμία όλων είναι το Ίδρυμα να αποτελέσει ακαδημαϊκό πόλο έλξης για τη Μεσόγειο, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο».
Μια “αγκαλιά” για το νέο Ίδρυμα
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος ευχήθηκε καλή πορεία στους φοιτητές και το προσωπικό του Ιδρύματος ενώ έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Κατσαράκη για την προσπάθεια που κατέβαλε προκειμένου να γίνει ένα όνειρο πραγματικότητα. Για μία σκληρή προσπάθεια που διήρκησε πολύ καιρό έκανε λόγο ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός, και τόνισε πως ο Δήμος θα σταθεί στο πλευρό του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.
Συγκινημένη δήλωσε η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης , κ. Μαρία Κοζυράκη, η οποία έκανε λόγο για ένα στοίχημα που κερδήθηκε και ένα άλλο μεγαλύτερο που το Ίδρυμα οφείλει να κερδίσει και πάλι. Στη συνέχεια, ανέβηκε στο βήμα, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, κ. Ελένη Μαυρομμάτη.
Π.Κ.: “Δεν είμαστε ανταγωνιστές”
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ιωάννη Καρακάση. «Ευχόμαστε η νέα αρχή που σηματοδοτείται από τη μετονομασία του ΤΕΙ Κρήτης σε Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο να δικαιώσει μόνο τις θετικές προσδοκίες που φέρνει μαζί της».
Αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο Ιδρυμάτων, την πρωτοβουλία της πρυτανικής αρχής του Π.Κ. για τη δημιουργία της Επιτροπής Συντονισμού Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων (ΕΣΑΕΙ). Τόνισε πως «όχι, το Πανεπιστήμιο Κρήτης δε σας βλέπει ούτε σας είδε ποτέ ανταγωνιστικά. Δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να εύχεται την αποτυχία σας.
Αντιθέτως, θα είναι δίπλα σας με όποιο τρόπο μπορεί να συνδράμει. Η ευχή για το «θάνατο της κατσίκας του γείτονα» δεν ταιριάζει σε επιστήμονες ούτε σε υπεύθυνους πολίτες γενικώς». Σημείωσε, ακόμα, πως τα δύο Ιδρύματα έχουν κοινά προβλήματα, πάντα είχαν και, δυστυχώς, επιδεινούμενα.
«Η διασπορά σε έξι πόλεις της Κρήτης ικανοποιεί ορισμένους δημάρχους αλλά δε συμβαδίζει με τις ανάγκες ενός σύγχρονου ακαδημαϊκού Ιδρύματος (το ξέρετε όπως και εμείς). Η αλόγιστη αύξηση των εισακτέων χωρίς τις ανάλογες υποδομές και την εξασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων δεν είναι χάρη προς τους φοιτητές αλλά υποβάθμιση των σπουδών τους και σπατάλη του χρόνου τους», ανέφερε.
Μίλησε, ακόμα, για μια απίθανη γραφειοκρατία και για ρυθμίσεις, σε ανατριχιαστική λεπτομέρεια, όλων των πτυχών της λειτουργίας των Ιδρυμάτων που στην ουσία δεν εξυπηρετούν την αυτοτέλεια και διεθνοποίησή τους.
«Δεν θα επεκταθώ σε αυτά, μέρα που είναι. Αλλά ίσως κάποτε θα πρέπει να υπερασπιστούμε την ακαδημαϊκότητα ως ιδέα και ως ουσία. Αν θέλουμε να υπάρξουμε και αύριο και αν δεν θέλουμε να μας προσάψουν οι επόμενες γενιές ότι δε σκεφτήκαμε και δε μιλήσαμε όταν ήταν ακόμη καιρός», είπε με νόημα. Τέλος, είπε πως «το μόνο σίγουρο είναι ότι το Πανεπιστήμιο του αύριο θα είναι διαφορετικό και ο ρόλος των δασκάλων του επίσης. Και για να χρησιμοποιήσω μια φράση του Λουίς Κάρολ από την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων που την διατυπώνει η κόκκινη βασίλισσα «Πρέπει να τρέχεις όσο αντέχεις για να μένεις στην ίδια θέση, αν θέλεις να προχωρήσεις, πρέπει να τρέχεις δυο φορές πιο γρήγορα». Στον αγώνα αυτό, ελπίζω να τρέξουμε μαζί».
Συγκίνηση, αιτήματα, οράματα
Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, τόνισε πως σηματοδοτείται μία νέα εποχή στο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης για το νησί μας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεργασία του ΙΤΕ με το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ που στο εξής θα είναι ακόμα πιο στενή.
Προσωπικό τόνο είχε η ομιλία του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μανώλη Καρτσωνάκη, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα φοιτητικά του χρόνια στο Ίδρυμα. «Εδώ ερωτεύτηκα», είπε αφού στο πρώην ΤΕΙ Κρήτης γνωρίστηκε με τη σύζυγό του.
Ο πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Ηρακλείου, κ. Λάμπρος Αντωνόπουλος, έθιξε το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών και τόνισε πως αν δεν αλλάξει κάτι τότε ακόμα και οι νέοι φοιτητές θα αντιμετωπίζουν μία ιδιάζουσα κατάσταση στην αγορά εργασίας, αφού θα είναι απόφοιτοι Π.Ε. με υπογραφή Τ.Ε.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, κ. Ηλίας Γεωργαντάς, έκανε λόγο για μία πανεπιστημιακή τριλογία που αποτελείται από το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης ενώ είπε πως αν βάλουμε στο κάδρο και το ΙΤΕ, τότε μιλάμε για κουαρτέτο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο έργο της επιτροπής που είχε αναλάβει την ένταξη του ΤΕΙ Κρήτης στον πανεπιστημιακό χώρο. Κυρίως, βασίστηκε σε τρεις άξονες, την ακαδημαϊκότητα, τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος και τη «μελλοντικότητα», όπως είπε.
Εξήγησε πως στόχος της επιτροπής ήταν να μείνει ανοιχτό το έδαφος ούτως ώστε στην πορεία να μπορεί να προκύψει ένα ομόσπονδο Πανεπιστήμιο με τη συνέργεια των τριών Ιδρυμάτων της Κρήτης. Είπε πως τα μέλη της επιτροπής ήθελαν να μην υπάρχουν καθόλου ή ελάχιστες επικαλύψεις με τα αντικείμενα των άλλων Ιδρυμάτων. Για ένα «κβαντικό άλμα» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κώστας Φωτάκης.
Στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η ίδρυση του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες για τη διαμόρφωση σύγχρονων τομέων με έντονα διεπιστημονικό χαρακτήρα. Τομέων που κάποιοι είναι ακόμη ακόρεστοι επιστημονικά και τεχνολογικά κι έτσι αφήνουν περιθώρια για μεγάλη προστιθέμενη αξία.
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο αποτελεί τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο διαθέτει σοβαρές δυνάμεις σε σύγχρονες τεχνολογίες όπως η φωτονική, η νανοτεχνολογία, η πληροφορική, η αγροτεχνολογία».
Συγκίνηση για την αλλαγή σελίδας
Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν χθες ο πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, κ. Νίκος Κατσαράκης, ο οποίος τόνισε πως το 24ο Πανεπιστήμιο της χώρας είναι πραγματικότητα. Χαρακτήρισε ως ένα «βαρυσήμαντο γεγονός για την κρητική κοινωνία» την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου επισημαίνοντας ότι διαρθρώνεται ακαδημαϊκά σε στέρεες βάσεις, με πέντε σχολές και δεκαεπτά τμήματα.
«Τα έντεκα νέα Τμήματα θα λειτουργήσουν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και τα επόμενα χρόνια θα λειτουργήσουν τα υπόλοιπα έξι. Πρόθεσή μας είναι από το 2019 να αρχίσουν οι πενταετείς σπουδές και στα τμήματα Μηχανικών, εκτός από τα Τμήματα Γεωπονικής, και να επιδιώξουμε συνέργειες με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της Κρήτης» ανέφερε
.Χειροκροτήματα ξέσπασαν όταν μίλησε για τις προηγούμενες διοικήσεις του Ιδρύματος, το Νίκο Βαρδή, τον αείμνηστο, Μάρκο Καραναστάση, την Χαρά Αθανασάκη – Μιχαηλίδου, τον Βαγγέλη Καπετανάκη και τον Γιώργο Παπαδουράκη.