Η καταγραφή και συστηματική ταξινόμηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καθηγητές και οι φοιτητές κατά τη διδασκαλία και μάθηση των μαθηματικών, καθώς και η πρόταση τρόπων βελτίωσης του διδακτικού και μαθησιακού περιβάλλοντος ήταν ο στόχος του ερευνητικού έργου με τίτλο “Το Διδακτικό και Μαθησιακό Περιβάλλον των Μαθηματικών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση” .
Η έρευνα θα παρουσιαστεί σε ημερίδα που οργανώνεται σήμερα, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο Ν. Πετρίδης στο Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η εκδήλωση θα αρχίσει με χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Τμήματος, κ.Γαρεφαλάκη. Θα ακολουθήσουν παρουσίαση αποτελεσμάτων από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, σχολιασμός των αποτελεσμάτων από κ. Πόταρη (Καθηγήτρια Διδακτικής Μαθηματικών, ΕΚΠΑ) και από κ. Στουραΐτη (Σύμβουλος Α’, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής). Θα κλείσει με ανοικτή συζήτηση με το κοινό.
Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου ήταν ο κ. Μαρίνος Αναστασάκης και τα μέλη της ερευνητικής ομάδας ήταν οι Ευαγγελία Δακορώνια, Ελένη Λαγουδάκη, Εμμανουέλλα Μακρυμανωλάκη, Αθηνά Ναλετάκη, Σοφία Παντελάκη.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μεταπτυχιακού μαθήματος του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (ΤΜΕΜ) του Πανεπιστημίου Κρήτης με αντικείμενο τη Μεθοδολογία της Έρευνας στις Επιστήμες Αγωγής, με τα μέλη της ερευνητικής ομάδας να αποτελούν ο διδάσκων και οι πέντε μεταπτυχιακές φοιτήτριες που παρακολούθησαν το μάθημα.
«Στη μελέτη μας θεωρούμε τη διδασκαλία και μάθηση ως δυο ανεξάρτητα συστήματα τα οποία αλληλεπιδρούν τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλα γειτονικά συστήματα. Ταυτόχρονα, εστιάσαμε σε προβλήματα που έχουν ιστορικό χαρακτήρα και σχετίζονται με τα δομικά χαρακτηριστικά του συστήματος στο οποίο δραστηριοποιούνται τα άτομα ή άλλα συστήματα.
Η συλλογή των δεδομένων μας πραγματοποιήθηκε κατά το εαρινό εξάμηνο του 2019 στη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήσαμε συνεντεύξεις με 82 φοιτητές και 19 καθηγητές του ΤΜΕΜ», αναφέρει στην «Π» ο κ. Αναστασάκης.
Εξηγεί, ακόμα, πως «η ανάλυσή μας έδειξε ότι η πλειοψηφία των προβλημάτων (40%) εντοπίζονται στην αλληλεπίδραση μεταξύ του συστήματος μάθησης και διδασκαλίας του ΤΜΕΜ με άλλα γειτονικά συστήματα που σχετίζονται με την λήψη εκπαιδευτικών αποφάσεων (π.χ. μετάβαση των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων, διαμόρφωση του κανονισμού σπουδών).
Τα υπόλοιπα προβλήματα που εντοπίσαμε σχετίζονται κυρίως με την αλληλεπίδραση μεταξύ των συστημάτων μάθησης και διδασκαλίας (32.2%), τους τρόπους που μελετούν μαθηματικά οι φοιτητές (12,9%) και τους διαφορετικούς ρόλους που υιοθετούν κυρίως οι φοιτητές (εργασία) και καθηγητές (διοικητικά καθήκοντα) εκτός του περιβάλλοντος διδασκαλίας-μάθησης (9,9%)».
Με βάση τα αποτελέσματα εμπειρικών ερευνών και κανόνων καλής πρακτικής που υπάρχουν στη σχετική βιβλιογραφία, μερικοί από τους τρόπους βελτίωσης του διδακτικού και μαθησιακού περιβάλλοντος που θα προτείνουμε περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους καθηγητές και τους φοιτητές του τμήματος καθώς και τη δημιουργία ειδικού κέντρου υποστήριξης των φοιτητών.