Η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ29 – 048021 με την ονομασία “Past is art” πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο από τις 10 έως τις 15 Δεκεμβρίου. Στο πρόγραμμα λαμβάνουν μέρος, το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και το σχολείο Αlbert Camus της Γαλλίας.
Σκοπός του προγράμματος είναι να φέρει σε επαφή με την τέχνη του παρελθόντος τους / τις συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες, καθηγητές/τριες αλλά και την ευρύτερη κοινότητα, μέσω ομαδοσυνεργατικής εργασίας, βιωματικών δράσεων και επισκέψεων σε χώρους μοναδικής καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης οι Έλληνες καθηγητές/τριες και μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους εταίρους τους από τη συνεργαζόμενη χώρα, μέσω παιχνιδιών γνωριμίας, ώστε να ενισχυθεί το ομαδικό πνεύμα και να εδραιωθούν σχέσεις φιλίας, συναδέλφωσης και συνεργασίας. Οι Ευρωπαίοι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, παρακολούθησαν την ιστορία του καθώς και δράσεις που αφορούν την τέχνη στο σχολείο μέσα από την εμπειρία του πρώτου Γυμνασίου Ηρακλείου. Οι ίδιοι παρουσίασαν το σχολείο τους καθώς και την περιοχή στην οποία ανήκει.
Η ομάδα της Γαλλίας είχε επίσης την ευκαιρία επιχειρώντας ένα ταξίδι στο “χθες”, στην ιστορία της πόλης του Ηρακλείου, και περπατώντας στο “ σήμερα”, στα στενά δρομάκια και στα μνημεία της πόλης, να γνωρίσει την ιστορία της με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής περιήγησης του προγράμματος του “Info Point”. Επόμενος σταθμός το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης.
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες ανακαλύπτοντας τις μινωικές αρχαιότητες και γνωρίζοντας το μεγαλείο των εκθεμάτων που φιλοξενούνται στο μουσείο.
Απαράμιλλης επίσης σπουδαιότητας και αξίας αποτελεί και το Μουσείο Καζαντζάκη στη Μυρτιά Ηρακλείου. Εκεί οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον χώρο και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα “Aναφορά στον Γκρέκο”. Με αφορμή τις συλλογές του μουσείου και τον ίδιο τον Ν. Καζαντζάκη, εμπνέονται και δημιουργούν το δικό τους έργο τέχνης. Ένα ταξίδι ακόμα πίσω στο χρόνο και στην αρχιτεκτονική μιας άλλης εποχής, ήταν και η επίσκεψη της ομάδας στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.
Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο δαιδαλώδες παλάτι του βασιλιά Μίνωα, της πριγκίπισσας Αριάδνης και του Μινώταυρου. Αναλαμβάνουν για λίγο τον ρόλο του εξερευνητή, αναζητούν και ανακαλύπτουν γωνιές του ανακτόρου ανέγγιχτες στον χρόνο ικανές να ζωντανέψουν εικόνες και πρόσωπα του πιο μακρινού παρελθόντος.
Αναπόσπαστο κομμάτι όμως αυτού του ταξιδιού στην Κνωσό αποτελούν και οι μύθοι που τη συνοδεύουν. Οι μαθητές του 1ο Γυμνασίου παρουσίασαν και ερμήνευσαν τον μύθο του Δαίδαλου και του Ίκαρου, του Θησέα και του Μινώταυρου, της γέννησης του Δία καθώς και της αρπαγής της Ευρώπης. Η αρπαγή της Ευρώπης αποτέλεσε για κάθε μέλος της ελληνικής και της γαλλικής ομάδας πηγή έμπνευσης, καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.
Με την ίδια δημιουργική πνοή και διάθεση η ομάδα του Εrasmus + KA2 αφήνει το Ηράκλειο και κατευθύνεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Ρέθυμνο. Οι μαθητές ξεναγούνται στην έκθεση “Η ποίηση της μνήμης” και συμμετέχουν σε σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Οι δημιουργικές δράσεις στη πόλη του Ρεθύμνου ολοκληρώνονται με ένα εργαστήριο κεραμικής εμπνευσμένο από τα μινωικά εκθέματα.
Τέλος όλο αυτό το ταξίδι στο παρελθόν και στο παρόν της τέχνης ολοκληρώνεται με μια χριστουγεννιάτικη συναυλία στο επιβλητικό ενετικό κτίριο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου. Χριστουγεννιάτικες νότες αγάπης τραγουδισμένες από τα χείλη των μαθητών του 1ο Γυμνασίου Ηρακλείου και του σχολείου Αlbert Camus της Γαλλίας μεταδίδουν τα πιο αισιόδοξα μηνύματα. Μηνύματα φιλίας, ειρήνης, συναδέλφωσης και συνεργασίας.